GOLIŠAVE FOTOGRAFIJE

FOTO: ŽIVOTNA ISPOVIJEST DARUVARČANKE NA ČELU MALO POZNATOG VLADINOG TIJELA 'Za sve što imam morala sam se boriti'

 Screenshot Facebook, CROPIX
 

Godine 2010. Tanji Herceg iz Daruvara natječaj Champion Hot model činio se kao odlična prilika. S još desetak djevojaka natjecala se za novčanu nagradu i priliku da bude junakinja u golišavom pin up kalendaru kojim se promovirao internetski autooglasnik 4kotača.net.

Za natječaj je nastao set fotografija na kojima je Tanja gotovo razodjevena. No, ta je epizoda tek početak zanimljivog poslovnog puta koji je Tanju Herceg doveo do mjesta aktualne predsjednice Vladina Savjeta za mlade.

Medijska promocija

Pin up fotografije Tanje Herceg i danas su dostupne na Facebook stranici oglasnika 4kotaca.net. Stranica je u međuvremenu promijenila vlasnika, a nije uređivana od 2011. godine. Priča o njima počela je, pak, kružiti nakon nedavne 1. godišnje konferencije Savjeta mladih koja je održana u Saboru 19. ožujka ove godine, i to u povodu pete obljetnice Zakona o savjetima mladih.

Kako se ističe na Vladinim stranicama, konferencija je okupila 150 osoba iz 65 savjeta mladih iz Hrvatske, uvodne su govore odžali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministrica Nada Murganić i ministar Lovro Kuščević, a predstavnike konferencije primila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Savjet za mlade

Iako je na čelu Vladina Savjeta za mlade još od prošle godine, Tanji Herceg ta je konferencija bila prvo značajnije pojavljivanje u medijima u toj ulozi. Savjet za mlade jedno je od manje poznatih Vladinih tijela, a prema podacima s Vladinih stranica, riječ je o “međuresornom savjetodavnom tijelu Vlade Republike Hrvatske sa zadaćom sudjelovanja u razvoju javnih politika za mlade”.

Predsjednik Savjeta mora biti osoba mlađa od 30 godina. Tanja Herceg sada ima 29 godina, a u vrijeme kada se fotografirala za spomenuti natječaj Champion Hot model imala je 20, studirala je psihologiju i, objašnjava, bavila se modelingom. Revije je, ističe, nosila i na moskovskom Fashion Weeku, a 2010. se natjecala i za Miss Universe. Vladimir Kraljević, vlasnik licence Miss Universe, teško se sjeća njezina nastupa.

- Nažalost, previše je vremena otad prošlo - rekao je za Jutarnji. Tanja Herceg danas ističe da svoju karijeru modela nikad nije shvaćala preozbiljno.

- Nikada manekenstvo nisam shvaćala kao posao. Ne razmišljam u tim kategorijama. Današnje djevojke, kao i mladići, pametna su i samosvjesna generacija i sigurno najbolje znaju što trebaju i kako činiti da bi realizirali svoje potencijale i snove te svojim angažmanom pridonijeli boljitku svih nas - kaže Tanja Herceg.

Glavna misija

O svojem današnjem angažmanu kaže da joj je glavna misija rad Vladina Savjeta za mlade učiniti vidljivijim. Psihologiju je u međuvremenu diplomirala, a trenutačno priprema i doktorski rad na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kaže da su se na početku rada ovog saziva Savjeta prvo angažirali na promjeni percepcije svih državnih tijela i ministarstava jer žele da Savjet počnu doživljavati kao nezaobilaznu adresu kada je riječ o izradi javnih politika za mlade.

- Savjet je u plan rada stavio preporuku svim ministarstvima da kad god idu u izmjene zakonodavstva, kada se formiraju radne skupine, svakako u ta tijela uvrste i predstavnike Savjeta za mlade - kaže Tanja Herceg za Jutarnji list.

Kao predsjednici Savjeta, čiji mandat traje dvije godine, ključno joj je, tvrdi, uspostaviti bolju komunikaciju s donositeljima odluka na svim razinama i sa svim ministarstvima te pokazati da mladi u svim dijelovima Hrvatske mogu činiti dobre stvari.

- Želim da nas svi prepoznaju kao važno tijelo za mlade, da nas upitaju za mišljenje jer smo dosljedni u promicanju interesa mladih, da prepoznaju da možemo pripomoći radnim skupinama u izradama smjernica, provedbenih planova. U Hrvatskoj postoji prilično mnogo udruga mladih, njihov je rad snažan i važan, oni čine dobre i velike stvari. Kao i u svakoj drugoj aktivnosti, uvijek je moguća bolja suradnja. Uvijek je moguće povećanje učinkovitosti, postizanje boljih efekata, uključivanje još većeg broja mladih. Sve to vidim kao izazov koji ćemo, nadam se, uspješno svladati - kaže Tanja Herceg.

Predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH vrlo je svestrana - bavila se manekenstvom, modelingom, sportskim novinarstvom, marketingom, ima svoju tvrtku, a bila je i suosnivačica kompanije koja je u Daruvaru sagradila bioenergetsko postrojenje.

Zagreb, 250419.
Tanja Herceg, predsjednica Vladinog savjeta za mlade.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Sustavni rad

No, najveće iskustvo ima upravo u sustavnom, terenskom radu s mladima jer već desetak godina vodi daruvarsku udrugu Impress koja je, kaže, provela ili još provodi više od 150 projekata: educiraju mlade, na brojnim ih radionicama uče različitim vještinama koje im mogu pomoći u životu, a uključuju ih i u život lokalne zajednice u Daruvaru i Bjelovarsko-bilogorske županije - provode javnozdravstvene akcije, pomažu svojim sugrađanima u domovima za starije...

- Impress je prije svega jedna pozitivna energija i mjesto okupljanja. Ponosni smo da se ta priča događa baš u Daruvaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao što je, vjerujem, i naše okruženje ponosno na nas. Doista vjerujem da svaka mlada osoba i dijete ima u sebi beskrajni potencijal koji trebamo otkriti i pomoći im kroz stvaranje kvalitetne i sigurne okoline da taj potencijal i izrazi. Mi smo pokazali i dokazali da svako dijete, svaka osoba može i treba dobiti najbolje iako nije iz Zagreba ili najvećih urbanih sredina u Hrvatskoj. U Impress danas dolaze volonteri iz brojnih zemalja Europe i svijeta. Vjerujem da ne bi dolazili da za to nema razloga - kaže Herceg.

Zagreb, 250419.
Tanja Herceg, predsjednica Vladinog savjeta za mlade.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

“Žicu” koju Tanja Herceg ima za rad s mladima prepoznao je davno i tadašnji gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik.

- Počeli su prije desetak godina i Grad im je financijski pomagao na početku. Kasnije smo im dali i jedan gradski prostor u kojem imaju radionice i edukacije za djecu i mlade. Tanja Herceg je vrlo optimistična osoba koja je uvijek imala veliku želju i talent za rad s mladima. Ja sam joj kao gradonačelnik često davao podršku, Grad je financijski pomagao udrugu Impress koliko je mogao - kaže Rohlik.

Prije nego što je izabrana za predsjednicu Savjeta za mlade, Tanja Herceg je u prethodna dva mandata bila zamjenica člana Savjeta Dubravka Šopara. S njim je i vlasnica tvrtke TADU, koja investitorima pomaže u svim pripremama pri njihovu investiranju u nove poslovne projekte.

Njihovim se uslugama vrlo brzo počela koristiti virovitička tvrtka Brana na početku projekta gradnje kogeneracijskog postrojenja na bazi izgaranja drvne biomase u Daruvaru. Postrojenje, doduše, još nije u funkciji iako je sagrađeno prije nekoliko godina.

Poslovni projekt

Nositelj tog projekta je Brana dar, a jedna od osnivačica te tvrtke je i Tanja Herceg, koju smo pitali kako se uopće našla u energetskom biznisu.

- Dubravko i ja osnovali smo tvrtku koja je tražila nove poduzetničke mogućnosti, između ostalog, i zato što nam nitko u životu nije otvarao vrata, nego smo se morali boriti. U našim životima nema ‘moćnih tata i mama’ koji rješavaju sve probleme. A i mi mladi od nečega živjeti. No, osnovali smo tvrtku i zato što vjerujemo u snagu poduzetništva, u snagu talenata ljudi i njihovu potrebu da izraze svoje potencijale i kroz poduzetništvo. Naravno, nekada će u tome biti više, a nekada manje uspješni. Ideju poduzetništva i poduzetničkih kompetencija razvijamo i kroz jedan važan međunarodni projekt udruga iz osam europskih zemalja - rekla je Herceg.

Zagreb, 250419.
Tanja Herceg, predsjednica Vladinog savjeta za mlade.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Svestrana Daruvarčanka jednom se disciplinom ipak nikad nije bavila.

- Ne bavim se politikom, ali sam politička aktivna. Nisam članica neke stranke, nikad se stranački nisam opredijelila. Ali, pratim što rade političke stranke, što se događa u Hrvatskoj, jer sam svjesna da su stranke te koje kreiraju živote svih nas. Uvijek pozivam mlade - bez obzira na njihova politička i ideološka uvjerenja - da svi zajedno radimo na boljitku, prvo svoje zajednice, a onda i cijele države, jer prečesto dopuštamo da nas razlike razdvajaju, smještamo jedni druge u kategorije, razne kućice, imamo predrasude jedni prema drugima. No, moramo shvatiti da je suradnja ključ uspjeha - kaže Tanja Herceg. Na političko-ideološkom spektru ne smješta se “ni lijevo, ni desno, ni u centar”.

- Vidim se kao netko tko traži ono najbolje od svake osobe i političke opcije te tražim ono najbolje od njihovih prijedloga - zaključila je predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:49