BESMISLENE PREDRASUDE

FOTO: MANEKENKA HEJTERIMA SPUSTILA SA SAMO DVIJE REČENICE Većina vjerojatno nije ni znala što im je rekla

 Instargam
 

Manekenka i programerka Lyndsey Scott susrela se na internetu s nizom negativnih komentara i predrasuda o svojoj struci. Iznenađena, hejterima je u dvije rečenice spustila tako da dio njih vjerojatno nije ni znao točno što je rekla, a dio je odmah shvatio da je na zub uzeo pogrešnu osobu.

Ekonomski stručnjak Daniel Hamermesh otkrio je istraživanjima da lijepi ljudi u pravilu zarađuju nešto bolje od ružnih. Međutim, premda će u nekim slučajevima prije dobiti posao, ljepota u nekim strukama može samo biti prepreka, kao što je pokazao primjer američke manekenke i Victorijine anđelice Lyndsey Scott. Prema ustaljenim predrasudama ljepotica ne može biti i pametna.

Uspješna 34-godišnjakinja, koja zna pet programskih jezika, našla se prozvana u komentarima kad je profil na Instagramu @coding.engineer podijelio njezinu fotografiju s modne piste i napisao: ‘Ova Victorijina anđelica zna programirati u Pythonu, C++, Javi, MIPS-u i Objective-C-u.’ Pratitelji, mahom muškarci, nisu se suzdržavali ostaviti otrovne komentare: ‘Što vi mislite? Čisto sumnjam da zna’, ‘Vjerojatno zna napisati Zdravo, svijete’, ‘Kakav promašaj’ i slično.

View this post on Instagram

Just saw this post. Thanks, for the shout-out @coding.engineer! That said, I normally try to ignore negatively, but decided to jump into the comment section of this one. Not trying to brag lol, just stating facts in the hope I’ll convince at least one negative commenter that programmers can come in all shapes, sizes, genders, races, etc. so they’ll think twice before doubting other women and girls they encounter in tech. (Thanks for tagging me @thanos_codes! ) #Repost @coding.engineer ・・・ CODING IS FOR ANYONE! @science @girlswhocode @blackgirlscode From @codingblog #coding #codinglife #codingisfun #codingpics #coder #coderlife #programmer #programmers #programmerslife #programmerlife #programmerhumor #programming #programmings #programminglife #programmingcontest

A post shared by Lyndsey Scott (@lyndsey360) on

Premda je kasnije rekla da se inače ne upušta u rasprave na internetu, zbog iskustva i konstantnih predrasuda s kojima se borila, ovaj put je odlučila da neće šutjeti.

- Imam 27481 bodova na Stack Overflowu; članica sam edukacijskog iOS tima za RayWendelich.com; vodeći sam inženjer u razvoju iOS softwarea za Rally Bound, 841. najbrže rastuću tvrtku u SAD-u; imam dvije diplome s Amhersta, iz računalnih znanosti i kazališta, i imam mogućnost raditi sve što volim u životu. Gledajući ove komentare jasno mi je zašto 41% žena odustane od karijere u tehnološkoj industriji, kad je ovako neprijateljsko okruženje - napisala je i ona u komentaru.

Sve te informacije mogu se provjeriti i na njezinoj stranici, no to i dalje ne sprečava negativne komentare koji nemaju veze sa stvarnošću i istinom. U drugom je komentaru pojasnila i zašto se uključila u raspravu:

- Upravo sam vidjela ovu objavu, hvala @coding.engineer na dijeljenju. Inače ignoriram negativne komentare, ali ovaj put sam odlučila reći svoje. Ne zato što se hvalim, nego zato da prenesem činjenice u nadi da će idući put barem jedan negativni komentator shvatiti da programeri dolaze u svim veličinama, oblicima, rasama, spolovima itd. Nadam se da će drugi put razmisliti prije nego što posumnjaju u neku ženu s kojom se susretnu u tehnološkoj industriji.

View this post on Instagram

#tbt @flauntmagazine #paris

A post shared by Lyndsey Scott (@lyndsey360) on

Scott je inače prva afroamerička manekenka koja je potpisala ekskluzivan ugovor za modne piste s Calvinom Kleinom. Osim toga, predstavljala je odjeću najpoznatijih svjetskih brendova poput Guccija, Prade, Louis Vuittona, Fendija, Victoria’s Secret… Pojavila se u magazinima poput Harper's Bazaara, W-a, Voguea… Međutim, najviše je veseli programiranje.

- U manekenstvu nikad nemate kontrolu. Zato me činjenica da imam potpunu moć nad ovim aplikacijama ispunjava - rekla je svojedobno za CNN.

View this post on Instagram

#tbt by @williamlords

A post shared by Lyndsey Scott (@lyndsey360) on

Otkrila je i da su je u srednjoj školi maltretirali te da su je redovito zvali geek i nerd. Već se tada sama naučila programiranju u želji da se zabavi, s obzirom na to da nije imala previše prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:27