DRAMA NA MORU

ISPOVIJEST RIJEČKOG KAPETANA KOJI JE NASRED OLUJNOG OCEANA SPASIO UNESREĆENE JEDRILIČARE I NJIHOVA PSA: Kao da nas je netko poslao da spasimo te ljude

 Ivan Moro

- Kao da nas je netko poslao da spasimo te ljude. U trenutku kad je stigao poziv Centra za traganje i spašavanje (MRCC) sa Azora, da je jedrilica s četvero članova posade ostala bez pogona i kormila, mi smo bili jedini brod u krugu od gotovo tisuću nautičkih milja od njih, kaže za Novi list riječki kapetan Ivan Veršić, koji je, zajedno s posadom broda MV Sunda, grčkog brodara Seastar, iz valovitog Atlantika, u akciji koja je trajala gotovo 24 sata, od 9. do 10. siječnja, spasio troje francuskih državljana, majku, oca i 16-godišnju kćer, te portugalsku državljanku, skipericu 11-metarske jedrilice koja je, tijekom plovidbe preko Atlantika, ostala bez pogona i upravljačkog sustava.

Posada MV Sunda obaviještena je da jedrilica dužine 11.4 metra s četiri člana posade pluta zbog gubitka pogona. Jedrilica je bila nošena jakim istočnim vjetrom i valovima visine četiri metra. Posada broda MV Sunda odmah je promijenila kurs u pravcu jedrilice.

- Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Kako smo do njih stigli kad je već pao mrak, dogovorili smo da ćemo ih izvući s jedrilice ujutro, s time da smo cijelu noć bili uz njih, za slučaj da ih moramo hitno spašavati. Idućeg jutra u više smo navrata pokušavali prići jedrilici, što je bilo otežano zbog jakog vjetra i valova, da bismo ih na kraju uspjeli uzeti u zavjetrinu, dobaciti im konop i privezati ih uz bok dok nismo svo četvero i psa prebacili na palubu našeg broda, rekao je Veršić za Novi list.

U šoku i iscrpljeni

S Veršićem su na brodu još dvojica hrvatskih časnika, prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja te Saša Katavić iz Kaštela, dok ostatak posade čine filipinski državljani. Svi su, kaže zapovjednik, sretni jer je akcija spašavanja završila na najbolji mogući način - svi članovi posade jedrilice, iako prestrašeni i umorni, spašeni su, bez ozljeda.

- Za nas na brodu to je velika stvar. Zaista je dobar osjećaj i zadovoljni smo jer smo mogli pomoći nekome u nevolji na moru. To će nas sve, na neki pozitivan način, obilježiti, jer nije mala stvar kada se nađeš u prilici da nekome pomogneš u nevolji na moru i kada spašavanje završi ovako, da su svi živi i zdravi, uključujući i psa, francuskog buldoga koji je s njima bio na brodu i kojeg smo također uspjeli izvući. Bili su u šoku, iscrpljeni, ali srećom nitko od njih nije zadobio nikakve ozbiljnije ozljede tako da smo ih iskrcali u dobrom zdravstvenom stanju, rekao je zapovjednik.

Svaki dan u kontaktu

- Bili su s nama na brodu pet dana tijekom kojih smo se uistinu zbližili. Portugalka je, koliko su nam rekli, već krenula kući, a Francuzi će se uputiti na neki od francuskih teritorija na Karibima te namjeravaju nastaviti plovidbu jer, koliko smo shvatili, bave se promoviranjem zaštite oceana i nemaju namjeru s tim prestati. Otkad smo ih iskrcali, svaki dan smo u kontaktu, redovito se javljaju, da nam kažu da su dobro, živi i zdravi i to nam je, u stvari, najveća nagrada, kaže Veršić za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:53