NADLJUDSKI USPJEH

'GLEDAO SAM SMRTI U OČI, ALI IPAK SAM USPIO' Kako je Matej iz Koprivnice osvojio vulkan Damavand, najviši perzijski vrh Bliskog istoka

Uvjeti su bili nemilosrdni, Mateja su dočekali snijeg i temperature niže od 20 stupnjeva ispod nule

Matej Perkov, hrvatski visokogorski planinar, inače Koprivničanac, u petak je uz nadljudske napore i u nemilosrdnim zimskim uvjetima, na polarnoj hladnoći od -20 Celzijevih stupnjeva, uspješno osvojio snježni Damavand, 5610 m visok vulkan, najviši perzijski vrh Bliskog Istoka i najviši vulkan u Aziji. Na silasku do kampa 1 Matej je u društvu s vodičem, trojicom Rusa i jednim Poljakom jedva preživio.

- Osim uzbuđenja osjećam tremu i strah, ovaj uspon mi znači otprilike ono što klasičnom sportašu znači Olimpijada - rekao nam je Perkov uoči svojeg putovanja.

Nikad teže

To je najviša razina na koju se Perkov ikada popeo. Najveći izazov na Damavandu bila mu je izuzetna hladnoća u višim predjelima planine, a i sam pristup planini od razine mora nosio je svoje patnje i bio je naporan izazov. Naime, on je u Iranu još od 11. travnja zbog svoje jedinstvene samostalne ekspedicije “From sea to summit - Damavand 2017”. Naš visokogorac je do Damavanda došao pješice s plaže iz grada Babolsar na Kaspijskom moru. Pod teretom na leđima i pod otvorenim nebom propješačio je čak 160 km. U domovinu se vraća u petak.

- Planine su prekrasne, ali i opasne. Na njima nerijetko gledaš smrti u oči i shvatiš da nećeš živjeti vječno, stoga je pristup svakodnevici drugačiji nego u većine ljudi - pojasnio je Perkov.

Cilj najnovijeg projekta bila je promocija outdoor sportova, avanturizma, Hrvatske i Irana, a Perkov je trenirao gotovo svaki dan još od prošlog ljeta kada se vratio iz Gruzije i popeo na 5046 m visok Kazbek, najljepši vrh Kavkaza.

- Bila je to predivna avantura u režiji mojeg PD Kapela Zagreb, a bilo nas je petero. Bili smo prvi Hrvati u tom dijelu Kavkaza - slikovito nam je opisao svoju avanturu Petrov.

Posljednjih se šest godina intenzivno bavi visokogorskim planinarenjem.

- Hrabrost zapravo nije nedostatak straha, već samo snaga volje da napraviš nešto čega se, iskreno, bojiš kao i svi drugi - rekao je.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panker u duši

Iskustvo slično osvajanju Damavanda, Perkov je imao 2015. godine, kada je s plaže Atlantika pješačio 280 km sve do Toubkala, 4167 m visokog vrha gorja Atlas.

- Moj pristup planinarstvu pomalo je buntovan, pankerski, što se očituje iz stila mojih uspona i uopće poimanja planinarstva - prokomentirao je Perkov. Svaka ekspedicija mu je posebna i svaku pamti po pomaknutim granicama. Perkov je u 2013. samostalno odjednom prešao deset 4-tisućnjaka Monte Rose, a već iduće godine se popeo na Mt. Blanc, najvišu planinu u Alpama, iz centra Chamonixa preko ledenjaka Mer de glace rutom Tre monts i pješice vratio u centar drugim putem.

- Onog ljeta kada sam se penjao na Mt. Blanc, ta planina uzela je život 20 penjača - prisjeća se.

Perkov je osvojio nevjerojatnih 28 vrhova koji premašuju 4000 m te brojne vrhove koji su niži, ali ništa manje izazovniji i ljepši.

- Kilometre ne brojim, ali uspomene prestižu sve te vrhove kada ih naslažeš jednog na drugi, kaže.

Motivira ljude

Na putovanjima, kaže Perkov, želi upoznati nove ljude, prihvatiti izazov i pomaknuti granice te, najvažnije, emocionalno i duhovno spojiti se s planinom na koju se penje. S obzirom na to da je za Mateja planinarenje način izražavanja, on pretače svoje avanture u reportaže, prozu, fotografije, kao i filmove te predavanja. O svojim avanturama napisao je brojne putopise, od kojih je posljednja “Želim dotaknuti nebo”, kako bi motivirao ljude da se bave rekreacijom, idu u prirodu, otkriju svijet planina i naprave nešto dobro za sebe. Osim toga, drži i predavanja na temu svojih putovanja, na kojima želi ljudima prenijeti motivaciju.

- Kroz patnju i napor koji vrh od mene iziskuje spoznajem vrijednosti ciljeva koje sam si zadao, a postignuće tih ciljeva obogaćuje me i omogućuje mi brojne spoznaje kojima lakše kročim kroz svakodnevicu - zaključio je Perkov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39