MUČNA SVJEDOČANSTVA

Dosad pristiglo 11 prijava. Dekanica: ‘Da, dio profesora je još uvijek na radnim mjestima‘

Franka Perković Gamulin
 Ronald Goršić
Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu sa zagrebačkom Akademijom, kažu s ADU

- Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio – jedno je od mnogih anonimnih svjedočanstva koja prepričavaju gnjusna iskustva s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a koja su objavljene na Facebook stranici "Nisam tražila".

Vodstvo zagrebačkog ADU-a odmah je reagiralo i kako nas uvjeravaju, čine sve kako bi postigli pravdu za studentice koje su prijavile zlostavljanje.

image
Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako doznajemo, radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentice Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu jučer je održala prvi radni sastanak tijekom kojega su analizirane dosadašnje prijave te utvrđeni daljnji koraci rada tijela.

U sastavu te radne skupine su dekanica ADU-a izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, doc. art. Zvonimir Jurić, doc. art. Hana Jušić, doc. art. Jasna Žmak te Martina Marasović, predstavnica Studentskog zbora ADU-a.

- Zaključno sa srijedom, 20.1.2021., na radnu su skupinu pristigle tri neanonimne prijave te osam anonimnih prijava podnesenih putem formulara koji je dostupan online. Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena odnosno jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije – ističu s Akademije.

Kakva je procedura s optuženim profesorima, odnosno jesu li trenutno na radnim mjestima, upitali smo dekanicu Perković Gamulin.

- Da, dio ih je još uvijek na radnim mjestima, sve dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana – ističe.

image
Zinkevych

Radna skupina nastavit će prikupljati nove prijave te će na idućem sastanku, u ponedjeljak 25.1.2021., a nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova donijeti odluke o modusima sankcioniranja navedenih prijava.

- Odlučeno je da će platforma za dojavu prijava kroz ovu radnu skupinu biti za studente i studentice Akademije otvorena i u budućnosti – jedan je od zaključaka radne skupine ADU-a koja je osnovana zbog niza svjedočanstva o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja objavljenih na Facebook profilu “Nisam tražila” te komentara studentica i studenata ADU-a koji su uslijedili na Facebooku.

Facebook stranica “Nisam tražila”, koju danas prati više od 23.000 ljudi, pokrenuta nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje srbijanske glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko djevojaka, a među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srbijanski redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhićen u Beogradu.

image
Milena Radulović
Sergei Karpukhin/Tass/Profimedia

Mnoga svjedočanstva filmskih radnica iz regije, mukotrpna za čitanje, pojavljuju se nezaustavljivo na profilu “Nisam tražila” koju su pokrenule četiri kolegice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović. Njihova je ustrajnost potaknula i druga već etablirana glumačka imena da iziđu u javnost sa svojim teškim ispovijestima, poput priče hrvatske glumice Dore Lipovčan.

Pokrenut je regionalni Me Too pokret.

image
Dora Lipovčan
Srecko Niketic/Cropix

Mnoga svjedočanstva iz regije, a sve više i iz Hrvatske, mukotrpna su za čitanje.

- Prije desetak godina kada sam se vratila s magistarskog studiju u Europi dobila sam super angažman. Odlična uloga, pristojan honorar. Dolazim na probu i tamo se nalazi osoba koja radi na Akademiji, meni nikada nije predavao, i pita me da gdje sam ja to bila. Ispričam mu koji magisterij na kojem sveučilištu. Njegov odgovor pred cca 10 ljudi je bio "što si to bez veze plaćala mogla si kod mene na satove jebanja godinu dana i sve bih te naučio." Dvadeset godina kasnije postajem asistentica na Akademiji, nisam se imala ambicije zaposliti ali mi je bilo uzbudljivo i bogatilo mi je znanje tamo raditi sa ženom koja sigurno zna više od mene. S obzirom na to da sam imala sve uvjete za ulazak u zvanje iako ga ja nisam tražila, jedan muški kolega se prepao da njegovi puleni neće proći pa je brže bolje sazvao sjednicu i tamo glasno rekao, a u dekanat poslao mail u kojemu piše, citiram: "ta i ta nije dovoljno talentirana glumica da bi bila pedagog". Meni se moja profesija na žalost zgadila jer u svakom rukavcu odlučuju muškarci koji uglavnom ne znaju baratati s moći koju imaju, a žene ili šute jer treba preživjeti ili urlaju pa su vještice. Ja se sada bavim nečim drugim, mira duše radi – jedan je od primjera mučnih ispovijesti iz Hrvatske objavljenih na “Nisam tražila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:43