SERJ TANKIAN

Frontmen benda System of a Down: Cenzurirali su me, vrijeđali, pripremali atentat na mene, ali od istine ne odustajem

Serj Tankian
 Evgenya Novozhenina/Sputnik/Sputnik via AFP
Traženje međunarodnog priznanja genocida nad Armencima slavnom glazbeniku Serju Tankianu bila je i ostala životna te osobna misija

Serj Tankian (53), frontmen benda System of a Down, iza sebe ima bezbroj rasprodanih koncerata, no jedan mu se osobito urezao u sjećanje - datum je 23. travnja, godina je 2015., a popularni metal sastav, osnovan 1994. u Los Angelesu, točnije u četvrti Little Armenia u kojoj mahom živi dijaspora upravo iz Armenije, dva i pol sata svirao je oduševljenoj publici na Trgu Republike u srcu armenskog glavnog grada Erevana. Bend je ondje nastupao prvi put, a u zemlju su pozvani kako bi obilježili stotu obljetnicu genocida nad Armencima - naime, između 1915. i 1922. ubijeno ih je oko 1,5 milijuna.

- Preplavio me nevjerojatan osjećaj pripadnosti. Činilo mi se kao da smo formirali bend 21 godinu ranije samo kako bismo baš tu noć mogli biti ondje - prisjetio se Tankian u razgovoru za The Guardian koji je vodio u svom kućnom studiju u Los Angelesu.

Dugogodišnji politički aktivizam ovom glazbeniku često je i najveća inspiracija za pisanje pjesama, a traženje međunarodnog priznanja armenskog genocida bila mu je i ostala životna te osobna misija. Na spomenutom koncertu u Everanu Serj je ispričao priču o svome djedu Stepanu Haytayanu, koji je imao samo pet godina kad je gledao kako mu ubijaju oca - kasnije je, otkrio je pjevač, oslijepio od gladi. Između pjesama, Tankian je kritizirao tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu koji je odbijao koristiti izraz "genocid" kad su u pitanju zločini nad Armencima, a na istom nastupu uspio je razljutiti i sad već bivšeg predsjednika Armenije, autoritarnog Serzha Sargsyana.

- Prevalili smo dalek put, Armenijo, ali ostaje nam još jako puno jebenog posla - rekao je Tankian obraćajući se publici, a onda je prozvao i "institucionalnu nepravdu" Sargsyanove administracije zahtijevajući uvođenje "egalitarnog civilnog društva".

- Nisam ovo još nikome rekao, ali vlada me (prethodno) pozvala da govorim odmah nakon Vladimira Putina na jednom događanju sljedećega dana, što je s njihove strane predstavljalo ogroman rizik - otkriva Tankian. Nakon nekoliko neprospavanih noći, odlučio je, kaže, "sudjelovati u predstavi".

- Pozornica je moja domena. Rekao sam ono što sam trebao reći, što su drugi morali čuti - bio je to savršen način da odam počast žrtvama genocida i istovremeno uputim kritiku na račun korumpiranog oligarhijskog režima u zemlji - rekao je Serj. Taj isti režim pao je tri godine kasnije - srušen je mirnom revolucijom koju je vodio bivši novinar Nikol Pashinyan, koji je 2018. godine izabran za premijera Armenije. A upravo početkom te godine Pashinyan je pozvao slavnog glazbenika i druge Armence u dijaspori da dođu u Erevan i pridruže se svome narodu u borbi za napredak, demokraciju i transparentnost.

- Otišao sam čim sam mogao - kaže Tankian.

image
Serj Tankian i Nikol Pashinyan
Sergei GAPON/AFP

No, lanjski poraz Armenije u ratu u Nagorno-Karabahu Pashinyanovu administraciju gurnuo je u ozbiljnu krizu. Nagorno-Karabah sporni je teritorij unutar granica susjednog Azerbejdžana, ali pretežno ga kontrolira odmetnuta Republika Artsakh, koju podržavaju Armenci.

- Svega dvije godine nakon mirne baršunaste revolucije iz 2018. došli smo do nasilnog rata koji su Armencima iz Artsakha nametnule kombinirane snage Azerbejdžana i Turske. To je bilo pogubno za naš narod. Gledati kako Turska, čiji su prethodnici Osmanlije počinili genocid 1915. godine, napadaju Armence u Artsakhu... To sam osjetio kao egzistencijalnu opasnost - rekao je Tankian za The Guardian.

U studenome prošle godine, dok su još trajale borbe u Nagorno-Karabahu, System of a Down objavili su dva singla kako bi podigli svijest o sukobu: "Protect the Land" i "Genocidal Humanoidz".

- Bio sam aktivist puno prije nego što sam postao umjetnikom. Kako su naše pjesme postajale glasnije, i moje poruke bivale su sve izraženije i opasnije, baš kao i posljedice koje su uslijedile - kaže Tankian, kojemu je u dugogodišnjoj karijeri više puta "glava bila na panju" - doslovce - baš zbog njegova aktivizma.

Primjerice, kad su System of a Down 2001. objavili svoj drugi album "Toxicity", koji je odmah dospio ravno na 1. mjesto Billboardove ljestvice, Tankian se morao suočiti i s ozbiljnim problemima. Naime, spomenuti album našao se na policama diljem SAD-a samo sedam dana prije terorističkih napada 11. rujna. A dva dana nakon te strašne tragedije, pjevač je na službenoj web stranici benda objavio esej pod naslovom "Razumijevanje nafte" ("Understanding Oil"), u kojemu je, kako sam kaže, "trezveno analizirao neuspjeh američke vanjske politike da zauzda ekstremizam". Njihovoj diskografskoj kući Sony to se nije svidjelo. Tekst je odmah uklonjen, a Tankiana su optužili za pokušaj opravdavanja terorizma.

- I dečki iz benda bili su ljuti, pitali su me: 'Pokušavaš li nas ubiti?'. Rekao sam im: 'Ali to je istina!'. Oni su znali da sam u pravu, ali druge nije bilo briga... Oduvijek sam bio naivan - kad mislim da je nešto istina, onda to treba reći. Još uvijek sam naivan - iskreno će glazbenik.

I u novom dokumentarnom filmu o njegovu aktivizmu "Truth to Power", Tankian otkriva kako je 2005., tijekom turneje na kojoj je bend promovirao albume "Mezmerize" i "Hypnotize", iz vrlo pouzdanog izvora dobio informaciju kako bi potencijalno "mogao biti meta turske obavještajne službe zbog njegova aktivizma protiv Dennisa Hasterta". Hastert je tada bio predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa kojega je FBI-jev prevoditelj optužio za primanje mita od turske vlade. Dok to priča za The Guardian, Serj se njiše na stolcu pokazujući kako se u tom razdoblju ponašao na nastupima.

- Stalno sam se izmicao... Ljuljao sam se kako bi snajeristima bilo barem malo teže pogoditi me... Sad se šalim, ali zbog svega toga tad sam proživljavao vrlo stresne trenutke - zaključuje glazbenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:54