MIA DIMŠIĆ

DJEVOJKA IZ OSIJEKA KOJA JE USPJELA OTETI PORIN GIBONNIJU I MASSIMU Njezin je pop hit poharao top ljestvice: Karijeru je počela pjevajući za dijasporu

 Neja Markičević / CROPIX
Na  dodjeli Porina imala je četiri nominacije, a nagradu je osvojila  za najbolji spot, za pjesmu ‘Život nije siv’. Promociju albuma Mia će imati drugog travnja u osječkom HNK, što će biti i njezin prvi veliki koncert u rodnom gradu

Mlada osječka kantautorica Mia Dimšić tek se nedavno pojavila na estradnom nebu i odmah je zasjala punim sjajem. Na ovogodišnjoj dodjeli Porina imala je četiri nominacije, a prestižnu nagradu osvojila je za najbolji spot, za pjesmu “Život nije siv”, a čiji potpisuje i tekst i glazbu te s kojom je poharala domaće radiopostaje i top-ljestvice. Prije par dana objavila je svoj prvi album, uskoro je čeka diploma na studiju engleskog i njemačkog jezika, a nakon toga samo je nebo granica.

Završava studij

- Nisam očekivala Porin jer je konkurencija bila uistinu jaka. U istoj su kategoriji bili Gibonni i Massimo, jedni od mojih najdražih izvođača. Slavila sam zasad na afteru Porina, s menadžerom, prijateljima iz benda, kolegama glazbenicima... Privatno još nisam stigla, ali zasigurno ću čim dođem u Osijek proslaviti s najbližima - kaže Mia.

Njezin prvi album, “Život nije siv”, izašao je na prvi dan proljeća.

- Drago mi je da se radi o tom simboličnom datumu jer se u svojoj glazbi trudim promovirati pozitivu i pozitivni lifestyle, a proljeće me najviše podsjeća na to i najviše me inspirira kao godišnje doba. Na albumu su četiri moje autorske pjesme i šest koje je radio moj autorski tim, Vjekoslav Dinter i Damir Batić. Jako volim pisati i to me inspirira gotovo kao i pjevanje. Mislim da je jako bitno da se pronalazim u glazbi koju pjevam, da se povezujem s njom. Zato mi je drago da radim s ljudima koji me jako dobro i privatno poznaju. Tako da i kad pišu, imaju u vidu moj svijet i svjetonazor - otkriva Mia.

Istovremeno s albumom u Osijeku dovršava i diplomski rad na studiju prevoditeljskog smjera engleskog i njemačkog jezika, a diploma bi, baš kao i album, mogla uslijediti ovog proljeća.

- Iskreno, nikad nisam voljela njemački što se tiče glazbe. Ne odzvanja u mojim ušima dobro kao engleski. Najviše volim pjevati na engleskom jer mi je najprotočniji zbog svih tih vokala. Na albumu imam jednu englesku pjesmu koja je moj uradak, čisto da se i to čuje. No, voljela bih se pozabaviti radom isključivo na engleskom, paralelno s hrvatskim. Možda bude neki engleski album u skorijoj budućnosti... - najavila je Mia.

Kako dolazi iz obitelji koja je prilično vezana uz glazbu, jer otac joj je imao tamburaški sastav, a sestra se bavi etno pjevanjem, i njezin glazbeni put počeo je vrlo rano. Još kad je bila 11-godišnja djevojčica sudjelovala je na Lidranu s pjesmicom “Odrastanje”. Svoju prvu pjesmu napisala je sa 16, kad je počela svirati gitaru. No, prvo pravo scensko iskustvo imala je s tamburaškim sastavom Džentlmeni.

Tata tamburaš

- To se dogodilo u ljeto 2014. Do tada sam se glazbom bavila amaterski i nisam imala plan tome ozbiljnije pristupiti. Onda su me dečki iz Džentlmena pozvali na ljetnu turneju po Kanadi i SAD-u, da im budem ženski vokalni solist. Nastupali smo uglavnom za hrvatsku dijasporu i to je bio potpuno drugi žanr od ovog što sad izvodim, ali odrasla sam uz tamburu. Tata mi je tamburaš i imao je svoj bend prije mojeg rođenja, tako da mi je to bio izazov, nešto drugačije. Na kraju turneje shvatila sam koliko uživam nastupati i koliko me oduševljava kontakt s ljudima i pozornica. Tamo sam upoznala svojeg menadžera Damira koji danas radi sa mnom i piše, ma sve radimo zajedno. Na toj smo turneji odlučili pokušati nešto napraviti i tako je sve počelo - prisjeća se Mia.

Iako se žanrovski okrenula popu, tambura je, tvrdi, njezina prva ljubav.

- Meni je tambura strašno draga. To je nešto što teče mojim venama. Iako to nije nešto što snimam, u slobodno vrijeme volim je svirati i sviram je u tamburaškom orkestru Batorek u Osijeku već dugi niz godina. Sad malo rjeđe, zbog brojnih obveza, ali kad god imam vremena, potrudim se zasvirati. Puno sam s njima proputovala. Sad u travnju idemo u Kinu na jedan festival na kojem ću i pjevati i svirati. I dalje sam u tome i trudit ću se da to uvijek bude barem dio mojeg slobodnog vremena - sigurna je Mia.

Splitski festival bio je Mijin prvi izlazak na domaću estradnu scenu, a dogodio se, priča, sasvim slučajno.

Vrata Dalmacije

- Direktor festivala i komisija čuli su “Život nije siv”, koji je tad bio samo demo s gitarom, i moram zahvaliti gospodinu Mrduljašu, koji tad nije imao pojma tko sam i sigurno mu je to bilo nešto neobično i novo. No, prihvatio je to nešto što nije tipičan zvuk tog festivala i dao mi priliku kao mladom izvođaču. Tu je sve počelo. Zapravo mi je sam festival otvorio vrata Dalmacije jer prije toga nisam nikada imala vremena i bilo mi je teško obići Dalmaciju i dalmatinske radiopostaje. Splitski festival bio je sjajna odskočna daska u mojoj karijeri - tvrdi Mia.

Nakon Splitskog festivala uistinu se zavrtjela cijela priča, a iako njezina pjesma nije na samom festivalu postigla značajniji uspjeh, vrlo brzo postala je radijski hit.

- Nije bilo baš naznake da će “Život nije siv” biti najvrćenija pjesma festivala. Nakon dva mjeseca primijetila sam abnormalan broj vrćenja, džinglove na najvećim radiopostajama. Onda su je prihvatile i druge postaje i došlo je do odjeka kojem se nisam mogla nadati - smatra Mia.

Veliku pažnju pridaje spotovima, a ključ uspjeha, pa i nagrada, redatelji su s kojima se već okušala u suradnji i koji razumiju njezin svijet i svjetonazor.

- Boris Sekulić došao je na tu ludu ideju da se za “Život nije siv” rade animacije na betonu i moram priznati da sam u prvi mah bila malo skeptična, ali imam povjerenja u njega jer je izvanredan umjetnik i vizionar. Bilo je tehnički teško jer je vani bilo plus 30, a mi smo ležali na vrelom betonu u ludim pozama. Svi smo izgorjeli. Spot je poseban i zato što su u njemu bili moji najbliži prijatelji, a ne neki plaćeni glumci. Ta energija se osjeti - napominje Mia, najavljujući uskoro i novi spot za pjesmu “Bezimeni”, koji će režirati Marko Zeljković, s kojim je također prije surađivala.

Velika Mijina obožavateljica je i naša proslavljena skijašica Janica Kostelić.

- Janica i ja slučajno smo došle u kontakt nakon što je ona na Twitteru objavila moju pjesmu i napisala da je odlična te da ju je puno puta odgledala. Meni je to bilo predivno pa sam to objavila na svojem Fejsu. Nakon toga smo razmijenile brojeve i ja sam je pozvala na svoj koncert u Lisinskom, no ona nažalost nije mogla doći. Nakon toga ostale smo u kontaktu i žao mi je što je zasad poznajem samo preko SMS-ova i što se nikako, zbog njezina gustog rasporeda, nismo uspjele vidjeti. Nadam se da će se to što prije dogoditi jer se jako divim svemu što je napravila - kaže Mia.

‘Genijalno, divno’

Promociju albuma Mia će imati 2. travnja u osječkom HNK, što će ujedno biti i njezin prvi veliki koncert u rodnom gradu. Posebno je veseli što će joj se na pozornici pridružiti i Neno Belan čiju je pjesmu “Srce od leda” izvela u radioemisiji “Glazbeni megahertz” i potpuno ga oduševila.

- Drago mi je posebno jer Neno nije često u Osijeku i mnogi će ljudi biti presretni da ga vide jer gotovo i nema onih koji njega ne vole. Predivan je čovjek i predivan autor. Kad netko iskusniji nama mladim izvođačima pokaže takvu podršku, to mnogo znači - otkriva Mia, usput najavljujući i zagrebačku promociju 8. travnja na Zrinjevcu.

Mladu kantautoricu očekuje i nastup na CMC festivalu u Vodicama, radno ljeto uz nastupe po obali, a puno svirke je ono što je najviše veseli. Privatno je, kaže, jako društvena i voli upoznavati nove ljude.

- Imam genijalan život i predivne ljude oko sebe - zaključila je Mia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:32