SPEKTAKL U MEĐIMURJU

Invazija balona na Prelog: ‘Stiže 20 ekipa iz cijele Europe, u noćnim satima osvjetlit će Dravu...‘

Festival balona

 Marko Kiš/
Prošle godine preko 25 tisuća posjetitelja pratilo je Festival balona, a ove godine pripremaju se i koncerti i festival hrane

Preko 20 balona iz svih dijelova Europe uskoro stižu u Međimurje. Početak rujna već je tradicionalno rezerviran u kalendarima tisuća posjetitelja za najšareniji festival Hrvatske, onaj balona na vrući zrak.

Piloti koji stižu iz Slovenije, Austrije ali i Engleske, Litve, Latvije i Nizozemske spremni su poletjeti iznad velikog dravskog jezera, ali i polja i dolina donjeg Međimurja.

"Malo bi bilo reći da je jednostavno bilo isplanirati 2. festival balona. Prostor Marine u Prelogu, kao i letališta i zračne luke ZK Rode izgleda velik, ali sigurni smo da će biti premali za sve zainteresirane posjetitelje", kaže Krešo Biškup, jedan od organizatora događaja. "Nakon uspješnog prvog izdanja, po poslanom pozivu u samo nekoliko dana odazvalo se preko 20 ekipa iz cijele Europe koje će uveličati ovo drugo izdanje Festivala na vrući zrak Prelog!"

image

Festival balona

Press/

Sam sportski dio festivala uveličat će i izložba opreme i letjelica ZK Rode kroz svojevrsni mali Aero Piknik, a tu su i radionice za djecu koje vodi Dječji klub Sims, gastro kutak, sajam OPG-ova i udruga, ali i aktivnosti Dana otvorenih sportova na vodi.

"Na prvom izdanju festival je posjetilo preko 25.000 ljudi, svi se slažu da je događaj bio jedan od najvećih događaja u povijesti Preloga i okolice i sigurni smo da ćemo ove godine opravdati sva očekivanja. Očekuju nas dva koncerta, Vesna Pisarović dolazi u petak, a u subotu je na redu vrhunski Neno Belan & The Fiumens. Festival će otvoriti i Aleksandar Lazić koji će atmosferu dovesti do ‘Iberlaufa‘, dok će u nedjelju na programu biti obiteljsko druženje, dječje radionice i gledanje balona uz vrhunsku gastro ponudu čak petero food truck partnera", najavio je Biškup.

Festival će ugostiti i mini sajam domaćih OPG-a na prostorima Marine.

image

Festival balona

Press/

Baloni na vrući zrak letjelice su koje nemaju motor, krila ili mogućnost usmjeravanja, već se u potpunosti oslanjaju na vjetar i umijeće pilota. Odličan pilot "čita" vjetar uz pomoć brojnih instrumenata, prognoze, ali i osjećaja.

"Letim preko 20 godina, letjeli smo iznad mora, planina i šuma, no pogled koji nam se pružio prošle godine iznad Preloga nezaboravan je", rekao nam je Igor Mikloušić iz Balon kluba Zagreb, jedan od organizatora festivala.

"Mnogi misle da je jednostavno letjeti, no baloni su prekrasne ali i delikatne letjelice, te je na zrakoplovnoj priredbi kao našoj iznimno je važno paziti na milijun faktora. Od promjena u brzini i smjeru vjetra do temperature, sve to utječe na performanse balona, ali upravo to sve daje posebnu čar trenutku kad balon i poleti. Piloti balona su u pravom smislu riječi aeronauti koji plove nošeni isključivo zračnim strujama".

image

Festival balona

Press/

Na samom festivalu balona je ove godine moguće i rezervirati mjesto za slobodni let balonom no mjesta se brzo popunjavaju, a kapaciteti su zaista ograničeni. Manji broj letova pušten je u prodaju, no na let iznad Preloga i drugih dijelova Hrvatske možete se odvažiti tokom cijele godine kad je to moguće zbog vremena.

Organizatori goste pozivaju da pripreme dekice, dalekozore, fotoaparate, ali i strpljenje, jer pogled kad se digne preko 20 balona iznad rijeke Drave bit će nezaboravan.

Mnogi pitaju i za besplatna podizanja na kratki vezani let koja su bila iznimno popularna prošle godine. Ove godine posjetitelje očekuje natječaj koji će biti objavljen na Facebook stranicama festivala te će najsretniji imati priliku podići se na par metara i uloviti selfie iz košare balona.

image

Festival balona

Marko Kiš/

Festival se održava od petka 1.9. do nedjelje 3.9., a jutarnji letovi će biti u subotu i nedjelju.

Letovi će biti od 6:30 ujutro, ali i od 17:20 popodne ovisno o rasporedu.

Fantastični "Night glow" to jest spektakl noćne iluminacije balona, kad baloni svijetle poput velikih lampiona, predviđen je za petak i subotu u 20:30 sati, a koncerti počinju u 21 sat.

Najbitnija je sigurnost sudionika i posjetitelja, te će podizanja i letovi balona ovisiti o vremenskim uvjetima.

Cijena slobodnog leta balonom u trajanju od jednog sata je 250 Eura po osobi, a rezervaciju možete izvršiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:24