BRANKO CIKATIĆ

HRVATSKOG TIGRA NAKON NAJTEŽE ŽIVOTNE BITKE PUSTILI KUĆI 'Još je nepokretan, hranimo ga na sondu, a čim progovori, odmah i zaplače...'

Branko Cikatić snimljen u boksačkom klubu Marjan 2017 kako priprema borce za prvenstvo u Japanu
 Ante Cizmic / CROPIX
 

Legendarni bivši kickboksač Branko Cikatić, poznat kao hrvatski tigar, vratio se kući u Solin iz zagrebačke bolnice "Sveti Duh", u koju je u teškom zdravstvenom stanju bio prebačen krajem rujna prošle godine.

- Doveli su ga kolima hitne pomoći i nitko od nas nije bio sretniji što je sada doma. Ovdje u Solinu smo mu sve pripremili, pa mu soba izgleda kao mala bolnica - kazala je za Slobodnu Dalmaciju njegova supruga Ivana Davidovski Cikatić, te nastavlja:

- Branko još nije pokretan. Leži. Pri svijesti je i komunicira. Hranim ga na sondu i na usta. Mora dobiti malo kilograma. Još uvijek ima rane od ležanja, ali puno manje jer mu je u Zagrebu jedan prijatelj rane tretirao s posebnim aparatom. Puni smo snage da radi fizioterapiju i da ga dignemo do stanja da može sjediti. Bila bih sretna da sjedi.

Nastavlja da će obitelj napraviti sve što može, ali da nitko ne zna koliko će njegovo stanje ići na bolje.

- Branka je na "Svetom Duhu" vodila docentica Sanja Tomasović, izvrsna liječnica. Upozorila nas je da ćemo za njega kod kuće morati imati malu bolnicu. I imamo je.

O legendarnom borcu još kaže:

- Sretan je što je kod kuće. Kad počne pričati odmah počne i plakati.

Pomaže im Tonći Mihovilović, veliki prijatelj Hrvatskog tigra.

Ivana Davidovski Cikatić kaže da to što je Branko Cikatić izdržao mnogi ne bi preživjeli.

Naime, poznati Solinjanin je prošle godine zbog plućne embolije hospitaliziran u KBC-u Split. No, tamo se zarazio bolničkom bakterijom, te je dobio sepsu. Zbog toga se Jedinici intenzivnog liječenja borio za život.

Kada je kasnije prebačen u bolnicu u Kninu na produženo bolničko liječenje, tamo se nije moglo krenuti s rehabilitacijom, jer je Hrvatski tigar stalno imao povišenu temperaturu i veliku ranu od ležanja.

U međuvremenu je ustanovljeno da Branko Cikatić boluje i od Parkinsonove bolesti.

Želeći pomoći ocu Branku i majci Ivani koja je sav teret nosila na svojim leđima, kćerka Lucija (18) je preko servisa gogetfunding.com pokrenula akciju sakuplja pomoći za potrebe očeve rehabilitacije.

Solin, 270918. 
Lucija Cikatic, pokrece akciju za pomoc u lijecenju tate Branka Cikatica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX
Lucija Cikatić

Tako je uputila javni apel za pomoć slavnom borcu koji je 80-ih i 90-ih godina osvojio višestruke titule svjetskog i europskog prvaka u tajlandskom boksu i kick boxingu.

Tom velikanu je 1989. godine njemački Karate Budo Magazine dodijelio nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu, popularnijim od Jean-Claudea van Dammea i Chucka Norrisa.

Nakon kćerinog apela, prebacivanje Branka Cikatića u zagrebačku bolnicu inicirali su Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, te Dubravko Šimenc, osvajač olimpijskog zlata i srebra u vaterpolu, i predsjednik Upravnog vijeća Zaklade hrvatskih sportaša, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 12:48