KORANA U GOSTIMA

Ena Rajić: ‘Da nisam satiričarka bila bih političarka. Ili ženski Cesar Millan. Oduvijek sam brinula o psima‘

 Boris Kovacev/Cropix
Stanom u kojem živi dominiraju svijetle boje, šarene korice knjiga na policama i uspomene kao što je njen portret s kapom na kojoj piše YouTube

Što je to? Iscrpljujuće je, sveprisutno, i može te sjebat do te mjere da ne znaš gdje ti je dupe, a gdje ti je glava? - pita Ena Rajić.

"Hrvatska administracija!" odgovara netko iz pozadine.

"Blizu, ali, ne, drugi pokušaj...", slušam komično ozbiljan video Ene Rajić "BURNOUT SINDROM | Moderni alibi za čir na želucu", prigodan i za pokretanje ove nove rubrike.

Ena Rajić pravo je otkriće kad na nju naletite u bespućima društvenih mreža, naročito ako je ta mreža LinkedIn. Poput većine žena, ona je multitasking. Psihologinja je i spoken word pjesnikinja, satiričarka koja se izražava kroz skečeve i videoprodukciju te u poetskim stand up nastupima uživo u teatrima i klubovima ili na poslovnim eventima, na kojima prodrma upravo - korporacije. Razne su teme na njezinu repertoaru, od političara do savjeta za slavu na Instagramu, online tečaja kako osvojiti muškarca te, u skladu s onim što je diplomirala, u njezinim se videima recimo može otkriti jesi li "people pleaser" ili kako ostati nesretan do kraja života.

image
Boris Kovacev/Cropix

Posjetila sam je u njezinu domu u Zagrebu. Stan u kojemu živi svijetao je i prozračan. U njemu dominiraju svijetle boje čiju neutralnost "podižu" šarene korice knjiga na policama. Nalazi se u mirnoj ulici, na fantastičnom mjestu gdje je gotovo sve što treba blizu. Ena je zgodna djevojka s karakterom.

ŠTO ZA TEBE PREDSTAVLJA DOM?

"Sigurno mjesto kojemu se uvijek mogu vratiti - bilo tužna i pokisla, vesela i poletna ili pak potpuno umorna i otupjela. Mjesto je to koje amortizira stresore koji vrebaju izvana i prostor u kojemu punim baterije. Kako sam sama svoj šef, a usto se bavim kreativnom industrijom - važno mi je da prostor u kojemu boravim zrači mirom tako da mogu nesmetano pisati scenarije i pjesme, snimati videa i zvučne zapise, prisustvovati online sastancima…", opisala mi je.

KOJI JE TVOJ OSOBNI STILSKI ZAŠTITNI ZNAK?

"Dvoumim se između pletenica i eyelinera. Visoka punđa u pletenicama moj je omiljeni stilski izričaj bez obzira na to jesam li odjevena u široku trenirku, za poslovnu prigodu ili za večernji izlazak. Iako koristim malo šminke i jedna sam od onih neandertalaca koji ne znaju razliku između highlightera i bronzera, decentni eyeliner za mene je apsolutni must-have kad izlazim."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽI PREDMET U ČITAVOM DOMU I ZAŠTO?

"Izabrala bih crtež koji mi je tadašnja cimerica i dugogodišnja prijateljica Kristina Horvat poklonila za vrijeme studentskih dana. Nacrtala je kako me vidi - vesele boje, note, osmijeh i na glavi kapa na kojoj piše ‘YouTube‘. Tina je inače jako talentirana mlada žena koja je diplomirala na Likovnoj akademiji i koja je pratila moj karijerni put od snimanja YouTube videa u studentskom sobičku do današnjeg profesionalnog bavljenja videoprodukcijom", odgovara.

image
Boris Kovacev/Cropix

OSIM ZAGREBA, KOJI TI JOŠ GRAD MNOGO ZNAČI?

"Travnik. Uz taj me grad veže cijelo djetinjstvo - pohađanje osnovne škole i gimnazije, kao i glazbene škole, odlasci na dramske sekcije, nastupi s prvim predstavama i koncertima… Tu su i treniranje košarke, basket na ‘gizi‘, druženja s bakom i djedom, prva prijateljstva i prve ljubavi… U osamnaest godina odrastanja na relaciji Vitez - Travnik nastalo je mnoštvo nezaboravnih sjećanja."

NAJBOLJA KNJIGA KOJU SI PROČITALA ZADNJIH GODINU, DVIJE?

"‘Imati ili biti‘ Ericha Fromma. To je definitivno knjiga vrijedna čitanja, jedan od onih evergreen klasika i štiva nakon kojih više nisi isti čovjek. Bilo mi je fascinantno osvijestiti u kojoj mjeri živimo u modusu imanja nauštrb modusa bivanja. Sve bismo posjedovali - od običnog cvijeta koji poželimo ubrati, preko partnera kojega nastojimo posjedovati do znanja koje se trudimo nakupljati. O tome koliko smo nesvjesni u kolektivnoj namjeri da imamo, zgrćemo, posjedujemo dovoljno je zaključiti iz jezičnih konstrukcija kojima se služimo. Tako ćemo i za apstraktne pojmove reći da ih imamo ili nemamo, što je potpuno apsurdno. Pa tako kažemo da imamo ili nemamo mir, sigurnost, ljubav, nečije poštovanje, sreću, zaraznu energiju, status u društvu itd. Preporučujem pročitati!" savjetuje Ena.

image
Boris Kovacev/Cropix

PODCAST KOJI SI NEDAVNO SLUŠALA…

"Na YouTubeu epizodu Tima Ferrissa u kojoj je ugostio Gabora Matéa. Za Ferrissa sam doznala prije nekoliko godina, kada mi je pod ruke došla njegova knjiga ‘Četverosatni radni tjedan‘, a Matéa sam otkrila relativno nedavno. Zanimljive teme i poučan razgovor!"

STUDIRALA SI PSIHOLOGIJU, GDJE SI NAJVIŠE UČILA ZA ISPITE?

"Kako sam došla na studij u Zagreb, glavninu studentskih dana provela sam u studentskom domu na Savi te nešto sitno na Šari. Izbjegavala sam učiti u sobi, pa bih učila ili u studentskim učionicama ili bih danima ‘kampirala‘ u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. NSK mi je bio možda zeru draži za učenje."

ZADNJI ODJEVNI PREDMET KOJI SI DODALA U SVOJU GARDEROBU?

"Upravo sam prije nekoliko dana bila u predblagdanskom shoppingu. Garderobu sam osvježila novim sakoima, hlačama i košuljama. Inače, košulja mi je omiljeni odjevni predmet, imam ih najviše u garderobi, a ogromna sam ljubiteljica oversized komada."

image
Boris Kovacev/Cropix

A NAJDRAŽA USPOMENA TI JE…

"Teško pitanje, puno je dragih uspomena. Tu su svakako ljetovanja koja pamtim još iz djetinjstva, svirka i pjesma na klupicama ispred prvog paviljona za vrijeme studentskih dana na Savi, obrana diplomskog rada ili, recentnije, izvedba satirično-poetskog showa u Klubu Kazališta Komedija… Lijepe uspomene uvijek oboje i proslave rođendana, tako da svake godine jedva čekam rujan!" otkriva nam.

DOBRA SERIJA, FILM ILI DOKUMENTARAC, ILI SVE OD TOGA? ŠTO SI GLEDALA U POSLJEDNJE VRIJEME?

"Posljednja serija koju sam pogledala je ‘Get smart with money‘ na Netflixu. Tema upravljanja novcem zadnjih me godina posebno zanima. Posljednje od filmova što sam pogledala bila je projekcija ‘The Woman King‘ u kinu Cineplexx City Center One Zagreb East. Gluma, priča, glazba - film me u cijelosti ostavio pod dojmom!"

KOJA TI JE NAJDRAŽA ZGRADA U ZAGREBU?

"Hrvatsko narodno kazalište, bez razmišljanja. Građevina je to koja naprosto odiše profinjenošću. Sviđa mi se sve u vezi s njom - arhitektura, uređenje, ta famozna žuta boja… Ma, sve, sve, sve!"

image

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix

KAD TI NEDOSTAJE INSPIRACIJE, ŠTO RADIŠ?

"Uh, to su jako rijetke situacije. Ipak, kad naslutim potencijalni tračak kreativne blokade, najviše mi pomaže potpuno se maknuti od posla. Odlazak na predstavu, gledanje dobrog filma, čitanje zanimljive psihološke knjige - sve su to aktivnosti koje mi podižu duh."

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI U ŽIVOTU DOBILA?

"Više ih je, no prvo mi na pamet pada rečenica: ‘Neka bude istina - neka bude propast svijeta.‘ Nije to samo savjet, nego i životni princip po kojemu sam odgojena i po kojemu se trudim živjeti. Nije uvijek lako, ali je na zadovoljstvo."

KAD NE BI ŽIVJELA U HRVATSKOJ, ŽIVJELA BI U...

"U Portugalu. Sunce i ocean dobitna su kombinacija. Ako tome dodam portugalski jezik koji mi je najljepši jezik, to je to!"

DA TI JE JOŠ JEDAN ŽIVOT ILI DA OVOME ŠTO RADIŠ MOŽEŠ DODATI JOŠ NEŠTO S PUNOM SNAGOM, BILA BI I...

"Političarka ili ženska verzija Cesara Millana. S jedne strane, politiku smatram jako važnom iako mi se čini daleka i strana. Ipak, u ovom sam životu uspjela pronaći druge načine da je se dotaknem. To činim kroz satiru u svojim autorskim spoken word pjesmama kao što su: ‘Apel‘, ‘U zemlji društvene nepravde‘ ili ‘Moralni dermatitis‘ te u satiričnim videofilmovima kakav je ‘Kad bi političke kampanje bile iskrene‘. S druge strane, obožavam životinje - naročito pse. Cesara Millana pratim godinama, sjajan mi je njegov rad i stvarno me naučio mnogočemu. Oduvijek sam brinula o psima, na studiju sam slušala izborni kolegij Zoopsihologija i pisala seminare na temu odnosa čovjeka i psa u 21. stoljeću. Jako bih voljela da imam talent za pjevanje, no nisam sigurna da bi mi to uspjelo ni u sljedećem životu", smije se.

ZA NASTUPE SE PRIPREMAŠ U…

"Miru, doma. Tekst ponavljam pred ogledalom, dok hodam, sjedim, žmirim… Priznajem, štreberica sam", kaže.

KAD SI TOTALNO DOWN?

"Dam si dopuštenje pošteno se isplakati. Glazba na mene djeluje iscjeljujuće, naročito gospel, stihovi Alicije Keys, Tupaca... Uočila sam da me relaksira i šetnja Jarunom, uz jezero, kad nema rulje. Ne mogu izostaviti ni svoj mali krug velikih ljudi koji su uvijek tu kad mi u život nalete oblačni dani i na tome sam im zahvalna do neba."

KOJU GLAZBU SLUŠAŠ U POSLJEDNJE VRIJEME?

"Nakon blagdana, prije povratka u Zagreb, zaigrala sam remi s roditeljima i bratom. Kartanje je započelo prigodnom Balaševićevom pjesmom ‘Boža zvani Pub‘ i nastavilo playlistom ex-yu rocka. Bio je to savršen recept da upišem pobjedu!" ogovara smijući se.

KOJA TI JE DRUŠTVENA MREŽA/APLIKACIJA NAJDRAŽA?

"Dvije su - YouTube i LinkedIn. Na objema provodim dosta vremena - što za posao, što u slobodno vrijeme. Na YouTube plasiram videa od 2014. godine, a na LinkedInu sam se aktivirala prije tri-četiri godine."

KAKO SE OPUŠTAŠ?

"Ne bi mi škodilo više poraditi na odmaranju. Dok radim, nerijetko znam izgubiti pojam o vremenu, pa me se treba podsjetiti na odmor. Više je načina na koje se opuštam - od slušanja glazbe i čagice na nekoj dobroj svirci uživo, preko pletenja pletenica i bicikliranja pa sve do druženja s dragim mi ljudima. Nedavno sam s prijateljicom prvi put bila na večeri Paint and Wine, koja me baš opustila. Ne sjećam se kad sam zadnji put tako pustila mozak na pašu…"

ŠTO NAJRADIJE KUHAŠ?

"Vjerovali ili ne - sarmu. Iako je vremenski zahtjevna, obožavam to jelo i mogla bih ga jesti tijekom cijele godine. Nije mi stran ni rižoto od liganja, povrtno-mesni wok, oslić s krumpirima…"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:58