NEOBIČNA AKCIJA

Glumačke zvijezde žele spasiti Tolkienovu kuću i skupljaju 4 milijuna funti, a imaju i plan

 Can Sengunes/ www.projectnorthmoor.org
Sadašnji vlasnici odgodili su stavljanje kuće na tržište na 3 mjeseca, da bi Projectu Northmoor pružili priliku za prikupljanje novca

Sir Ian McKellen i Martin Freeman, zvijezde iz filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit" uključili su se u kampanju za otkup nekadašnjeg doma pisca J.R.R. Tolkiena u Oxfordu. Dobrotvorna organizacija Project Northmoor, koju je pokrenula spisateljica Julia Golding, pokušava prikupiti 4,5 milijuna funti kojima žele kupiti kuću na broju 20 ulice Northmoor, te je pretvoriti u "književni centar" u čast pisca. Sadašnji vlasnici odgodili su stavljanje kuće na tržište na tri mjeseca, da bi Projectu Northmoor pružili priliku za prikupljanje novca.

McKellen koji je glumio čarobnjaka Gandalfa i Martin Freeman koji je bio Bilbo Baggins, pridružili su se tako Johnu Rhys-Daviesu koji je utjelovio patuljka Gimlija, te Sir Dereku Jacobiju koji je nedavno glumio u biopicu o Tolkienu u naporima da se potrebna svota što prije prikupi. Ideju je podržala i pjevačica Annie Lennox.

image
Can Sengunes/ www.projectnorthmoor.org

Tolkienova obitelj živjela je u toj kući od 1930. do kraja II. svjetskog rata, a u njoj je nastao i "Hobbit" i dio "Gospodara prstenova". Uspije li kampanja u njoj bi bio prvi centar posvećen utemeljitelju modernog fantasy žanra. Za otkup kuće Project Northmoor treba četiri milijuna funti, dok bi se ostatak novca uložio u renoviranje i zakladu koja će omogućiti i onima slabijeg materijalnog stanja da posjete centar.

Zbog činjenice da se kuća, inače na listi objekata od posebne povijesne važnosti, nalazi u stambenoj četvrti, zakonski ona ne može postati muzej. Zato bi, jednoga dana, ako prikupljanje novca bude uspješno, ljubitelji Tolkiena biti "gosti" u njoj. Takva bi domaća atmosfera bila savršeno prikladna za razne aktivnosti poput tečajeva kreativnog pisanja i mjesta gdje bi pisci mogli raditi na svojim djelima u inspirativnom okruženju.

image
Facebook

U slučaju, pak, da se novac ne prikupi (a svaki prilog je, kažu, važan i dobrodošao), iz organizacije poručuju da će sve što stigne na račun biti iskorišteno za promociju Tolkienovog nasljeđa i slavljenje kreativnosti.

Inače, filmovi snimljeni prema Tolkienovim djelima zaradili su enorman novac na kino blagajnama - trilogija "Gospodar prstenova" 2,96 milijardi dolara, a trilogija "Hobbit" tek nešto manje - 2,93 milijarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:57