SNALAŽLJIVOST U POZNOJ DOBI

HRABRA GOSPOĐA TEREZIJA S 87 GODINA PRVI PUT POMOGLA OTELITI KRAVU Veterinar nije radio, za susjede je bilo kasno, a mali Jura je jurio van

 Screenshot / YouTube
 

Premda ima 87 godina i već desetljećima živi na selu u kući koju je izgradila s pokojnim mužem i gdje brine o životinjama i vrtu, Terezija Jurak tek je prije dva tjedna prvi put u životu pomogla oteliti kravu. I to posve sama.

Jedna od najstarijih žena u općini Zagorska Sela, marljiva i dobroćudna, kako je opisuju susjedi, unatoč godinama obavlja sve poslove u kući, vrtu i štali u kojoj ima kravu i tele, svinju i kokoši, piše Zagorje.com.

Nakon gotovo 60 godina braka muž Viktor preminuo je prije sedam godina i odonda je većina posla pala na Tereziju. Sin Drago, koji živi i radi u Zagrebu, dolazi vikendom i praznicima i pomaže što treba.

Prošle je jeseni Terezija kupila kravu muzaru, Bebu.

- Bila je steona i jako prljava pa sam je nekoliko dana prala i češljala te je dovela u normalno stanje. Volim svoje životinje, a s njima ponekad 'razgovaram'. Naučila sam da se sa domaćim životinjama treba ponašati kao s ljudima, govori Terezija.

Beba se prije dva tjedna navečer krenula teliti. Gospođa Terezija nije znala koga bi nazvala pa je odlučila kravi pomoći sama. Naime, susjede nije htjela uznemiravati u kasni sat, a veterinari više nisu radili.

- Nisam stigla zvati veterinara pa sam pomogla malom Juri da ugleda svjetlost dana. Bio je to vraški težak posao. Plašila sam se da nešto ne krene po zlu, ali sam uspjela i sad je sve u redu - ponosno je ispričala 87–godišnjakinja.

Telić je trenutno vezan malo dalje od mame jer je previše živahan, a Terezija jedva čeka dolazak proljeća kad će ponovno moći raditi u vrtu, piše Zagorje.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:53