DAN ZABAVE NA POSLU

HRVATICA ANA OPISALA KAKO IZGLEDA RADNI DAN EMIRATESOVE STJUARDESE Po dolasku u Bangkok ne gubim ni trena, ovaj put sam se odlučila na nešto drugačije

 

Postoje zaposlenici kojima je Dan zabave na poslu zapravo svaki dan, a među njima se često nalaze članovi kabinskog osoblja. Ljubav prema putovanjima i strastvenost oko pomaganja drugima, kao i upoznavanje novih kultura obično su najčešći razlozi koje ističu kao odgovor na pitanje zašto se svakodnevno zabavljaju na svom poslu.

Emirates je poslodavac oko 23.000 članova posade iz preko 135 nacionalnosti te nudi atraktivno radno okruženje u kojem zaposlenici mogu napredovati, otkriti svijet, sprijateljiti se i zbližiti s kolegama.

Hrvatica Ana Vlahović, Emiratesova stjuardesa, otkrila je detalje svoje zabavne poslovne svakodnevice.

Njezin dan nekada počinje već pola sata iza ponoći.

- Zvoni alarm. Ovo je vrlo rani početak dana, ali kad ste član posade morate naučiti kako se odmoriti s obzirom na rasporede letenja i činjenicu da ustajete svaki put u različito vrijeme. Ne volim se žuriti stoga uvijek prije spavanja spakiram kofer. Preostaje mi otuširati se, našminkati, obući uniformu, na brzinu popiti šalicu kave i spremna sam za polazak.

Potom se stjuardesa Ana prijavljuje za let u servisnom centru za zaposlenike Emiratesa (EGHQ) u Dubaiju i odlazi na brifing o sljedećem letu za Bangkok. Na brifingu se međusobno upoznaju i raspravljaju o specifičnostima leta. Svakom članu posade dodjeljuje se određena pozicija.

Toga dana Ani je dodijeljena pozicija u poslovnoj klasi. Pred kraj brifinga pridružuju se pilot i kopilot te ih brifiraju o trajanju leta, visini leta i očekivanoj prognozi na ruti. Po završetku brifinga, dolazi autobus koji ih vozi do aviona.

U 2 i 23 minuta ulaze u zrakoplov i kreću o s obvezama prije samog leta i prije nego što se putnici krenu ukrcavati. Ana Vlahović u posljednje četiri i pol godine radi u poslovnoj klasi. Tamo se pripremaju pića dobrodošlice, vinske liste i torbe s potrepštinama za što udobniji let za Emiratesove premium putnike koje im se predaju prilikom ulaska u zrakoplov. Također paze da ukrcavanje prođe glatko bez ikakvih problema.

Već u 3:40 sati svi putnici su ukrcani na let Emirates A380 za Bangkok. Zajedno s ostatkom posade u poslovnoj klasi Ana provjerava jesu li se svi putnici ugodno smjestili. Brifira se ih o funkcijama sjedala, dostupnim sadržajima i značajkama te o današnjoj usluzi. Ana ih upućuje na onboard lounge u kojem mogu uživati u svom omiljenom piću dok su udobno smješteni na jednoj od sofa. Svi su time oduševljeni. U međuvremenu smo dobili odobrenje za polijetanje.

- Sletjeli smo u Bangkok nakon šest sati i pet minuta. Let je bio vrlo ugodan. Svi su se putnici iskrcali s osmjehom na licu što je dokaz dobro odrađenog posla te nas također čini sretnima. Tijekom razgovora s jednim ljupkim parom, saznala sam da su na medenom mjesecu. Bili su jako uzbuđeni, osim zbog nedavnog vjenčanja i zbog činjenice da prvi put posjećuju Tajland. Udruženim snagama iznenadili smo ih s tortom i čestitkom na kojoj je pisalo „sretan medeni mjesec“ te ostale lijepe želje i potpisi svih članova posade s današnjeg leta. Budući da sam više puta bila u Bangkoku, rado sam im napisala par preporuka za posjetiti i vidjeti tijekom njihovog boravka. Bili su jako sretni, a mi smo bili zadovoljni što smo nekome let učinili posebnim i nezaboravnim.

Nakon što su se putnici iskrcali izvršavaju se dužnosti nakon slijetanja te posada pomno pazi da ništa ne ostane u zrakoplovu. Ana Vlahović potom uzima svoj kofer, ukrcava se u bus za posadu koji ih prevozi do hotela u kojem su smješteni.

Oko 15 sati stiže u hotel. S obzirom na to da je Bangkok jedna od njezinih najdražih destinacija, ne gubi ni trenutka već odlazi kratko odspavati kako bi čim prije napunila baterije. Budući da je već imala priliku razgledati grad, ovaj put je odlučila učiniti nešto drugačije te je s nekolicinom članova posade posjetila tečaj u školi kuhanja Thai.

- Obožavatelj sam tajlandske kuhinje i zbilja sam se veselila pripremanju nekih od mojih najdražih jela. Tečaj je prošao jako uspješno. Po završetku sam otišla na lokalnu tržnicu kupiti namirnice kako bih mogla impresionirati svoje prijatelje i obitelj s novo naučenim receptima. Sutra ću prije polaska za Dubai pokušati u raspored ugurati najdražu masažu na koju obično odem kad sam u Bangkoku. Iako je prema vremenu u Dubaiju tek pet sati poslijepodne, spremna sam za krevet i veselim se spavanju, zaključila je Ana svoj izvještaj o svom tipičnom radnom danu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. listopad 2021 13:33