AMERIČKA TRADICIJA

Evo što je Meghan radila samo par dana prije objave zaruka s princom Harryjem! Imamo i sliku...

 Chris Jackson
"Pitanje je mogu li to ponoviti? Osjećam pritisak!", pisala je Meghan na svom Instagramu prije točno tri godine

Istina, Meghan Markle (39) je članica britanske kraljevske obitelji, no čak i sada kada se odselila u SAD (i još uvijek ima cijelu vojsku kuhinjskog osoblja), još uvijek zna kako pripremiti savršenu američku gozbu za Dan zahvalnosti.

Thanksgiving Day, omiljeni blagdan u Sjedinjenim Državama, pada već ovog četvrtka. A najpoznatija američka princeza Meghan zasigurno se već bacila u pripremu gozbe za svoju malu obitelj, daleko od dvorske raskoši i krute tradicije.

Prije samo tri godine, naime, vojvotkinja od Sussexa slavila je Dan zahvalnosti sa svojom mamom Dorijom Ragland u Los Angelesu. Nekoliko dana kasnije, vratila se u London, gdje su ona i princ Harry 27. studenoga 2017. objavili svijetu svoje zaruke.

image
Chris Jackson

Sada, pak, Dan zahvalnosti provodi sa svojom malom obitelji, a ona i Harry pripremaju se svom sinu Archieju prirediti najsjajnije blagdane po američkoj i britanskoj tradiciji.

Meghan, koja je američku tradiciju na britanski dvoru pokušala uvesti još na ceremoniji svojeg vjenčanja (primjerice, opirući se pravilima o vožnji u kočiji i izboru pjesama za crkvu), sada kada je daleko od Dvora, s Harryjem i malenim Archiejem proslavit će svoj omiljeni blagdan i zasigurno ih oduševiti svojim, već javnosti poznatim, kulinarskim vještinama vezanim uz pripremu purice.

image
Dppa/Ddp Usa/Profimedia

Naime, Meghan je fotografijom na svom sada izbrisanom Instagramu, netom prije objave zaruka s princom Harryjem, otkrila da je prava majstorica kada je u pitanju pečena purica. Bivša glumačka zvijezda podijelila je fotografiju spektakularnog pečenja iz 2016. godine. Prisjetila se svoje kulinarske slave, tih dana prije nego što je postala princeza, i priznala da osjeća pritisak nadmašiti samu sebe.

image
Face To Face/Face To Face/Profimedia

Objavivši fotografiju pored goleme pečene purice, Markle je napisala: “Oh, tada sam ispekla prilično savršenu puricu za Dan zahvalnosti! Pitanje je mogu li to ponoviti? Osjećam pritisak!”, napisala je Meghan pripremajući puricu za blagdanski objed sa svojom majkom.

Sudeći prema hashtagovima na sada obrisanom postu, kako piše People, svoju puricu Meghan marinira prije pečenja. Jednostavna je to, ali dugotrajna tehnika namakanja purice kojom ona postaje sočna i aromatična.

image
Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

“Neka mariniranje započne”, napisala je tada Markle.

Meghan je već ranije progovorila o svojoj tradiciji za Dan zahvalnosti pišući na svom, sada ugašenom, lifestyle blogu The Tig.

“Unatoč kontrastu dvaju svjetova u djetinjstvu, postojalo je snažno zajedništvo: oba moja roditelja potiču iz skromnih obitelji, stoga su odlučili dati puno - kupovati purice za skloništa za beskućnike na Dan zahvalnosti, dostavljati obroke pacijentima u bolnici, svaki ušteđen novac iz džepa donirati onima u potrebi i činiti milosrdna djela u tišini - bilo da je to zagrljaj, osmijeh ili tapšanje po leđima kako bi pokazali onima kojima je potrebno da će biti u redu. Odrastala sam gledajući takvu tradiciju, stoga sam i sama postala: mlada odrasla osoba s društvenom sviješću da radim ono što mogu i da u najmanju ruku progovorim kad znam da nešto nije u redu”, napisala je ranije Meghan.

Po uzoru na vojvotkinju Meghan, pronašli smo recept za sočnu pečenu puricu mariniranu u korijanderu, crnom papru i komoraču.

PRIPREMITE:

1 cijela purica, težine do 4000 g

30 g sjemena komorača

30 g sjemena korijandera

30 g crnog papra

30 g soli

30 g nasjeckanog timijana

60 g maslaca

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

30 ml maslinovog ulja

300 ml bijelog vina (preporučuje se Sauvignon Blanc)

30 g oštrog brašna

nekoliko kriški naranče ili limuna te nekoliko bobica brusnice ili nara, ružmarin ili drugo po želji za serviranje

Razrežite purici leđa, kako bi stala u lim za pečenje, te odstranite vrat i krila. Možete i zatražiti svog mesara da vam pomogne s ovim dijelom, samo pazite da dobijete sve kosti i krila jer su vam potrebni za temeljac. Kosti od leđa, vrat i krila na laganoj vatri kuhajte u 1500 ml vode oko tri sata. Temeljac je bitan za podlijevanje purice kako bi bila sočna.

U međuvremenu, sjemenke koromača i korijandera popržite na tavi bez ulja, tri min povremeno miješajući sve dok se miris ne intenzivira. Kada se sjemenke potpuno ohlade dodajte im sol, papar i timijan te ih usitnite u mužaru. Dobivenu smjesu začina premažite po cijeloj purici, s obje strane. Tako mariniranu i nepokrivenu, puricu stavite u hladnjak na minimalno 8 do 24 sata.

Kada puricu izvadite iz hladnjaka, ostavite je da odstoji sat i pol na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 230°C. Premažite puricu maslacem sa svih strana. Luk i češnjak, prethodno nasjeckane na veće kolutiće, rasporedite po sredini lima za pečenje i na to položite puricu. Tako pecite 20 min, a potom smanjite temperaturu pećnice na 200°C i u lim dodajte bijelo vino i prethodno dobiveni temeljac. Svakih 20 minuta vadite puricu i prelijevajte ju sokovima oko nje. Puricu na ovaj način pecite sati i pol vremena.

Izvadite puricu na dasku za rezanje ili odmah na tanjur za posluživanje. Izvadite luk i češnjak iz lima i bacite ih te procijedite preostali sok od pečenja. Ostavite ga da odstoji 15 min. Odvojite 125 ml od dobivenog soka i u njega umiješajte brašno. Smjesu umiješajte u ostatak soka od pečenja kako biste dobili ukusan umak. Poslužite potom puricu s voćem i povrćem po želji i prelijte umakom.

image
Todd Patterson
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:06