VIRUSNA UPALA MOZGA

Ispovijest hrabre djevojke: Zbog krive dijagnoze zatvorili su me na psihijatriju, sada sam model

Lucy May Dawson
 Instagram
Nakon tri mjeseca liječnici su postavili ispravnu dijagnozu - otkrili su kako pati od encefalitisa koji može izazvati neurološke ispade

Djevojka koja je bila zatvorena na psihijatrijskom odjelu mjesecima zbog krivo postavljene dijagnoze sada je postala uspješan model.

Britanka Lucy Dawson (24) živjela je normalan studentski život i tulumarila s prijateljima sve dok je jednog dana bolest nije zakovala za bolnički krevet.

Njezini problemi počeli su prije četiri godine kada su joj se počele javljati intenzivne migrene. Postala je depresivna i provodila je vrijeme u krevetu.

- Prijatelji su mi govorili da mi se potpuno promijenio karakter - kazala je, piše Mirror.



Potom je imala dvije manične epizode. Porazbijala je cijelu sobu, počela se istovremeno smijati i plakati i vrištala kako nikad neće pronaći dečka. Tada su je roditelji odveli u bolnicu, a po putu je Lucy pokušala iskočiti iz auta te je potrgala zavjese u bolničkoj čekaonici.

Na psihijatrijskom odjelu kamo su je odveli, davali su joj koktele antipsihotika, a njezino se tijelo počelo gasiti. Liječnici su kazali njezinim roditeljima da će vjerojatno umrijeti.



No Lucy nije bila psihički bolesnik, nakon tri mjeseca liječnici su postavili ispravnu dijagnozu - otkrili su kako pati od rijetke bolesti, encefalitisa, upale mozga koja može izazvati neurološke ispade, ali i smrt.

- Cijelo sam vrijeme mislila da imam živčani slom, a u stvari sam bila bolesna. Svakim danom sve sam manje pričala, nisam vidjela smisao. Naposljetku sam postala katatonična - uopće se nisam mogla micati, nisam mogla pričati, nisam prepoznavala svoje najmilije... Nisam znala ni gdje sam ni tko sam.

Liječnici su mislili da će umrijeti pa su krenuli s malim dozama elektrošok terapije. Na njezin 21. rođendan treća terapija kao da je probudila njezin mozak.

- Ne znam kako se ovo dogodilo, s obzirom na to da sam stvarno mislila da ću umrijeti - kazala je.



Lucy se čudom oporavila, no iz bolnice je izašla u kolicima. Naime, prilikom jednog napadaja, pala je s kreveta i opekla se na radijator, toliko jako da je oštetila živac jedne noge.

No hrabra djevojka nije se predala, iako hoda uz pomoć štake, uspjela je završiti fakultet i u međuvremenu je postala model.

Sada svoje iskustvo o preboljenom encefalitisu dijeli na društvenim mrežama i koristi svaki trenutak kako bi pomogla drugima.

- Moj najveći cilj je da se jednog dana, ako se nečiji prijatelj ili član obitelji počne ponašati čudno, ljudi sjete jedne djevojke s Instagrama koja je tupila o tome. Možda to spomenu liječniku i možda to spasi nečiji život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 20:44