NEOBIČNO VOZILO

Gdje god u Zagrebu se nađe, limuzina Hummer H2 dugačka 11 metara privlači poglede prolaznika

 Boris Kovacev/Cropix
‘Za naše je ceste prilično velik i jak stroj. Ima stalni pogon "4 puta 4" kao terensko vozilo‘, kaže nam Boris ‘Bex‘ Kurkutović

Pozornost Zagrepčana ove kišne i sive subote u centru grada zaokupio je jedan vrlo neobičan automobil. Ogroman. Visok. Bijeli. Vidi se, valjda i iz aviona.

- Jezuš Marija, moral sam doći bliže da vidim kaj je to... Iz daleka mi se činilo kak da je brod neki sparkiran usred grada. Na prvu sam mislil da je neki bogatun jahtu napelal - iščuđava se jedan postariji purger obilazeći oko bijele grdosije.

Gdje god se nađe, holivudska limuzina privlači poglede. Sprijeda izgleda kao terenac, a zapravo je limuzina. Ogromna. Duža od 10 metara, procjenjuju okupljeni prolaznici.

- Mora da se neki film tu snima... Sigurno James Bond!

- Ma, sigurno bi Bond vozio limuzinu s registracijom Slavonskog Broda, kako da ne!? - komentiraju dvije prijateljice prolazeći Mihanovićevom.

Kad ono, iz limuzine parkirane ispred zagrebačkog hotela Esplanade izlaze - mladenci.

image
Zagreb, 241020.
Produzeni Hummer u vlasnistvu tvrtke Bex Limos koji se iznajmljuje za vjencanja i razne druge dogadjaje, parkiran ispred hotela Esplanade.
Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Boris Kovacev/Cropix

Zvjezdano nebo

Ana i Luka iz Čazme na dan vjenčanja postali su glavna atrakcija. Dok su oni otišli proslaviti veliki dan u Esplanadu, mi smo ostali razgovarati s vozačem čudne limuzine.

Ispostavilo se da je on ujedno njezin vlasnik, 49-godišnji Boris Kurkutović.

- Ali svi me zovu Bex. Tako sam i firmu nazvao, Bex Limos - objašnjava razgovorljivi Slavonac. Pa dobro, kakav je to auto, pitamo Bexa.

image
Boris Kurkutović Bex, Bex Limos
Privatna arhiva

- To vam je Hummer H2 limuzina duga 11 metara. Za naše je ceste prilično velik i jak 'stroj'. Ima stalni pogon '4 puta 4' kao terensko vozilo, sa 6000 kubika i 350 konja - objašnjava. Otvara nam vrata da zavirimo i iza zatamnjenih stakala.

- Tu vam stane 16 putnika - pokazuje nam.

- Ponekad, to je i cijela svadba - dodaje. Sjedala su presvučena kožom, ima pet monitora, minibar sa žesticama, klima-uređaj, diskopod koji svijetli, zvjezdano nebom na stropu vozila... Ima svu dodatnu opremu koju mi u svojim običnim rabljenim autima ne možemo ni zamisliti.

image
Zagreb, 241020.
Produzeni Hummer u vlasnistvu tvrtke Bex Limos koji se iznajmljuje za vjencanja i razne druge dogadjaje, parkiran ispred hotela Esplanade.
Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Boris Kovacev/Cropix

- Ovaj svoj polovni Hummer još 2014. platio sam 100.000 eura i nabavio sam ga u Americi, a novi je trostruko skuplji - objašnjava. S najmom automobila krenuo je još 2010. Danas iznajmljuje oldtimere i limuzinu i ide u svatove u cijeloj Hrvatskoj.

- Imam još i četiri Beauford kabrioleta iz 30-ih godina koji su proizvedeni u Velikoj Britaniji. Ukupno imam šest automobila. Zadnji sam sad nabavio originalni engleski taksi koji tek treba restaurirati - otkriva.

Uskoro će i on biti u ponudi za specijalne vožnje kojima Bex uljepšava trenutke poput svatova, rođendana, godišnjica braka, matura... Teško mu je reći preferiraju li mladenci više Beauford kabriolete ili Hummer limuzinu. - Sve ovisi o stilu mladenaca, ali potražnja je, rekao bih, jednaka. A cijena?

- Cjelodnevni najam kabrioleta stoji 600 eura, a limuzine 1200 eura - kaže Boris Kurkutović Bex pa objašnjava da ga je zapravo vlastito vjenčanje potaknulo da pokrene biznis s najmom.

image
Luksuzna unutrašnjost automobila
Boris Kovacev/Cropix

- Kad sam se ženio, nisam imao nikoga s bijesnim autom. Znate, sve neki twingići, klijići... To je nešto o čemu zapravo ne razmišljaš inače, a kad se ženiš, posrane problem. Nitko nije imao adekvatan auto za takvu posebnu prigodu - prisjeća se.

Danas je presretan, kaže, jer 99 posto njegova angažmana upravo su vjenčanja koja obožava raditi.

Za posebne trenutke

Iako, priznaje, ni njega koron kriza nije poštedjela. - Imamo 20 posto posla u odnosu na prošlu godinu. Ali, što ćemo, takva je situacija - rekao je. Ovakve Hummer limuzine u Hrvatskoj su samo dvije. Njegova je jedna. A u ovom dijelu Balkana ukupno ih je šest.

No, i dalje one služe za najam za posebne životne trenutke. U SAD-u, govori Bex, drukčija je praksa. Tamo je upoznao čar limuzine.

image
Zagreb, 241020.
Produzeni Hummer u vlasnistvu tvrtke Bex Limos koji se iznajmljuje za vjencanja i razne druge dogadjaje, parkiran ispred hotela Esplanade.
Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Boris Kovacev/Cropix

- Ranije sam radio na kruzerima pa smo tako zastajali u mondenim američkim mjestima. Jednom prilikom na Bahamima. Pozvao sam taksi, a po mene je došla taksi limuzina. Možete zamisliti moje čuđenje... U New Yorku se, pak, ljudi stalno voze u limuzinama. Nije ih nimalo čudno vidjeti na cesti kao kod nas - govori Kurkutović koji je svoju želju ostvario nakon pet godina provedenih u Iraku i nešto zarađenog novca, a danas uživa u poslu Hummer limuzinu nije nimalo lako voziti. Štoviše, teže je nego voziti autobus, govori Bex.

- Uh, kružni tokovi me ubijaju, motam i po nekoliko puta da bih prošao - priznaje uz smijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:39