ŽENA BORAC

ISPOVIJEST BAKE RATNICE: KAKO SAM POBIJEDILA DVA KARCINOMA Gospođa Jela otkrila što joj je najviše pomoglo u borbi s opakim bolestima

 Darko Imbriša/Podravski.hr

Jela Đeri (83) iz Ferdinandovca kod Đurđevca preboljela je čak dva raka, maternice i dojke. Njena prva bitka s opakom bolesti krenula je prije 32 godine kad joj je dijagnosticiran rak maternice. Ni u jednom trenutku baka Jela nije očajavala i operacijom su liječnici uspješno odstranili karcinom, piše Podravski.hr.

- Nisam dozvolila da me bolest baci u depresiju pa se u mojoj svakodnevici ništa nije promijenilo. Podrška obitelji i vjera u Boga dali su mi potrebnu snagu, a i pravovremena dijagnoza - priča Jela.

Nakon operacije, jednom godišnje morala je na redovite kontrole, a na jednoj od njih prije 18 godina dijagnosticiran joj je rak dojke.

- Mirno sam primila i tu dijagnozu. Pregledi su pokazali da je potrebno i amputirati dojku i jednostavno sam se pomirila s takvom sudbinom. Nakon amputacije morala sam proći i šest kemoterapija - kaže Jela Đeri.

Svake godine odlazi na mamografiju koju preporučuje svim ženama.

- Rana dijagnoza karcinoma vrlo je bitna u liječenju, kao i samopregledi. U borbi s opakom bolesti najvažnije je ne potonuti i jednostavno treba imati volju za životom. Meni je pomogla i molitva - ističe Jela Đeri.

Unatoč poodmaklim godinama baka Jela dobro se drži, a bila je i na još tri operacije koje joj nisu poremetile svakodnevicu.

- Morala sam operirati i žuč, kuk i ruku. Kad se osvrnem na sve operacije uključujući i ove dvije karcinoma, najteže mi je pao zahvat na kuku. To je vjerojatno zbog samo lokalne anestezije - zaključila je Jela Đeri za Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:53