KORANA U GOSTIMA

Igor Pavlica, muzičar koji je bio član u više kultnih bendova: ‘Ja sam hedonist. Volim glazbu, ljude, kvalitetnu hranu i piće...‘

Glazbenik Igor Pavlica fotografiran u svojem domu

 Boris Kovacev/Cropix
Istina je da živi na tri adrese, kod mame u centru svakodnevno svira i vježba, na Jarunu u malom stanu spava, a najčešće je na putu do idućeg nastupa

Muzičar na ovim prostorima koji je valjda svirao u najviše legendarnih bendova zasigurno je Igor Pavlica. On će mi skromno na ovu konstataciju reći da ima sigurno još netko tko je prošao isto - ali nema. Tijekom karijere surađivao je s mnogim bendovima, uglavnom iz zagrebačke regije, ali i iz drugih sredina, kao što su Šumski, Psihomodo pop, Pips, Chips & Videoclips, Majke, Let 3, Film, Letu štuke, Disciplina kičme…Bio je i stalni član Jinxa, Kawasakija 3p, Šo Mazgoona, Ftičeka, Haustora i svih pratećih bendova Darka Rundeka. Posljednji put sam ga uživo gledala i slušala prije par mjeseci na koncertu Žive vode u Melinu. Trubač Igor Pavlica je i poznato lice iz grada koje ćete sresti i onako negdje u prolazu...

image

Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Boris Kovacev/Cropix

Još dok je bio srednjoškolac na muzičkom odjelu primijenjene u Zagrebu svirao je u jednom jazz sastavu. Potom u pop-bendu Koka, koji se raspao kad im je izašao prvi album snimljen za Suzi. Kad je imao 24 godine, dobio je poziv da se pridruži Haustoru, bilo je to 1985. godine. Snimljen je potom album "Bolero", na kojem su "Ena", "Šejn", "Take The Money And Run" i druge kultne stvari.

Pavlicu smo posjetili u domu njegove majke, gdje ima svoju sobu za sviranje. Sobu s instrumentima, koja je dobro zvučno izolirana jer se radi o staroj solidno sagrađenoj zgradi u centru Zagreba. Na trubu se tako nitko od susjeda ne žali. No, zapravo živi na dvije adrese, u centru gdje redovno vježba i na Jarunu, gdje u malom stanu uglavnom spava.

image


Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Boris Kovacev/Cropix

KAKO BI OPISAO SVOJ DOM?

"Muzičar sam, živim od glazbe pa mnogo vremena provodim na putu. Zato bih opisao dom kao mjesto gdje su moji prijatelji glazbenici, gdje se dobro svira i uživa u glazbi. Tijekom života mnogo sam se puta selio pa koncept doma, za mene, nije fizičko mjesto, nego osjećaj. Od kraja 80-ih živio sam na više različitih adresa pa mi je tako pojam doma kao fiksiranog utočišta ili stalne adrese postao nebitan."

image

On the Road Again, 2017. godine

FOTO:PA

ČESTO TE SE MOŽE VIDJETI U GRADU NA BICIKLU...

"Volim biti u pokretu, putovati, upoznavati nova mjesta i ljude, istraživati nove običaje i navike… Iskreno, tijekom pandemije sam osvijestio ljubav prema neprestanom kretanju i užitak u neprestanim putovanjima. I Zagrebom putujem biciklom, neprestano se krećem; od Dolca do Jaruna, gdje živim s partnericom, ćaskam s poznanicima, prijateljima, i nepoznati me ljudi prepoznaju i zaustavljaju raspitujući se kada će biti sljedeći koncert. Sasvim je izvjesno da nisam kućni tip ili uobičajeni obiteljski čovjek."

TVOJ OSOBNI STILSKI ZAŠTITNI ZNAK?

"Oni koji me poznaju odmah bi vam rekli da sam hedonist. Istina je, tragam za zadovoljstvima čula. Volim muziku, volim ljude, volim kvalitetnu hranu i piće. Uživam u društvenom životu i u istraživanju ljudskih odnosa. Nekonfliktna sam osoba, no to ne znači da ne uživam u argumentiranoj raspravi, osobito ako ona završi pomirenjem i dobrim vinom."

NAJDRAŽA KNJIGA, I ŠTO TRENUTAČNO ČITAŠ?

"U skladu s čestim putovanjima volim meko ukoričene knjige, one koje nisu teške u prtljazi. Šalim se, jasno, no na putovanjima volim čitati zbirke pripovjedaka, kratke forme koje podnose prekidanje i ponovno vraćanje knjizi. Trenutačno čitam Jergovićevu zbirku ‘Imaginarni prijatelj‘ o fiktivnim likovima iz književnosti i popularne kulture. Osobito sam ponosan na knjigu koju je uredio Kornel Šeper ‘Mance - Tajna starog hrasta‘, u čijem sam stvaranju i sam sudjelovao. Čitam i biografije muzičara, izdvajam autobiografiju Milesa Davisa, ali sve češće slušam podcaste emisija o glazbi."

image

Foto: Boris Kovacev/CROPIX

PODCAST KOJI BI PREPORUČIO?

"Prijateljica mi je nedavno skrenula pažnju na podcast hrvatskog znanstvenika Antonija Šibera ‘Otvoreno pismo - o knjigama i šire‘, koji na vrlo osoban i svima razumljiv način progovara, kako i kaže naziv, o knjigama i šire. Volim poslušati i BBC-jeve podcaste jer imaju zaista fantastičnih tema. Izdvajam i emisiju ‘Gospoda i pustolovi‘ Ivana Laića i Denisa Murkovića, koji ugošćuju domaće muzičare i muzičarke te duhovito, ali znalački analiziraju pojedine glazbene opuse."

PREDMET ZA DOM KOJI SI NEDAVNO NABAVIO, A BAŠ TE VESELI?

"U skladu s čestim putovanjima i druženjem u kombiju, odnosno različitim prijevoznim sredstvima, ponosan sam vlasnik ‘putnog šaha‘. Nabavio sam ga prošlog ljeta, tijekom ljetovanja na Kreti. Istraživali smo Khaniju, gradić s južne strane Krete, ćaskali s prodavačima na lokalnom bazaru i tamo sam ugledao mali šahovski set, gdje se figure mogu fiksirati i spriječiti da padnu tijekom putovanja. Puno ga koristim jer imam nekoliko prijatelja muzičara koji, kao i ja, vole šah pa razvijamo šahovske strategije tijekom putovanja."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽA FOTOGRAFIJA U STANU ILI SLIKA?

"Družim se s vizualnim umjetnicima, često i rado, i posjećujem redovito muzeje i galerije, no nisam kolekcionar. Ipak, volim se hvaliti posterom grupe Disciplina kičme koji su, s posvetom, potpisali članovi benda. Često mislim na Koju, frontmena Discipline, zato što mi nedostaje sviranje s njima."

image
Boris Kovacev/Cropix

OMILJENI FILM ILI SERIJA...

"Ne gledam serije. Radije provedem vrijeme gledajući dokumentarne filmove o glazbi. Trebam li preporučiti neki film, bio bi to ‘Trokut tuge‘ Rubena Östlunda u kojem glumi i fantastičan Kićo Burić s kojim sam surađivao tijekom djelovanja kultnog eksperimentalnog kazališta Kugla glumište."

KOJE SVE INSTRUMENTE IMAŠ...?

"Posjedujem dvije trube, klavijature i raznorazne perkusionističke instrumente i neke efekte… No, ta se kolekcija neprestano širi, obogaćuje, ali i smanjuje.".

image
Boris Kovacev/Cropix

RED U STANU ILI NERED?

"Urednost mi nikad nije bila presudna, ali neki svoj sistem imam i važno mi je da se u njemu snalazim."

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM FRIŽIDERU?

"U mom hladnjaku ništa nije obavezno - svakodnevno odlazim na plac, hranu kupujem u malim količinama, no volim se pozdraviti sa svojim prodavačicama na Dolcu koje me prepoznaju pa proćaskamo i izmijenimo recepte."

NAJDRAŽE MJESTO U ZAGREBU ZA KAVU ILI PIVO...?

"Upravo na Dolcu susrećem ekipu koja voli kuhati sa svježim namirnicama. Tamo popijemo kavu, razmijenimo novosti i podružimo se. Imam mnogo prijatelja muzičara koji vole svratiti na Dolac pa izmijenimo i podijelimo glazbena iskustva ili kritike."

image
Boris Kovacev/Cropix

BIO SI U NEKOLIKO KULTNIH BENDOVA...

"Neću pretjerati s izjavom da mi je glazba neobično važna. Logično je da je cijenim, analiziram, slušam i uživam u njoj. Ta je ljubav, naravno, s onu stranu ikakvih logika - kao svaka prava ljubav - zahtjevna je, ali i mnogo daje. Tijekom karijere surađivao sam s mnogim bendovima...Tu je još puno suradnja u improviziranoj muzici i studijskoj aktivnosti. Sa svima sam imao različita ugodna iskustva, ali nekako mi se najviše i najdulje karijera ispreplitala s Darkom Rundekom, s kojim imam najbliži odnos - privatni i profesionalni. Spominjem i Damira Pricu Kafku - on je zagrebački spiritus movens zagrebačke improvizacijske scene i možete nas pronaći u klubu Močvara na impro-ponedjeljcima koje preporučujem."

I... NAJDRAŽI INSTRUMENT?

"Truba, ha, ha. Upoznali smo se davno - i jako se dobro razumijemo i volimo."

image

truba Igora Pavlice

Boris Kovacev/Cropix

JESI LI IMAO FAZU KAD NISI SVIRAO?

"Možda vrlo kratko dok sam bio mlađi, radi izlazaka. Truba zahtijeva vježbanje, ako tri dana ne vježbaš, raspadne se ton i sve, a saksofon možeš i tjedan dana ne svirati i na koncertu budeš O.K., ali truba nije takva."

KAD SI LOŠE, ŠTO TE MOTIVIRA...?

"Partnerica me optužuje da moju zlovolju i neraspoloženje najbolje popravi filet svježe ulovljene grdobine. Pretpostavit ću da je to istina. Dobra hrana liječi sve nedaće i tuge, osobito kad je prati izvrsna cuga!"

KOLIKO JE STEREOTIPA U TVOM ŽIVOTU, RECIMO ŽIVE LI MUZIČARI NOĆU, A DANJU SPAVAJU...

"Često su muzičari prisiljeni svirati dosta kasno, i to svakako utječe na dnevni ritam. Moram priznati da mi je sve draže leći u neko normalnije vrijeme i uživati u početku dana, kada Zagreb još spava. Naravno, često koncerti i zabave nakon njih završe ujutro - pa sam, vjerojatno, više gledao rađanje dana bivajući budan čitavu noć. Nije niti to lišeno svojih čari!"

image

Portret je naslikala igorova teta

Boris Kovacev/Cropix

NAJLUĐI KONCERT IKAD?

"Hmmm... Kad sam pao sa stejdža u Palachu, s visine od kojih tri metra, srećom je uz rub bio dugački zastor koji je ublažio pad i ništa mi nije bilo, osim što sam doživio šok."

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODAO U ORMAR I BAŠ TE VESELI?

"Novu sam godinu dočekao u Berlinu. U Kreuzbergu postoji taj kultni dućan gdje se prodaje obuća i odjeća alternativnih glazbenih stilova: od košulja za gotičare do kripersica za rokere. Kupio sam košulju koja svojim dizajnom podsjeća na dizajn Ivana Picelja koji je on primijenio na plakatima za Nove Tendencije. Baš volim tu košulju."

image

Glazbenik Igor Pavlica

Boris Kovacev/Cropix

ŠTO TI JE SADA NA SCENI ZANIMLJIVO?

"Obilazeći koncerte, zadovoljan sam jer se pojavila nova jazz scena s ekipom koja se ne libi spajati tradicionalne muzičke stilove s novim žanrovima, odnosno eksperimentirati bez garancije u uspješan koncertni ishod. Volim pojavu tih cross-over stilova."

ŠTO TRENUTAČNO RADIŠ, GDJE TE SE MOŽE SLUŠATI...?

"Sviram ovih dana sa Letom 3, i tu su koncerti Darka Rundeka i Ekipe. Također, u sklopu Muzičkog bijenala Zagreb sviram s CRIO CRoatian Improvisers Orchestrom, kako mu i samo ime kaže, improvizacijski je orkestar, a okuplja dvadesetak hrvatskih glazbenika koji djeluju u području eksperimentalne i improvizirane glazbe."

entalne i improvizirane glazbe."

image

Glazbenik Igor Pavlica fotografiran u svojem domu.

Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:13