MLADA AKTIVISTKINJA

Greta Thunberg otvorila dušu i otkrila da se nikad nije napila: ‘A pomisao na romantične veze stvara mi neugodu‘

Greta Thunberg ispred švedskog Parlamenta

 Jonathan Nackstrand/Afp
Thunberg priznaje da se ne druži s drugim poznatim tinejdžerima te da nikada zapravo nije željela biti influencerica

Greta Thunberg, 19-godišnja švedska klimatska aktivistkinja, progovorila je o svom privatnom životu, brigama i strahovima. Otkrila je da nikada u životu nije bila pijana, financira se isključivo od studentske stipendije, a romantičnih ju je veza pomalo strah, piše britanski Daily Mail.

Iako zbog svojih stavova o klimatskim promjenama izbjegava automobile, u jednom se ipak morala voziti i to zbog zaštitara kojeg je imala nakon što ju je u rujnu 2019. godine prozvao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Thunberg je časopis Time u prosincu te godine proglasio osobom godine, što je Trumpa silno razljutilo jer je smatrao da je on bio osoba godine. "Tako suludo. Greta mora raditi na svom problemu s bijesom, a potom bi s prijateljem trebala otići u kino pogledati film", napisao je Trump na Twitteru. Trump je Thunberg napao i nakon što je u rujnu tijekom govora u Ujedinjenim narodima svjetske lidere kritizirala jer ne rade dovoljno kako bi usporili klimatske promjene. "Ona se čini kao vrlo sretna mlada djevojka koja se veseli svijetloj i prekrasnoj budućnosti. To je tako lijepo vidjeti!", napisao je tada Trump. Šveđanka je nakon tog napada bila prisiljena angažirati zaštitara jer su joj neki korisnici društvenih mreža tada bili prijetili smrću.

Osim u toj iznimnoj situaciji, uvijek će umjesto taksija radije izabrati pješačenje. Makar se radilo o kasnovečernjem vraćanju iz izlaska. Doduše, izlaska bez kapi alkohola.

- Nikada ne bih izašla piti i nikada ne bih učinila nešto glupo. Ne znam je li to zato što sam takva osoba ili zato što ne želim biti viđena. Pretpostavljam da bi moglo biti oboje - rekla je ova trostruka kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir.

Dodala je kako nikada ni nije bila pijana, a ne želi ni da sada netko dobije priliku hvaliti se da je prva osoba koja je uspjela napiti Gretu Thunberg.

Neugodu joj stvara i pomisao na romantične veze.

- Ako dođe do toga da budem u njima, postat ću ranjivija - rekla je.

Kada se odluči opustiti od svih briga, na njezinom je mobitelu već spremna lista pjesama koja uključuje uspješnice “Somebody to Love” (Queen), “Billie Jean” (Michael Jackson), “Blame It on the Boogie” (The Jacksons) i “Should i Stay or Should i Go” (The Clash).

Thunberg priznaje da se ne druži s drugim poznatim tinejdžerima te da nikada zapravo nije željela biti influencerica.

- Teško je jer se, na neki način, osjećam kao da sam samo aktivistkinja. Znam organizirati štrajk i kako razgovarati s političarima, ali s druge strane, moj stav je vrlo različit od ostalih aktivista. Vrlo je malo onih koji imaju iskustvo vođenja kampanje na lokalnom nivou, ali i kako je to kad te prate paparazzi - objašnjava Thunberg, čija bi knjiga “The Climate Book” trebala biti objavljena 27. listopada.

Zamislila ju je kako priručnik za razumijevanje onoga što se događa u svijetu - zašto je tako i kako to promijeniti.

Knjiga uključuje doprinos niza stručnjaka, uključujući glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, direktora Međunarodnog centra za klimatske promjene i razvoj Saleemul Huq, Silpe Kaza iz Svjetske banke i ekonomista Thomasa Pikettyja. Sav prihod od prodaje knjige ići će u humanitarne svrhe.

- Mislim da smo više-manje moralno dužni biti aktivisti, ali se od toga ne može zaraditi. Kada je riječ o umjetnicima ili influencerima, oni mogu zaraditi novac bez da se ljudi ljute na njih, ali ja ne mogu - komentirala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 17:45