MI HOKEJ IGRAMO NJEŽNO

HRVATSKE HOKEJAŠICE 'Kod nas nema tučnjava i razbijenih zubi. Nema pogotovo onog grubog nabijanja na ogradu'

 Damir Krajač / CROPIX
 

Razbijeni zubi, masovne tučnjave, pribijanje uz zaštitnu ogradu, frcanje leda na sve strane i mlaćenje palicom u trku za pakom - tako izgleda gotovo svaka utakmica hokeja na ledu. Ali muška. Ženski hokej, drastično manje zastupljen i znatno manje popularan, puno je nježniji. Umjeren i gotovo elegantan.

U Hrvatskoj postoje samo tri hokejaška kluba koja imaju ženske momčadi: HK Siscia, KHL Mladost i KHL Grič, koji je jedini isključivo ženski klub. Kad se sve zbroji, u Hrvatskoj je ukupno manje od 100 hokejašica. Za usporedbu, u Švedskoj ima čak 3425 registriranih hokejašica na ledu, stoga nije čudno što Hrvati niti ne znaju da ženski hokej na ledu uopće postoji kao sport.

Zagreb, 230519.
Klizaliste Velesajam.
Hokejasice hokejaskog kluba Sisak.
Na fotografiji: Siscanke sa kolegicama iz Amerike.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX
Članice HK Siscia s kolegicama iz Sjedinjenih Američkih Država s kojima će se suočiti na turniru tijekom ovog vikenda

Strani timovi

Za razvoj i popularizaciju tog sporta u Hrvatskoj nužne su stoga inicijative poput turnira u hokeju na ledu za žene koji danas počinje na klizalištu Zagrebačkog velesajma. Organizira ga hokejaški klub Siscia iz Siska u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Women’s World Hockey Invitational. Klub koji broji 30-ak članica osnovan je 2015. godine kada su se sestre, mame, tete, ujne i strine iz Siska okupile i osnovale žensku ekipu kako bi njihove mlađe članice imale klub.

- Zato sam i ja došla u klub. Zbog broja. Nije bilo dovoljno članica da se formira ekipa koja bi se mogla prijaviti na neko natjecanje jer je minimalni broj za ekipu 11 - objašnjava 28-godišnja Karla Vorkapić, tajnica HK Siscia koja i sama rado zaigra utakmicu na ledu.

Zagreb, 230519.
Klizaliste Velesajam.
Hokejasice hokejaskog kluba Sisak.
Na fotografiji: Karla Vorkapic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX
Karla Vorkapić

- Trenirale smo u Sisku dok nije otvorena Ledena dvorana i otad nas Zajednica sportskih udruga šikanira. Već dvije godine ne možemo dobiti termine u Sisku pa onda djevojke treniraju s curama iz KHL-a Grič na klizalištu Zagrebačkog velesajma. Dva puta tjedno putujemo u Zagreb, ponedjeljkom i srijedom u terminu od 23 do 24 sata - objašnjava nam Karla koja se, kao i sve članice kluba, rekreativno bavi hokejom na ledu trenirajući pod budnim okom trenera Branka Lončarevića kojeg svi zovu Lonac. On je ujedno i pomoćni trener ženske hokejaške reprezentacije u kojoj je u posljednjim nastupima igralo čak osam djevojaka HK Siscia, a sisačke hokejašice igraju i u DEBL ligi.

- Usprkos tome što je ženska reprezentacija ostvarivala značajne rezultate niz godina, ženski hokej u Hrvatskoj ne uživa veliku popularnost pa bismo ga htjeli promovirati turnirom. Uključili smo u turnir i utakmicu najmlađih hokejašica u Hrvatskoj, koje su u ovom sportu zastupljene u značajno manjem broju od dječaka - rekla nam je Karla, objasnivši da će na turniru koji traje od danas do nedjelje sudjelovati i timovi NJ Jaguars 1 i NJ Jaguars 2 iz New Jerseyja, Dnipro Squirrels iz ukrajinskoga grada Dnjepropetrovska, Cluster Puck iz Washingtona te HK Siscia 1 i HK Siscia 2 iz Siska.

Zagreb, 230519.
Klizaliste Velesajam.
Hokejasice hokejaskog kluba Sisak.
Na fotografiji: Julija Bazdar, Noa Matak, Vedrana Matak, Karla Vorkapic,   Ana Marija Antic,   Nika Rimaj.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Teška oprema

Zadnjih deset minuta treninga, pred ponoć, djevojke se međusobno podijele u dvije skupine i odigraju utakmicu noseći na sebi osam kilograma hokejaške opreme koju čine šiceri, tj. štitnici za noge, hlače podebljane na donjem dijelu leđa i iza koljena, plastron na ramenima i dijelu trupa, štitnici za laktove i rukavice, palice, kaciga i klizaljke.

- Sve je isto kao i u muškom hokeju jedino se razlikuje plastron, zaštita koja dolazi na ramena i preko trupa, no mi koristimo rabljenu mušku opremu. U igri je u ženskom hokeju zabranjen tjelesni kontakt. Nema body checkinga, onog nasilnog pribijanja uz zaštitnu ogradu ili led. Mi igramo lijep hokej. Iako, ima malo podmetanja palica kada sudac ne gleda - smije se Karla. Među 20-ak seniorki HK Siscia su Vedrana i Noa Matak. Obje Siščanke, 42-godišnja mama Vedrana i 14-godišnja Noa u istoj su kategoriji, obje su seniorke, pa redovito zajedno zaigraju na terenu.

- Imale smo prilagodbu prvih mjesec dana pa više nema “mamakanja”, sada je čak i malo smiješno. Jednom sam se zadržala u svlačionici pa se Noa zabrinula i pitala trenera gdje je suigračica Vedrana. Jer na terenu smo suigračice, a doma mama i kći - objašnjava Vedrana koja radi u jednoj banci u Zagrebu. Žene većinom idu na pilates ili zumbu, a ona ide na hokej. Dobro joj to dođe jer se, kaže, ispuše se i provodi vrijeme s kćeri koja usporedno trenira i odbojku.

- Hokej mi je više prirastao srcu. Odmalena sam išla s roditeljima na utakmice Medveščaka, ali nisam tada mogla niti sanjati da postoji ženski hokej - rekla je Noa.

Baš kao što je ona sada zaljubljena u hokej na ledu, tako se i prije niz godina Julija Baždar oduševila gledajući ga na Olimpijskim igrama, a kao i brojni Siščani kliže od malena. No, za treniranje hokeja nije bilo prilike pa se okrenula rukometu kojim se bavila sve do 31. godine. Danas radi u knjigovodstvu i ponovno se okrenula svojoj prvoj ljubavi - hokeju. Hokejašicama je teško jer su u Hrvatskoj tradicionalno popularni nogomet, rukomet i vaterpolo pa one gotovo da nemaju šansu privući veću pažnju.

- Muški sportovi su vjerojatno atraktivniji za gledanje jer su uvijek brži i jači od ženskih, ali za razvoj i polarizaciju ženskog sporta treba mnogo raditi i izvan terena. Primjerice, ako imate trening u 23 sata, ne možete očekivati da će na njega doći ni djevojčica od pet, ni ona od 14 godina - ističe Baždar.

Vrlo rano hokej se svidio i 18-godišnjoj Niki Rimaj, maturantici sisačke Gimnazije, koja se hokejom bavi tri godine, a ni prije toga joj nije bio nepoznat.

Zagreb, 230519.
Klizaliste Velesajam.
Hokejasice hokejaskog kluba Sisak.
Na fotografiji:  Siscanke sa kolegicama izt Amerike.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Predrasude

- Živim blizu sisačkog klizališta pa sam djetinjstvo provela kližući, a sa svijetom hokeja upoznao me brat - rekla je te dodala s kojim se pitanjem često susreće.

- Svi znaju da je hokej muški i jako grub sport, no nitko nije upućen da ženski hokej uopće ne izgleda tako pa me svi ispituju zar me nije strah baviti se time - kaže Nika. Njezina suigračica, 19-godišnja Ana Marija Antić, također se već susrela s velikom količinom čuđenja i predrasuda.

- Prvo mi nitko ne vjeruje da se bavim hokejom jer što ću ja ovako sitna u tom sportu. No, kada shvate da ne izmišljam, krenu zezancije oko toga da sam opasna hokejašica i da me se boje - ističe Ana Marija koja studira zrakoplovstvo na FSB-u, a hokejom se počela baviti u prvom razredu srednje škole.

- Zavoljela sam sve vezano uz led još s pet godina kada sam prvi put obula klizaljke i stala na led. Klizati me učio samo godinu dana stariji prijatelj. Vjerujem da smo vrlo smiješno izgledali vukući se po Zibelu, klizalištu na kojem su gotovo svi Siščani naučili klizati i zavoljeli te “hladne” sportove poput hokeja na ledu - rekla nam je Ana Marija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:09