ANTONIO KISELIĆ LEDINSKY

ISPOVIJEST MLADIĆA KOJI JE PREBOLIO KORONU 'Brinem li se hoće li se bolest vratiti? Više sam zabrinut onime što rade naše vlasti'

 Privatna arhiva

Antonio Kiselić Ledinsky, 31-godišnji konceptualni umjetnik rodom iz Bjelovara, vratio se početkom ožujka iz Berlina, gdje je posljednjih godina živio i radio, prvo u Beograd pa potom u Zagreb. Bili su to još rani dani koronavirusa u Hrvatskoj, zabrane kretanja nije bilo, ni obaveze samoizolacije za one koji ne dolaze iz žarišta zaraze, a Berlin nije spadao u takva.

U Beogradu je osjetio simptome, temperaturu 37,9, groznicu i kašalj, ali trajalo je samo dva dana i potom je, nakon što mu je bilo bolje poslije Neofena, treći dan normalno avionom otputovao u Zagreb. Tamo je, priča, nakon četiri-pet dana ponovno imao sve simptome, ali bez kašlja, a potom mu je njegov menadžer iz Berlina javio da jedan čovjek u tvrtki ima koronavirus.

Kiselić se, kaže, odmah otišao testirati, bilo je to 5. ožujka. Kada se pokazalo da je test pozitivan, odmah je hospitaliziran u Klinici "Dr. Fran Mihaljević".

- Uspio sam pobrojati sve svoje kontakte, i u Berlinu i u Beogradu i u Zagrebu. Oni su obaviješteni i zanimljivo je da nitko od njih nije obolio - kaže.

Dok je ležao, svoja je iskustva podijelio na Facebooku kako bi ljude upozorio da ta bolest nije zafrkancija, što je, naravno, zainteresiralo sve domaće portale koji su prenijeli njegov status.

Antonio nam priča da se cijelo vrijeme u bolnici osjećao dobro, vježbao, održavao fizičko i psihičko zdravlje, simptome vrlo brzo nije imao i nije primao nikakvu terapiju, ali svejedno je morao biti u bolnici jer tada još nisu postojali protokoli na koji način točno izvesti liječenje kod kuće za asimptomatične pacijente i one s blagim simptomima.

- U bolnici sam proveo ukupno 17 dana. Kada sam 11. dan testiran, bio sam negativan i nakon dva dana ponovljen je test. Ponovno sam bio negativan. Pušten sam iz bolnice, uz obavezu da dva tjedna obavezno budem u samoizolaciji, a preporučeno je tri - napominje.

Samoizolaciju je proveo u stanu kod dvojice prijatelja koji su također bili u samoizolaciji i radili od doma. Prijatelji su im, priča, nosili hranu i potrepštine pa nisu izlazili van. - Cijelo smo vrijeme provodili sve potrebne higijenske mjere, stalno smo dezinficirali sve predmete u stanu, WC školjku. Kada bih razgovarao s prijateljima, nosio sam masku - ističe Kiselić.

Prijatelji s kojima je proveo samoizolaciju nisu se razboljeli. Nakon dva tjedna dobio je potvrdu da mu je završila samoizolacija i tada je mogao izaći iz stana. Prije nekoliko dana je otputovao u Bjelovar kod roditelja. Želio je ići u Rijeku, grad u kojem je studirao i ima puno prijatelja, ali zbog sustava e-propusnica nije mogao pa je otišao u rodni grad u kojem ima prebivalište.

Budući da nema javnog prijevoza između gradova, zvao je transportne tvrtke, raspitivao se i našao jednog kamiondžiju koji svaki dan vozi za Bjelovar pa je otputovao s njim.

- Vježbam, osjećam se zdravo, osjećam se dobro. Simptomi mi se nisu vratili - kaže Antonio Kiselić Ledinsky.

Na pitanje brine li ga da će se vratiti, odgovara da ga više brine da se i nakon korone ne zadrži militantan jezik kojim se vlasti služe kada govore o obrani od zaraze, zajedno s pripadajućim sustavima kontrole nad građanima. Testiran na antitijela nije, a liječnicima se ne mora javljati. Kaže da nije niti provjeravao treba li mu sada uopće, s obzirom na to da je izliječen, e-propusnica ili može svugdje s potvrdom da je negativan.

- Planiram se vratiti u Berlin 1. lipnja. Vidjet ću je li to uopće moguće, ima li letova - kaže Antonio Kiselić Ledinsky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:45