SVJETSKI RARITET

Fenomen u Vodicama: Jednojajčane blizanke Sara i Karmen rodile na isti dan

Sestre blizanke Karmen i Sara Roca
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
Noć u bolnici sestre su provele u istom krevetu jer su se tako osjećale sigurnije, a ta je potreba jedne za drugom, tvrdi psihologinja, sasvim normalna

Dvadesetpetogodišnje jednojajčane blizanke Sara Marić i Karmen Sladić, rodile su istog dana, 8. lipnja, u šibenskoj bolnici. Karmen koja ima trogodišnjeg sinčića Matu rodila mu je bracu Tonija, a Sara, 10 minuta starija blizanka, svoje prvo dijete - kći Toninu.

Tako je životna priča o neraskidivosti dviju vodičkih blizanki doživjela svoj vrhunac, zasigurno raritet u svjetskim razmjerima. Jer sigurno nije čest slučaj da dvije blizanke dobiju djecu isti dan. Da li je moguće da međusobna pvezanost jednojajčanih blizanki ide do te mjere da rađaju u isto vrijeme? Stručnjaci kažu: ipak nije. Oni zaista jesu vrlo povezani jer imaju i genetski jaču vezu, ali ovo je puka slučajnost.

Sestrinska veza

U razgovoru sa sestrama koje su rođene 18. siječnja 1991. godine i toliko sliče da sam im stalno brkao imena, doznajem da je Karmen rodila Tonija ujutro u 9.09 sati, Sara svoju Toninu četiri sata kasnije - u 13.24 sati, a oboje je djece imalo 50 centimetara. Razlika je samo u tome da je Tonina težila 3,39 kilograma, a Toni 3,74 kilograma.

- Moj termin porođaja bio je 14. lipnja, a sestrin dan kasnije. U bolnicu smo zajedno otišle u utorak ujutro, 7. lipnja, a nakon objavljenih pretraga liječnici su odlučili poroditi Karmen već sutradan, i to carskim rezom, jer je na isti način rodila i svoje prvo dijete. Ja sam, pak, navečer dobila trudove, a tijekom noći ostali smo zajedno ležati u istom krevetu jer smo se tako osjećale sigurnije. Sestra je rodila ujutro, a ja četiri sata kasnije također carskim rezom - kaže nam Sara.

Vodice, 280616.
Sestre blizanke Karmen i Sara Roca, rodile su na isti dan, Karmen sincica Tonija, a Sara kcerkicu Toninu.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
Sestre blizanke Karmen i Sara Roca

Fenomenalan je i neopisiv osjećaj dobiti dijete i nećaka na isti dan, kaže starija blizanka, dodajući da to nije bila puka koincidencija, nego se jednostavno moralo dogoditi zbog sestrinske povezanosti.

- Kada je Karmen rodila, bila sam na krevetu u rađaonici i na prsa su mi stavili njezinu, još neopranu bebu. Primivši je u naramak, obuhvatile su me jake emocije i uzbuđenje, znajući da ću vrlo brzo poput sestre i ja imati svoje dijete - rekla nam je Sara.

- Kad sam sestri rekla da sam trudna - uključila se u razgovor Karmen - ona mi je odgovorila: Pa i ja sam! Bio je to odličan osjećaj koji je vrlo brzo prerastao u oduševljenje zbog spoznaje da ćemo roditi otprilike u isto vrijeme. Ipak, nismo se ni u snu nadale da će to biti baš isti dan.

Paralelni životi

Profesorica psihologije Marina Grubić kaže da se genetski jača veza manifestira kroz to da su jedni drugima snažnija podrška.

- One zaista imaju vezu drugačiju od veze drugih braće i sestara. Vjerojatno imaju višu razinu empatije jedna za drugu, imaju zajedničko iskustvo odrastanja, dobno ista iskustva...One su toliko genetski i iskustveno povezane da se ponekad čini da komuniciraju telepatski i da osjećaju ono što druga osjeća. No, objektivno, nema tu nadnaravnih priča. One su zajedno odmalena. Zajedno su se igrale, išle u iste vrtiće i škole, tugovale kad nisu zajedno, sve dijele, smiruju se međusobno, pružaju si osjećaj sigurnosti... One međusobno imaju bolju vezu nego s roditeljima. Ali nema u literturi tog fenomena - objašnjava profesorica.

Nerazdvojne smo od rođenja. Zajedno smo prošle vrtić, osnovnu školu u Vodicama, srednju školu u Šibeniku. Put nas je potom odveo na daljnje školovanje u Split, zajedno smo dijelile studentsku sobu. Gotovo u isto vrijeme završili smo i studij na splitskom Sveučilištu. Krajem ožujka prošle godine magistrirala sam pravo, a Sara je mjesec dana prije postala magistrica edukacije talijanskog jezika i filozofije - kaže mlađa blizanka Karmen.

Stalna potreba

Kao uostalom i svi jednojajčani blizanci, kažu Sara i Karmen, o svemu su kroz život imale iste osjećaje i afinitete, razmišljanja. A danas, kada ne žive zajedno, kad su stvorile svaka svoju obitelj sa svojim životnim odabranicima, imaju stalnu potrebu vidjeti se barem jedanput na dan.

- No, hvala Bogu, tu je mobitel. Svaki dan se čujemo najmanje trideset puta - kroz smijeh će jednoglasno Sara i Karmen.

- Vidite, do sada nismo doživjele one stereotipe o jednojajčanim blizancima, da kad jednog od njih nešto zaboli, onda se to dogodi i drugom. Ali nešto slično bilo je jednom i to kada je Karmen rodila prvog sinčića Matu. Kada sam je došla posjetiti u bolnicu, zbog teškog poroda izgledala je iscrpljeno. Ugledavši je, pala sam u nesvijest - rekla je Sara.

One su do sada zajedno proslavile 25 rođendana. A ubuduće će i njihova dječica, Toni i Tonina, zajedno slaviti svoje rođendane.

********

Otac blizanki Ante Roca: 'Postati dvostruki djed nije mala stvar. Jako sam ponosan na to'

- Neopisiv osjećaj sreće i ponosa obuzeo je mene i suprugu Jasminu kada su nam iz bolnice javljali da je prvo rodila Karmen, a nešto kasnije i Sara, naše dvije jedine kćeri. Jer postati dvostrukim djedom i bakom na isti dan nije mala stvar. Našoj radosti nije bilo kraja. A sjećam se kad je Jasmina bila trudna, odveo sam je na kontrolu ultrazvuka u šibensku bolnicu. Nakon što je izašla s pregleda, pitao sam se - je li sve u redu? Jasmina me je nekako blijedo pogledala i sa zadrškom kazala - pa je i nije. Prepao sam se u tom trenutku i zabrinuto zapitao što nije u redu? Nije jedno, nego dvoje, skrušeno je odgovorila moja Jasmina. U prvom trenutku ostao sam zatečen, onda me obuzela neopisiva radost. Trudnoća je prošla u redu, a Jasmina je Saru i Karmen rodila 18. siječnja, upravo na rođendan moje, sada pokojne majke Slavke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:42