OTIŠLA JE I NJENA KĆI

FRANCUSKINJA KOJA SE PRIJE 35 GODINA DOSELILA U HRVATSKU 'Ne čudi me što vam mladi odlaze, ovdje se ne može dostojno živjeti od prosječne plaće!'

Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Annie Plucnar je Francuskinja koja već 20 godina živi u Omišu, a u Hrvatsku je stigla još prije 35 godina. Supruga, inače rođenog Omišanina, upoznala je u Primoštenu gdje su oboje radili. Prvo su živjeli u Primoštenu i Splitu, a onda su se preselili u Omiš.

- Jedan dan kada sam bolje upoznala Omiš rekla sam suprugu da želim živjeti tu. Živjeli smo u Primoštenu i Splitu, ali kada sam vidjela taj spoj mora, brda, rijeke, zaljubila sam se u Omiš! - kazala je Annie koja je dugo radila kao turistički vodič.

– Dolazim s juga Francuske pa mi se nije bilo teško priviknuti na ovdašnju klimu, pa niti na mentalitet koji nije bitno drugačiji nego na jugu Francuske. Razlika je u jeziku, a ostalo je manje bitno. Moram kazati, više volim buru od juga koje mi teško pada – kazala je za DalmacijuDanas.

– Drago mi je da lokalna vlast konačno uviđa da je Omiš pravi mali raj. Ne želim se baviti niti govoriti o politici, ne znam zašto je tako puno vremena trebalo proći da se to dogodi. Je li to nedostatak novaca, ideja, neznanje… ne znam. Omiš je davno trebao biti jedna vrlo popularna destinacija. Ovaj grad nije dovoljno iskoristio svoje potencijale - komentira život u Omišu i zaključuje kako su svi projekti pokrenuti tek nedavno.

- Nova vlast je sigurno poštenija od prethodne i diže polako Omiš na noge nakon što im je ostavljena nezavidna financijska situacija. Neću spominjati omiški tunel da se ne uzrujam…

Na pitanje što bi poručila mladim ljudima koji masovno napuštaju Hrvatsku, Annie ističe kako je i njezina kći otišla iz Hrvatske jer se ovdje ne može živjeti dostojno od prosječne plaće.

– Ja sam se doselila ovdje još za vrijeme bivše države. Želim naglasiti da sam se prvo zaljubila u ovu državu, a tek onda u svog muža! Ne čudi me da mladi odlaze. Dajte im radna mjesta, uložite novce u njih i neće bježati. Zašto ljudi idu? Jer ovdje se ne može dostojno živjeti od prosječne plaće, ako uopće imaš mogućnost raditi ono što želiš. Moja kćer je vodič i zadnjih šest mjeseci je na Malti. Zar mislite da ona ne bi voljela biti u Omišu stalno? Odvojila se obitelji, od ljubavi, da preživjet. Trbuhom za kruhom! – zaključuje Annie za DalmacijuDanas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:26