PROFESIJA - HIPI

FOTO: 'JA SAM FRANJO ASIŠKI MODERNOG DOBA' Spava u kombiju, od donacija turista na tjedan zaradi 10.000 kuna, a od sveca ga razlikuje samo jedan porok

 FACEBOOK

Jameson Godlove iz Pennsylvanije s ponosom se predstavlja kao Franjo Asiški modernoga doba - putuje svijetom te širi poruku ljubavi, mira i jedinstva. Čak se odijeva poput sveca i utemeljitelja franjevačkoga reda - najbolje se, kaže, osjeća u skromnoj smeđoj haljini, iako je svojedobno nosio i onu bijelu, poput Isusa Krista.

Životni stil Franje Asiškoga Jameson je preuzeo nakon što je u Italiji posjetio njegovo rodno mjesto. Tad je donio radikalnu odluku i počeo živjeti asketski, isključivo od ljubavi i lišen svega materijalnoga. Za sada mu, zaključio je, ide i više nego odlično.

Posljednjih 16 godina Jamesonova glavna baza bila je sunčana Santa Barbara u Kaliforniji, gdje je 54-godišnji Amerikanac preživljavao uglavnom od donacija turista.

Godlove živi u unikatnome kombiju marke Dodge Sportsman Van B-200, koji je kupio 1995., nakon što mu je propala vojna karijera.

'Za vrijeme rata u Vijetnamu bio sam u mornarici. Radio sam u bolnici, ali poslali su me u popravnu ustanovu nakon što su me uhvatili kako pušim marihuanu. Odslužio sam 30 dana kazne i dobio ultimatum - vratiti se u vojsku i nikada više zapaliti joint ili krenuti svojim putem. Izabrao sam ovo drugo. Uvijek sam bio hipi u duši i nikad nisam požalio zbog svoje odluke jer živim slobodno poput ptice', kaže Amerikanac, koji voli da ga se zove One Feather (Jedno Pero).

Nakon što je kao buntovni tinejdžer odustao od vojne službe, kombi, koji od milja zove 'hramom ljubavi', postao mu je zaštitni znak. Svaki milimetar vozila ukrašen je suvenirima s putovanja, plišanim igračkama, a sitnice, što šarenije i veselije, to bolje, stalno mu daruju i turisti. Jameson svaki tjedan samo od donacija zaradi najmanje 1200 funti (oko 10.500 kuna).

'Živim skromno, u duhu kršćanstva, ali ono po čemu se ipak razlikujem od velike većine vjernika jest moja ljubav prema marihuani', iskren je Godlove. Na kombi si je čak instalirao nargilu kako bi, dok ćaska s obožavateljima, uživao u omiljenome hobiju - pušenju listova biljke koju smatra ljekovitom i općenito čudotvornom.

Godlove se nikada nije ženio, ali njegov samački status nimalo ga ne brine, prenosi The Sun.

'Nikad nisam razmišljao o djeci', izjavio je. Trenutačno živi u kućici u Kentuckyju jer mu je kombi, koji smatra svojim spiritualnim domom, prenakrcan svime i svačime pa u njemu više nije ni moguće putovati SAD-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:40