POPULARNI PAR

ISPOVIJEST BELME I MIRZE DŽOMBE Rukometaš uživa u braku, a bacio se i u građevinski biznis: 'Od sporta se u RH više ne može živjeti, na izdisaju je'

 Matija Djanješić / CROPIX

Dani nas dijele do početka Europskog prvenstva u rukometu koje će se igrati u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču. Naša reprezentacija naravno već je ekipirana, baš kao i ona RTL-ova koja će se i ovaj put pobrinuti za prijenos još jedne rukometne poslastice.

- Našim dečkima sad je najteže. Najgore je to iščekivanje da natjecanje počne, strahovati na pripremama da se ne ozlijede u zadnji tren pred samo Prvenstvo. A kada krene, sve je lakše, makar naravno uvijek je tu pritisak jer Hrvatska baš u svemu mora biti najbolja - govori Mirza Džomba, naš bivši rukometni reprezentativac, a sada RTL-ov stručni komentator koji će u društvu Nine Štambuka i još jedne proslavljene rukometne veličine Gorana Šprema biti zadužen za analizu utakmica. Ko mentiranje utakmica preuzeli su Filip Brkić i Davor Dominiković, a njihovu timu pridružio se i Saša Sušec jer ipak treba odraditi više od 3600 minuta rukometnog programa. A one se s nestrpljenjem iščekuju kako ispred tako i iza kulisa malih ekrana. Mirzi Džombi bit će to treća suradnja s RTL-om, pa se može zaključiti da i u tom pogledu već ima “utakmica u nogama”.

U krugu favorita

- Kako će naša reprezentacija proći? Svi znamo što bismo željeli, ali teško je prognozirati. Na Prvenstvu je uvijek toliko puno okolnosti koje se moraju poklopiti da biste stigli do onog najsjajnijeg odličja. Uvjeren sam da imamo kvalitetu i da smo dobro pripremljeni i posloženi, pa mislim da ćemo biti u krugu od četiri favorita koji će se boriti za medalje. Glavni protivnici pod broj jedan su naravno Francuzi koji imaju konstantu, iako su istina u zadnje vrijeme malo kiksali, ali već desetak godina su uvjerljivo najbolja reprezentacija.

Uvijek tu netko i iskoči, poput Njemačke i Danske, a jaki su i Norvežani i Šveđani, vidim tu u konkurenciji i Španjolce kao i Slovence koji isto mogu iznenaditi, što smo se uvjerili na zadnjem natjecanju kada su nam uzeli broncu. Ima sedam, osam reprezentacija koje su stvarno jake i bit će to jedno od najtežih prvenstava. Možda će tek dvije utakmice biti lake, da jedan tim pomete drugi velikom bodovnom razlikom, no sve ostale bit će žestoka borba, što je za gledatelje super jer neće biti dosadnih duela - ocjenjuje Džomba već potpuno zagrijan za ono što ga čeka od 12. siječnja i prvu utakmicu onu između Hrvatske i Srbije kojom će i započeti EP u splitskoj Spaladium Areni.

Sada je još, dok cijeli taj show ne krene, u Rijeci sa svojom obitelji, kćerima Unom i Adom te suprugom Belmom, voditeljicom i pravnicom, koja je s Mirzom prošla dio njegove rukometne karijere, a sada prati i ovaj njezin televizijski nastavak.

Blagoglagoljivost

- Rukomet je uvijek dio naših života. Naravno da ne gledam utakmice s istim žarom s kojim sam pratila Mirzine utakmice, ali uvijek se veselim i radujem pobjedama naših rukometaša. Ove godine posebno se veselim početku Prvenstva jer se održava kod nas. Samim time bit ću na gotovo svim utakmicama i dati podršku dečkima - kaže Belma, odgovarajući na upit je li joj rukomet već ipak malo dojadio.

No evidentno nije, iako joj se suprug sada kaže, čini čak, barem na van, nervozniji nego kad je i sam bio na terenu. To je i logično, nastavlja Belma, jer Mirza sada ne može pomoći dečkima kao kad je igrao i preostaje mu jedino gledati i nadati se najboljem. No 40-godišnji Džomba vjerojatno sada samo to više pokazuje na van, objašnjavajući da se te dvije situacije jednostavno ne mogu usporediti.

- Kada ideš na utakmicu, misliš da je težina cijele zemaljske kugle na tvojim leđima, tako je velika ta odgovornost. A iako ni danas ne gledam utakmice kao navijač i naravno da se iznerviram, ovo je sada godišnji odmor i spajanje ugodnog s korisnim - uzvraća.

Ovo mu je treća suradnja s RTL-om, pa se i pred kamerama već opustio. Prvo prvenstvo radio je u tandemu s Blaženkom Lackovićem, a sada će drugi put biti s Goranom Špremom.

- Imam tremu, iako je nakon dva odrađena projekta atmosfera puno ležernija, osjećamo se kao u svom dnevnom boravku. Ali ako si nepripremljen, možeš se izvući prva dva kola, no poslije više ne možeš. Tako da se treba dobro pripremiti jer na televiziji sve ide u sekundu, moraš paziti koliko će ti trajati rečenica da imaš vremena završiti misao - govori Džomba.

No očito mu televizijska karijera ide dobro, jer mu supruga nema potrebu ništa sugerirati. Dapače, u šali kaže, prije bi možda on mogao njoj udijeliti koji savjet, a ne ona njemu.

RTL je u svakom slučaju odabrao dva vrlo komunikativna bivša rukometaša koji će Nini Štambuku raditi društvo u studiju. Jer i Džomba i Šprem stvarno su brzi na jeziku. Kome ipak blagoglagoljivost ide bolje?

Gogi enciklopedija

- Tu nema nikakvog upitnika. Gogi je moja enciklopedija i da mu se da pola sata u komadu, i to bez reklama, mogao bi pričati bez točke i zareza. Po komunikaciji je broj jedan, ali se u studiju podijelimo tko će što i kada reći, a Nino Štambuk nas koordinira, mi pratimo njega - objašnjava Mirza.

No doma je ipak malo drukčija situacija.

- Nakon svih obaveza koje obavi tijekom dana, kada Mirza dođe doma, ipak je malo manje razgovorljiv. Onda ja nastupam - uz smijeh uzvraća njegova supruga. A te su obaveze otkako se “umirovio” prije pet godina od rukometa i dalje velike, jer Džomba se otkako se oprostio od sporta, bavi građevinskim biznisom, koji uzima jako puno vremena. Ipak svojedobno je izjavio kako se kad-tad planira vratiti rukometu. Međutim, od toga za sada nema ništa.

- Naš sport je općenito na najnižim mogućim granama, dapače na izdisaju. Čak se i na državnoj razini pokušava napraviti strategija za sport, što najbolje govori kakva je situacija. Uključen sam u županijski savez Primorsko-goranske županije, ali stvarno ne vidim nikakav način da se više aktiviram, jer od toga se ne može živjeti - navodi Džomba.

Kćerkice

Što se same igre tiče, rukomet na žalost više ne igra ni rekreativno.

- Tijelo mi nije u nekom bajnom stanju. Probao sam malo i nogomet, ali koljeno mi natiče. A i nije da baš nešto imam vremena posvetiti se sebi pored posla i dvoje male djece. Ali ovih nekoliko tjedana koji sada slijede opet imam osjećaj da sam dio rukometa i to je odličan osjećaj - govori.

Zbog Mirzinih brojnih obaveza, Belma je pak trenutno više posvećena obitelji i njihovim kćerkica, petogodišnjoj Uni i jednoipolgodišnjoj Adi.

- Angažirana sam od strane jednog trgovačkog centra kojem radim promotivne priloge i na tome za sada staje moj televizijski angažman. Od toga trenutno više niti ne stižem, a tek ću vidjeti što nam 2018. godina nosi - odgovara lijepa riječka voditeljica i pravnica.

Sedam im je godina braka, no Mirza kaže da ne bi ni znao da mu nismo rekli jer nije baš nešto od brojanja. Ni Belma bračnom stažu ne pridaje važnost, posebno ne praznovjerju kako je sedma godina braka prijelomna. Što se nje tiče, otkako su dobili djecu, sve su im godine iste. Uglavnom, nastavlja, za sada sve funkcionira kako je i zamišljala uz dvije živahne djevojčice. Starija Una, kaže Mirza, ako već tako mora ocjenjivati, bliža je njegovu karakteru, jer je šlampavija i neodgovornija. A Ada... uz kratku će pauzu Mirza, ona je više poput mame - striktna i odgovorna.

Mila i nestašna

- Una je mila i draga, Ada opasna i nestašna. Mislim da je jasno tko je na koga - nadovezuje se na svog supruga uz šalu Belma. S obzirom na to da su premalene, još je uvijek teško procijeniti imaju li talenta za sport. Una je već tri godine zaljubljena u balet, nastupe i druženja s curicama, a sve pod vodstvom balerine riječkog ansambla Tanje Tišme. Ove godine se, otkriva Belma, odlučila ubaciti i na gimnastiku i oduševila se.

- Iskreno ne razmišljamo o tome. Važno je samo da su u dvorani, a ne na cesti, ali u svakom slučaju su premale za liječenje tatinih kompleksa - u svom stilu domeće Mirza.

Kao i svim roditeljima zapravo im je jedino važno da uživaju u onom čime se bave. A čemu se nadaju u 2018., planiraju li što?

- Novogodišnje odluke ne donosim, jer nikada nisu urodile plodom. Nadam se zdravlju i to je sve što želim sebi, obitelji, svima - odgovara Belma.

I Mirza je skroman.

- Nema planova, trudimo se tijekom cijele godine. Ova protekla bila je teška, ali da i 2018. bude 20 posto gora od prethodne, opet bih bio zadovoljan, samo da imam malo više vremena za obitelj - zaključio je na kraju Džomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:14