SHOPPING PATROLA

Ima li što ljepše od zamatanja u toplu, meku, vunenu deku dok je vani debeli minus?

 Shutterstock
Zbog svog sina naša je Iva Novak postala prava stručnjakinja za tople deke, stoga nam je okrila trikove i savjete kako se ugrijati

Moj petogodišnji sin, za razliku od mene, jako je zimogrozan. Stalno bi se zamatao u deke (tople, nikako ne, kako on kaže, hladni poplun), a od rođenja ima i omiljenu deku s kojom posvuda hoda. Njome se redovno pokriva i kad spava, čak i u ljetnim danima. Jednom smo je zaboravili na brodu koji je iz Zadra putovao otocima s konačnim ciljem na našem škoju, otoku Istu, pa je bio toliko tužan da smo organizirali paničnu potragu, zvali Jadroliniju, čuli se s kapetanom, ispitivali putnike jesu li je možda vidjeli... Deka je na kraju pronađena, smrdljiva i prljava, ali to mojem Grguru nije smetalo da je zagrli i poljubi, dok je istovremeno skakao od sreće, onako iskreno, dječje.

Upravo zbog njega, u svojem domu trenutačno imam nekoliko deka, od kojih je većina vunena, a to su, ističu stručnjaci, jedne od najpogodnijih za hladne dane i noći. Osim što u trgovinama možete pronaći raznoliku ponudu, treba znati i neke druge pogodnosti. Primjerice, takve deke (primjerice, merino) dobro utječu i na vaše zdravlje. Pomažu u ublažavanju simptoma osteoartritisa, reume, bolesti mokraćnog sustava i bubrega, ali i leđa i vrata. Kako? Vuna je na neki način amortizer i ublažava bol.

Možete kupiti deku od razne vune, a najpopularnije su one od ovčje vune, koje su odličan izolator hladnoće, koji "reagira" na temperaturu u sobi i zagrijava više ili manje, ovisno o njoj. Modeli s prekrivačima s dodatkom lanolina, životinjskog voska dobivenog iz lojnih žlijezda ovaca, vrlo su traženi. On smanjuje razvoj bakterija i grinja u proizvodu, čineći pokrivač jednostavnim za održavanje.

A što je s pranjem vunenih deka? Većina modernih perilica rublja danas ima poseban program pranja "vune", što olakšava, no ako ipak nemate takvu perilicu, pripazite da perete deku na temperaturi ne višoj od 30-40 °C. Nedostatak vunenih deka jest to što privlače moljce, a takav materijal nije siguran za ljude s alergijama.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

To je univerzalna vrsta pokrivača, koja je jednako pogodna za bilo koje godišnje doba. Prirodna vuna dobro zimi grije, i ne dopušta tijelu da se pregrijava ljeti

VITAPUR

Vuneni pokrivač Merino

Vitapur, 700 kn (za dimenzije 140x200 cm)

Pokrivač od najbolje ovčje vune merino pruža izvrsnu toplinu, kojom ublažava bolove. Merino ovčja vuna ima veliku toplinsku vrijednost i preporučuje se onima kojima je uvijek hladno.

WOLLBETT

Kašmir deka 100% čista runska vuna

Wollbett, 2950 kn (za dimenzije 160x200/200 cm)

Luksuzna vunena deka, oplemenjena kašmirom, izrađena je od dva sloja najkvalitetnije češljane čiste runske vune merino, s dodatkom kašmira. Potpuno je prirodna, bez dodataka.

JYSK

Vunena deka BRUNMYRAK

JYSK, 115 kn (za dimenzije 140x200 cm)

Sastav: 55% vuna/20% akril/25% poliesterska vlakna. Ne smije se sušiti u sušilici, ne smije se glačati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:20