GENERACIJA Z I ALFA

Evo kako se djeca i tinejdžeri danas izražavaju: jeste li već čuli iritantni nuh-uh?

 /Shutterstock
Najraniji dokaz upotrebe izraza nuh-uh jest to što je zabilježen u Okfordskom rječniku engleskog jezika iz 1915. godine

Nova generacija alfa i zadnji pripadnici generacije Z, kao i svi mladi prije njih, imaju neki svoj način govora. Primjerice, u Zagrebu su nekoć govorili "nije bed", što je izluđivalo starije.

Danas se sve više može i kod nas čuti razvučeni "naaa" ili "nuh-uh", koji zvuči iritantno i vjerojatno mu je to i svrha, a znači ne, odnosno označava da se s nekim ne slažete, a zvuči onako kako bi ga izgovorila manja djeca kad imaju ispade. Ipak, treba ga čuti kako zvuči uživo, u tome je moć ove ekspresivne tvorbe.

Cambridge Dictionary na svojim je stranicama prije nekoliko dana objavio riječ nuh-uh te nekoliko rečenica s njome za primjer, recimo "Nuh-uh, it‘s not happening".

Kod nas je ta riječ sleng među mladima koji se sve više širi bespućem škola.

EVO KAKO ZVUČI:

No, nuh-uh nije novost, na engleskom govornom području već je dugo u upotrebi, samo što je posljednjih mjeseci globalno popularna u memeovima. Dio je dijaloga u kojem nakon tvrdnje "You Took Everything From Me!!" slijedi odgovor: "Nuh-uh".

Odgovor je mladih na bilo koju kritiku.

image
/Shutterstock

Nuh-uh se govori već dulje vrijeme, onda malo zamre pa se opet lansira preko društvenih mreža. Google kaže da je njegova upotreba zabilježena još 1910-ih godina, a najstariji je rječnički zapis tog izraza u Oksfordskom rječniku engleskog jezika iz 1915. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:32