MAGAREĆE TRKE

FOTO: ZAGREBAČKA GIMNAZIJALKA DOMINIRALA NA ŽENSKOJ MAGAREĆOJ TRCI U TRIBUNJU Karla nakon trijumfa: 'Magarac se zove Lovren u čast našeg Vatrenog!'

 

Pred nekoliko tisuća gledatelja, među kojima su bili brojni strani i domaći turisti, otpočele su tradicionalne 51. 'Tribunjske magareće trke', najpopularnija i najstarija manifestacija ove vrste na 'svitu i okolici'. Ove prve večeri, drugu godinu zaredom, održana je ženska utrka. Za razliku od glavne muške utrke u kojoj pravo nastupa imaju samo mladići iz Tribunja, u ženskoj mogu osim domaćih djevojka, nastupiti i turistkinje, vikendašice ili sve one pripadnice ljepšeg spola koje se zateknu u mjestu. A u konkurenciji devet jahačica slavila je mlada Zagrepčanka, 17-godišnja Karla Topić na magarcu 'Lovrenu'.

- U Tribunju moja obitelj ima vikendicu već deset godina i od malih nogu ljetujem u ovom predivnom mjestu. Moje prijateljice iz Tribunja nagovarale su me da se prijavim na utrku prošle godine, ali nedostajalo mi je hrabrosti. Eto, sada sam prijavila i uvjerljivo slavila s velikom prednošću pred konkurenticama. Osjećaj pobjednice je predivan, presretna sam, jedno odista nedoživljeno iskustvo. Magarcu sam dala ime Lovren u čast našeg 'Vatrenog' Dejana Lovrena, koji mi je, inače, najdraži nogometaš naše srebrne reprezentacije. Pobjedu mi je omogućio izuzetno inteligentan i istreniran magarac kojeg sam dobila na startu, ali i asistent u utrci, moj prijatelj Jakov Franić – kazala je Karla Topić, inače učenica Matematičke gimnazije u Zagrebu.

Nakon utrke žena, ove prve večeri održana je i Međuopćinska magareća trka koje je okupila najbolje jahače iz četiri dalmatinske općine - domaćeg Tribunja, Pirovca, Posedarja i Svetog Filipa-Jakova. U uzbudljivoj završnici pobijedio je domaći jahač Šimun Popov, višestruki pobjednik 'Tribunjskih magarećih trka'.

Magareće utrke uveseljavaju Tribunjske i njihove goste od davne 1956. godine i najstarije su na jadranskoj obali.

Pogledajte fotografije s utrke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2022 19:11