Večer hrvatskog jezika

Djeca iz Ukrajine su u druženju s vršnjacima naučila i poneku hrvatsku riječ

Učiteljica Danijela Strmotić i najmlađi gosti

 OŠ Ive Andrića, Melita Antunović
‘Zahvaljujući vašem trudu osjećamo se kao ‘svoj na svome‘. Vjerujemo da ćemo uskoro pobijediti i vratiti se svojim domovima‘ poručili su

Danima hrvatskog jezika, koji su se obilježavali prošlog tjedna, želi se istaknuti važnost očuvanja materinskog jezika te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom. Obilježavanje tih dana prepoznali su u OŠ Ive Andrića u zagrebačkom naselju Sopot gdje je prije pet godina organizirana prva Večer hrvatskog jezika. Iz godine u godinu te se večeri djeca druže uz igre, kvizove, jezične poligone te uče ili samo ponavljaju znanja iz hrvatskoga jezika. Uz učenike često sudjeluju i njihovi roditelji, djedovi, bake, susjedi, a svraćaju i bivši učenici škole.

Na već tradicionalnoj manifestaciji učenici, učitelji i ravnateljica Dubravka Miklec ove su godine ugostili prognanike iz Ukrajine koji su u posjet stigli iz prihvatilišta u Rakitju.

Na ideju da svoj projekt koji promiče ljubav prema jeziku, a time i osnažuje osjećaj domoljuba kod djece, obogati još i humanitarnom notom, došla je učiteljica Staša Bakić. Promišljajući o toj ideji i gledajući TV program vidjela je ime gospođe Drinke Sopta, ravnateljice Crvenog križa Zagrebačke županije, te je potražila njezin broj na internetu i klupko se dalje samo odmotavalo. Svi su sudionici bili oduševljeni idejom i vrlo susretljivi u nastojanju da je realiziraju.

image

Djeca na Danima hrvatskog jezika

OŠ Ive Andrića

Većina ukrajinskih gostiju bila su djeca koja su družeći se s učenicima naučili i pokoju hrvatsku riječ. Učenici su ih dočekali s oduševljenjem te su ih razveselili prigodnim darovima među kojima je bilo najviše sportskih rekvizita.

Koliko su bili dirnuti gestom učenika i učitelja ove osnovne škole govori i poruka koju su ispisali na ploči u atriju škole:

"Mi, Ukrajinci, zahvalni smo hrvatskom narodu na razumijevanju za našu tragediju i na vašem gostoprimstvu. Zahvaljujući vašem trudu osjećamo se kao 'svoj na svome'. Vjerujemo da ćemo uskoro pobijediti i vratiti se svojim domovima, ali vašu ćemo dobrotu uvijek pamtiti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:20