‘ONA JE NAŠE KUMČE‘

Dirljiva bjelovarska priča: Kazalištarci školuju i hrane djevojčicu Giftu iz Tanzanije

Gift Juma Hoza

 Bjelovarsko kazalište
‘S 1000 kuna godišnje mi smo njoj osigurali knjige, odjeću i jedan obrok dnevno. Mnogima je to tamo jedini obrok koji u danu pojedu‘

„Ime joj je Gift Juma Hoza. Živi u regiji Morogoro u Tanzaniji i ona je kumče članova Bjelovarskog kazališta. Dakle, Bjelovarsko kazalište kumstvom se obavezalo da će se brinuti o školovanju ove djevojčice i to uspješno radi već tri godine. Ponosni smo i sretni, što smo u mogućnosti ovoj djevojčici osigurati školarinu, knjige, odjeću i obrok u školi, mnogima je to i jedini obrok koji pojedu tokom dana. Zbog siromaštva ona ne bi bila u mogućnosti pohađati školu i ostali bi neobrazovana kao i mnogi drugi njeni vršnjaci. Djeca, mladi i odrasli članovi Bjelovarskog kazališta daju svoj doprinos ovoj plemenitoj gesti, odričući se djela svog džeparca, da bi pomogli našem kumčetu. Ove godine svoje priloge dale su i članice zbora Vox feminae, hvala im. Zahvaljujemo se svima koji su dali svoj doprinos, a najviše najmlađima, jer se odriču djela svog džeparca i na taj način uče kako možemo značajno pomoći drugome i time biti bolji ljudi“, status je ovo koji je jutros na Facebooku objavila voditeljica Bjelovarskog kazališta, Margareta Fabičević, piše Moj portal.

image

Margareta Fabičević

TZ Bjelovar - BIlogora

Pomogli i u proširenju sirotišta

Ali i povod da doznamo nešto više o ovoj plemenitoj gesti mladih Bjelovarčana. Stoga smo j upitali kako su uopće došli na ideju pronaći „kumče“ u dalekoj Tanzaniji.

- Putem društvenim mreža došla sam do udruge Kolajna ljubavi preko koje, između ostaloga, čak i volonteri odlaze u te daleke Afričke zemlje pomagati siromašnoj djeci. Raspitala sam se kako da postanemo kumovi jednom djetetu, sve su mi objasnili, a potom je Bjelovarsko kazalište odigralo jednu predstavu na kojoj se prikupio pozamašan iznos novca. Jedan dio prikupljenog novca otišao je na kumstvo za djevojčicu o kojoj skrbimo, a drugi dio za prošrenje sirotišta Svetog Ante u kojem su smještena djeca bez roditeljske skrbi. Dakle, sve ide preko udruge Kolajna ljubavi, a oni nam šalju izvještaje s računima kako bi se točno vidjelo na što je novac utrošen. Nitko ne može stoga, reći kako je to nešto nesigurno i kako netko „žica lovu“ – pojašnjava nam Margareta Fabičević i dodaje kako se o toj temi razgovaralo i na Upravnom odboru Bjelovarskog kazališta. Priznala je da su se tada potegnula pitanja zašto ne pomoći nekom djetetu iz Hrvatske.

image

Margareta Fabičević s dvije mlade glumice Enom i Emom

Martina Čapo

Zašto baš djevojčica iz Afrike?

- Mi na razne načine pomažemo i djeci iz naše okolice, a zašto smo odabrali baš dijete iz Tanzanije? Pa zato što s relativno malim sredstvima napravimo veliki pomak. S 1000 kuna godišnje mi smo njoj osigurali školovanje, odnosno knjige, odjeću i jedan obrok dnevno. Mnogima je to jedini obrok koji u danu pojedu. Smatramo da s tim novcem puno učinimo, a što se tiče pomaganja djeci u našoj zemlji, vjerujem i nadam se da to svi činimo bez da nam itko posebno to nalaže – kaže Margareta i pojašnjava da jedna pomoć ne osporava drugu.

Još jedna velika pogodnost ovog projekta jest da se mlade uči empatiji, suosjećanju i pomaganju jedni drugima. Tako oni postaju bolji ljudi, upozorava Margareta.

- Dogovor je da za pomoć djevojčici u Tanzaniji novac ne daju roditelji, već da je taj novac iz džeparca djece. Zamisao je da se oni sami odreknu slatkiša ili vožnje u lunaparku i na taj način pomognu. Svaki iznos je dobrodošao. Sakupljamo 5, 10, 15 kuna, nije važno, ali je važno da se djeca nečega odreknu i na taj način učine lijepu gestu. Bitno nam je edukativno utjecati na naše mlade – ističe Margareta i odaje kako djeca sa srećom i veseljem sudjeluju u projektu.

image

Ekipa iz Bjelovarskog kazališta

Bjelovarsko kazalište

Uključili se i roditelji

Mnogi su odmah iz svojih džepova izvadili što su imali, kod nekih obitelji su se uz djecu, u projekt uključili i roditelji svojim novčanim doprinosima, tako da je Margareta izuzetno zadovoljna cijelom pričom.

Inače, doprinosi se prikupljaju krajem godine, potom se uplate na račun Bjelovarskog kazališta, a potom se novac s tog računa uplaćuje udruzi Kolajna ljubavi.

- Oni potom svaka tri mjeseca uplaćuju ta sredstva za školovanje djetetu kojem smo kumovi. Mi dobijemo račune i dokaz kako smo učinili lijepu stvar – zaključuje Margareta Fabičević i poziva sve koji žele da ove nedjelje u 17 sati dođu u Bjelovarsko kazalište na predstavu Tri klauna čekaju Djeda Mraza. Predstava je namijenjena najmlađim Bjelovarčanima uzrasta od četiri do 10 godina. Ulaznica će koštati 15 kuna, a sav prikupljeni iznos također će ići za malenu tanzanijsku djevojčicu, piše Moj portal.

image

Margareta Fabičević u ulozi Zmaje i bjelovarski mališani na predstavi Kuharica za zmajeve

Martina Čapo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:51