PROGOVORILA JAVNO

INTIMNA ISPOVIJEST JEDNE OD NAJPOZNATIJIH MANEKENKI 'Ja sam interseksualka. S 10 sam saznala da neću moći imati djecu, da neću dobiti mjesečnicu...'

 Getty Images

Belgijski top model Hanne Gaby Odiele (29) otkrila je javnosti da je interseksualka i kazala kako se nada da će, govoreći o tome, ta tema prestati biti tabu.

Naime, Hanne Gaby Odiele rođena je s nespuštenim testisima koje je s 10 godina dala ukloniti nakon što su je liječnici upozorili da bi mogli prouzročiti rak.

Inače, interseksualci su ljudi rođeni s karakteristikama oba spola, a prema Ujedinjenim narodima, s ovakvim stanjem rađa se 1.7% djece.

- Vrlo mi je važno razbiti tabu. U ovom trenutku trebali bi svi moći slobodno govoriti o tome - kazala je za USA Today Odiele koja je rođena sa sindromom androgene rezistencije.

- U jednom trenutku nakon operacije saznala sam da neću moći imati djecu, da neću dobiti mjesečnicu. Znala sam da nešto sa mnom nije u redu - ispričala je.

S 18 godina podvrgnula se još jednoj operaciji pri kojoj je rekonstruirala vaginu.

No, cijela je situacija, kaže, bila za nju vrlo stresna i željela je o tome progovoriti kako drugi roditelji ne bi svoju djecu podvrgavali nepotrebnim operacijama.

- Biti interseksualac uopće nije tako strašna stvar. Samo da su od početka bili iskreni, ne bi ovo bila takva trauma.

Njezin suprug, John Swiatek, također model, kazao je za USA Today da je nevjerojatno ponosan na svoju suprugu jer je progovorila o tome.

- Impresioniran sam njezinom odlukom da se založi za interseksualnu djecu kako bi sami imali mogućnost izabrati što će raditi sa svojim tijelom - zaključio je.

Njezinu odluku pohvalio je i ženski magazin Vogue i opisao taj čin kao nevjerojatnu hrabrost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:37