CIJENA: 30.000 FUNTI

Harry Potter prodaje prvo izdanje knjige o omiljenom čarobnjaku: ‘Da, i ja se zovem kao on!‘

Harry Potter čita ”Harry Pottera”
 Hansons/Swns/Swns/Profimedia
Prva verzija tvrdog uveza Kamena mudraca iznimno je rijetka, jer je tiskano samo 500 primjeraka, a čak 300 ih je poklonjeno školama i knjižnicama.

Harry Potter, menadžer prodaje iz Hampshirea, prodaje svoj primjerak knjige "Harryja Potter i Kamen mudraca" nakon što je otkrio da je upravo njegovo izdanje knjige ono prvo ikad izdano. Riječ je o vrlo rijetkom i traženom izdanju među obožavateljima serijala, vrijednom oko 30 tisuća funti.

Cijela je priča počela još 1997. kada je njegov otac, šokiran podudarnošću imena njegova sina i čarobnjaka na naslovnici knjige, kupio primjerak svom osmogodišnjem sinu. Ovaj 33-godišnjak proveo je cijeli život pokušavajući uvjeriti ljude da se uistinu zove isto kao i najpoznatiji čarobnjak na svijetu.

- Ljudi mi jednostavno ne vjeruju da mi je tako ime - rekao je Harry.

- Kad sam bio mlađi, igrao sam nogomet, a sudac mi je prijetio crvenim kartonom jer sam rekao da se zovem Harry Potter – ističe Harry i dodaje da mu čak ni supruga, koju je upoznao na odmoru u Grčkoj, nije vjerovala da se zove tako.

Potterova sestra, Katie Sign, sjeća se kako je točno ovaj raritetni primjerak Kamena mudraca dospio u Harryjeve ruke.

- Naš tata je čuo Terryja Wogana kako spominje Harryja Pottera na Radiju 2, no nije bila riječ o njegovom sinu, već o knjizi. Smatrao je to fascinantnim, odvezao se ravno u knjižaru Bay Tree u Waterloovilleu i kupio nam primjerak – rekla je Katie.

Prva verzija tvrdog uveza Kamena mudraca iznimno je rijetka, jer je tiskano samo 500 primjeraka, a čak 300 ih je poklonjeno školama i knjižnicama. Postoje različiti načini za identificiranje prvog broja Kamena mudraca, no najvažnije je da broj izdanja mora glasiti „10 9 8 7 6 5 4 3 2 1”.

Harry Potter i njegova sestra žele odnijet pepeo svog pokojnog oca u Afriku, pa su odlučili prodati svoj primjerak knjige kako bi prikupili novac za taj pothvat.

- Mislimo da je sada vrijeme da iskoristimo novac za dobrobit naših obitelji i učinimo nešto što je tata želio – rekao je Harry. Na aukciji aukcijske kuće „Hansons”, u listopadu 2020. godine, prvo je izdanje Harryja Pottera i Kamena mudraca prodano za 75 tisuća funti, a Harryjeva kopija prodavat će se u sklopu „Hansonsa” od 7. listopada po referentnoj cijeni od 20 do 30 tisuća funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:36