ŽELJKO HORVAT

FOTO: ISPOVIJEST JEDNOG OD NAŠIH NAJBOLJIH POLJOPRIVREDNIKA 'Moje banijske ekosvinje imaju meso kakvo su jeli naši stari'

 Tomislav Krišto / CROPIX
Ova vrsta svinje nešto je masnija od uobičajene, od 240 kilograma dobili smo 150 litara masti, ali baš je to ono što nudimo s ovom jedinstvenom pasminom
Ova vrsta svinje nešto je masnija od uobičajene, od 240 kilograma dobili smo 150 litara masti, ali baš je to ono što nudimo s ovom jedinstvenom pasminom

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika ušao je u završnu fazu. Od 29 pristiglih prijava stručni ocjenjivački sud odabrao je deset najboljih.

Ovo su njihove priče.

Iako je hrvatsko svinjogojstvo proteklih deset godina na izdisaju i rušimo sve rekorde po uvozu, proizvođači se ne predaju. Kada su vidjeli da teško mogu konkurirati uvoznoj svinjetini koja po dampinškim cijenama dolazi u trgovačke lance, kao iz inata okrenuli su se starim autohtonim sortama.

U Slavoniji je to crna svinja zvana fajferica, u Podravini čupava mangulica, u Turopolju turopoljska svinja, a na području Banovine, između Kupe i Une, banijska šara svinja. Sve ove sorte u nekoj su od faza zaštite uzgoja kako bi se kasnije od ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 04:14