LEGENDA

GLAZBENI BARD SLAVI 65 GODINA KARIJERE Drago Diklić za Jutarnji: 'U prvom ugovoru pisalo mi je da se obvezujem da neću pjevati baš svaku pjesmu...'

 HANZA MEDIA
Počeo sam sredinom 50-ih na maturalnoj večeri mog razreda na Ribnjaku. Zagreb je tada bio pun plesnjaka i dobre glazbe

Znate, malo je falilo da uopće ne proslavim šezdeset i petu godišnjicu karijere. Moja supruga nedavno je slomila ruku pa je sve došlo u pitanje.

Međutim, lijepo se oporavlja pa smo odlučili da ćemo ipak 25. siječnja nastupiti u Hrvatskom glazbenom zavodu na koncertu ‘Tamo gdje sam počeo’ na kojem ćemo zajedno s publikom proslaviti moju ‘ćoškastu’ glazbenu obljetnicu.

Koncert organiziram u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, a dogovorili smo se za popularnu cijenu ulaznica od 50 kuna, kako bi na svoje mogla doći srednje mlada generacija publike koja više nema love - kaže Drago Diklić, koji će u Glazbenom zavodu nastupiti s pjesmama Ive Robića, Franka Sinatre, Nat King Colea, zagorskim popevkama te, naravno, svojim brojnim hitovima.

Zabavni orkestar

- Moj prvi početak zapravo je bio sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća na maturalnoj večeri mog razreda na zagrebačkom Ribnjaku. Svirao nam je jedan dobar zabavni orkestar koji je izvodio popularni jazz. S njima je bio Jimmy Stanić, pjevao je veliki hit, pjesmu ‘Mladi poštar’. Jako mi se dopalo to što su ti dečki izvodili. S violine, koju sam učio svirati od svoje pete godine, nakon toga sam brže-bolje prešao na posuđeni trombon i saksofon. Kao pjevač prvi ozbiljni nastup potom sam imao na plesnjaku u zagrebačkom Radio klubu, sviralo nas je tamo nekoliko, između ostalog i Boško Petrović. Imali smo pojačalo od 5 vata, skinuto s radioaparata, te mali mikrofon.

Međutim, to je za ono vrijeme nekima bio šok pa mi je u ugovoru koji sam morao potpisati ako sam želio nastupati, pisalo: ‘Pjevač se obavezuje da neće pjevati preglasno i da neće pjevati baš svaku pjesmu’. Ovo drugo bilo je zato što sam ja na svojem bezveznom engleskom izmišljao tekstove samo da bih pjevao - prisjeća se Diklić koji kao svoj “ozbiljni” početak računa nastup u Glazbenom zavodu.

Zamjena za Robića

- Tamo tada nije mogao bilo tko nastupati, bila mi je velika čast kada sam dobio priliku da se tu pojavim. Pjevao sam, pamtim, na svom prvom nastupu pjesme Nine Robića, brata Ive Robića, tadašnji veliki hit ‘Georgia on my mind’, kao i pjesmu iz filma ‘Crvene podvezice’ ‘Goodbye Jane, goodbye John’, a tako se zvala i moja prva singlica, zahvaljujući kojoj me Stipica Kalogjera pozvao da na terasi opatijskog hotela ‘Kvarner’ za mikrofonom zamijenim Ivu Robića, jer je ‘Mr. Morgen’ otišao na turneju po Njemačkoj - priča glazbenik, skladatelj, kantautor i jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske zabavne i jazz glazbe koji će na koncertu u Zagrebu makar na par sati pokušati vratiti publiku u neka ljepša i bolja vremena.

- To su bila vremena kada je Zagreb bio pun plesnjaka i dobre glazbe koja se svirala uživo, vremena kada su koncerti počinjali u osam navečer, a mlade dame na njih su dolazile u pratnji svojih mama ili baka i u 11 navečer već bile doma...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:10