NADA U IZLJEČENJE

HRABRA LUCE (14) ŽELI ŽIVJETI, EVO KAKO JOJ MOŽETE POMOĆI 'Odlikašica sam unatoč operacijama i zračenjima. Lako za mene, brinem se za majku i oca'

 Nikša Stipaničev / CROPIX
 

Kroz tešku životnu dramu s neizvjesnim ishodom prolaze supružnici Franka i Darko Šeneta sa svojom 14-godišnjom kćeri Lucom iz mjesta Dubrava pokraj Šibenika.

Luci je prije dvije godine dijagnosticiran karcinom pluća i srčane ovojnice. Nakon nekoliko ciklusa kemoterapija, a potom i operacije na zagrebačkom KBC-u Rebro, kojom je Luci odstranjeno metastazirano lijevo plućno krilo i srčana ovojnica, na žalost, stanje se nije poboljšalo. Nada da se može pobijediti zloćudna bolest pojavila se kada je obitelji Šeneta, uz suglasnost liječničkog tima s Rebra, ponuđeno da Luce nastavi liječenje u specijaliziranoj bolnici za rijetke oblike karcinoma National Cancer Institute u gradiću Bethesda, u američkoj saveznoj državi Maryland.

Besplatno liječenje

Lucino liječenje omogućeno je posredstvom jednog hrvatskog liječnika koji se na ovom američkom institutu već 13 godina bavi istraživanjem rijetkih oblika karcinoma, poput ovoga koji je zahvatio krhko Lucino tijelo. U toj bolničkoj ustanovi Luce bi imala besplatno liječenje i smještaj, dok je roditeljima potreban novac kako bi pokrili troškove viza, puta i višemjesečnog smještaja. Franka i Darko sa svojim skromnim mjesečnim primanjima ne mogu si to priuštiti pa su Frankina prijateljica Dubrovčanka Iva Funtek i lifestyle blogerica Ella Dvornik pokrenule humanitarne akcije prikupljanja novčane pomoći.

- Najmanje bih željela da u javnosti ispadne kako činjenice oko moje Luce nisu točne. A mi ih zapravo nemamo. Ne znamo koliko će nas boravak u SAD-u koštati jer ne znamo koliko će liječenje moje djevojčice trajati, možda tri mjeseca, možda pola godine. Stoga ne možemo govoriti ni o točnom novčanom iznosu koji nam je potreban. Iskreno, bila bih najsretnija, kao i Luce, da do odlaska u Ameriku uopće ne dođe. Na Rebru Luci predstoje još prve dvije imunoterapije. Ako one ne budu dale rezultate, put na američku kliniku jedina je šansa da spasimo život našeg djeteta. A za to moramo novčano biti spremni već sada - rekla nam je na početku razgovora Lucina majka Franka Šeneta kad smo nju i malu Lucu posjetili u njihovu skromnom obiteljskom domu u Dubravi.

Sibenik, 160618.
Djevojcica Luca Seneta boluje od rijetke bolesti tumora
Na fotografiji: Luca i majka Franka
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Prisjetile su se Franka i Luce početaka njihove teške agonije koja traje već pune dvije godine, a koja je prekinula i uništila bezbrižno Lucino djetinjstvo te obitelji donijela neprospavane noći. Prisjetile su se dugotrajnog bezuspješnog liječenja i boravaka po zagrebačkim bolnicama Rebru i Jordanovcu. I unatoč tome Luce je s odličnim uspjehom završila sedmi razred u OŠ Petra Krešimira u Šibeniku.

- Točno prije dvije godine, kao članice KUD-a Dubrava, zajedno smo imale folklorni nastup na jednoj kulturnoj priredbi u Betini i tada je Luce prvi put osjetila veliku mučninu. Liječnici su u prvom trenu mislili da je riječ o upali pluća i liječili je od te bolesti. No, nakon nekoliko mjeseci dijagnosticiran joj je mezotelioma pleure. Karcinom je već bio uznapredovao, a ne znamo ni dandanas kada se pojavio jer Luce nije imala nikakve simptome.

To je, laički rečeno, azbestoza, bolest od koje su do sada zbog izloženosti kancerogenim tvarima obolijevali samo stariji ljudi. Na žalost, moja Luce je prvo dijete u Hrvatskoj koju je zahvatila ta opaka bolest jer kod djece, kažu liječnici, nije zabilježen takav oblik karcinoma. Kad moju Lucu pitaju kako je, ona odgovara odlično, dobro sam. Rak je takva bolest koja ne boli, ali od koje se umire. Kad smo postali svjesni okrutne stvarnosti, pitali smo - pa, kako, zašto se to dogodilo našoj Luci? I dalje tražimo odgovore na to pitanje, ne znaju ni liječnici. Ipak, živimo u nadi da će se uz pomoć liječnika i vjerom u Boga uspješno okončati ova naša teška sudbina koja nas je zadesila - iskrena je majka Franka, dok joj niz obraze teku suze.

Normalan život

Iza Luce su u ove dvije godine četiri ciklusa kemoterapija za odrasle osobe i 25 zračenja. Ni to, ni operacija odstranjivanja karcinomom zahvaćenog tkiva nisu pomogle da se Luce vrati normalnom životu i da uživa u svojim mladenačkim godinama.

- Sve te brojne kemoterapije i operativne zahvate Luce je hrabro podnijela. Prolazeći kroz njih, stalno je govorila - lako ću ja, a kako će biti mojoj materi. Nakon toga pomislila sam, imam dijete koje nema lijevo plućno krilo, rak je odstranjen, vraćamo se svakodnevici i život ide dalje. I nakon operacije Luce je prošla još kroz 25 zračenja te još dva ciklusa kemoterapija. Pokušavali smo živjeti normalno čekajući nove nalaze, u kući je stalno bila prisutna težina, ali nije bilo plača i jadikovanja.

Na žalost, nakon posljednje dvije kemoterapije stanje je bilo još gore. U studenome prošle godine nalazi su pokazali da je ostao još jedan čvorić u lijevoj plućnoj šupljini i da su metastaze zahvatile dio vrata i trbušnu šupljinu. Ne mogu kriviti liječnike jer ni oni o ovoj rijetkoj bolesti ne znaju mnogo - napominje Franka.

- Moja životna bitka ne prestaje i vjerujem da ću iz nje izaći kao pobjednica zbog svojih roditelja, brata, mojih prijatelja i prijateljica - uključila se u razgovor Luce, gledajući nas predivnim velikim crnim očima.

Snaga iz obitelji

- Snagu mi upravo daju moji najmiliji i najbliži, tata, mama, moj stariji brat Luka, moje školske kolege, prijatelji s kojima se liječim u klinici Rebro, a kod kuće je stalno sa mnom moj ljubimac - jednogodišnji psić terijer Veni - ističe Luce. Otkrila nam je kako je vrijeme u bolničkom krevetu u Zagrebu kratila crtanjem koje je njezin veliki hobi.

Sedmi je razred uspjela završiti s odličnim uspjehom, zahvaljujući i nastavi koja je za djecu organizirana u zagrebačkoj bolnici Jordanovac. Posebno je ponosna na mnoga nova prijateljstva koje je stekla tijekom liječenja u Zagrebu, gdje su se svi međusobno hrabrili u borbi protiv zloćudne bolesti. Žao joj je što ne može trenutačno plesati u folklornoj sekciji svojeg mjesnog KUD-a, dodajući kako će se ponovno pridružiti kad ozdravi.

I mamu Franku drži nada i vjera da će njezina Luce ozdraviti.

- Ponavljam, sada su pred Lucom, prema preporuci liječnika iz SAD-a, dvije imunoterapije na zagrebačkom Rebru, koje je odobrilo liječničko Povjerenstvo HZZO-a. Američki liječnici su nam rekli kako je ovom terapijom moguća 25-postotna uspješnost izlječenja. Ne preostaje nam drugo nego se nadati da će taj novi oblik liječenja napokon donijeti rezultate i da će karcinom nestati ovdje kod nas u Zagrebu. Ako se to ne dogodi, posljednja nada nam je odlazak na američki institut u Bethesdu.

U toj bolničkoj ustanovi Luce bi prošla terapije uzimajući tri nova lijeka za rijetke oblike karcinoma. Iskreno, ne znam i neizvjesno je kako će na takvu terapiju reagirati Lucino tijelo i hoće li ona dati rezultata. Nadamo se da hoće! I ponavljam, za Ameriku moramo biti spremni već danas - zaključila je Franka Šeneta.

Od Franke i male Luce rastali smo se uz dogovor da ćemo u njihovu Dubravu ponovno doći 6. listopada ove godine, na proslavu Lucina 14. rođendana. Ali i da ćemo ih posjetiti još jednom tijekom listopada nakon Lucine krizme - primanja trećeg kršćanskog sakramenta, na kojem će uz Lucu biti brojni njezini vršnjaci, događaju kojem se Luce silno raduje. S praga svojeg obiteljskog doma Luca nas je ispratila s titrajućim osmijehom i nasmiješenim velikim predivnim crnim očima.

KAKO SE SVE MOŽE POMOĆI LUCI ŠENETI (14): Tretmani će biti besplatni, treba im novac za smještaj u SAD-u

Svi građani dobre volje i pravne osobe koje žele sudjelovati u humanitarnoj akciji za Lucu Šenetu, odnosno uplatiti novčanu pomoć za boravak njezinih roditelja u SAD-u tijekom Lucina liječenja u tamošnjoj bolnici, mogu to učiniti na ove brojeve računa:

Luca Šeneta, HR4424070003105006606 kod OTP banke. Uplate iz inozemstva primaju se na račun: SWIFT: OTPVHR2X, IBAN:

HR4424070003105006606.

-Zahvalila bih od srca u ime cijele obitelji i naše Luce svim dobrim ljudima koji nam žele pomoći. Višak novca, nakon što podmirimo troškove smještaja i boravka u SAD-u, Luce će proslijediti za liječenje nekome od svojih malih prijatelja koji se bore s opakom bolešću na zagrebačkom Rebru - rekla nam je Franka Šeneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:03