VODIČ KROZ POPUSTE

Istražili smo kako štede studenti: vlak i Spotify u pola cijene, a evo i trika za jeftiniju odjeću

 Jozef Polc/Alamy/Alamy/Profimedia/Jozef Polc/alamy/alamy/profimedia
Kazališne ulaznice skuplje su od onih za kino, ali na sreću studenata, popusti su veći. Pronašli smo i najjeftiniju kopiraonu u gradu

Pripremanje ispita, užurbani raspored, poluprazan novčanik, brojni izlasci i želja za svim ikad viđenim aktivnostima često dolaze u kombinaciji. Bijeg od knjiga i akademskih obveza studenti pronalaze u putovanjima, sportskim aktivnostima, odlascima u kino ili kazalište, a često im je sve to dostupno po sniženim cijenama. U nastavku donosimo neka od poduzeća koja brinu za studentski džep.

Gotovo svakom studentu tijekom pisanja završnog ili diplomskog rada, možda čak i malo dužeg seminara, pala je na pamet ideja da proputuje svijet. Par minuta kasnije, shvatio da na računu ima dovoljno sredstava za malo bolju večeru u menzi i kolač iz studentske slastičarne. Ipak, postoje načini kako barem malo uštedjeti na prijevoznim sredstvima do željene lokacije.

Spremni za more informacija o studentskom životu? Pridruži se Facebook grupi Sara sa Save i saznaj baš što te zanima – od crva u menzi do diplome u džepu.

Trenutno su studentima dostupni povoljniji prijevozi vlakom, tramvajem ili autobusom, dok za putovanja brodom ili zrakoplovom nemaju nikakve povlastice.

HŽ Putnički prijevoz

Većina studenata ostvaruje povoljniji ili besplatan prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta studiranja sufinanciran od strane županija i gradova, no studenti mogu ostvariti i 50 posto popusta na neograničen broj jednosmjernih i povratnih putovanja tijekom cijele godine.

Da bi ostvarili to pravo, koje vrijedi za redovne i izvanredne studente, moraju napraviti pametnu karticu s profilom čija izrada košta 6,64 eura. Profil je potrebno obnavljati svakih godinu dana, a vrijedi od dana ispostavljanja neovisno o akademskoj godini.

ZET

Za neograničenu vožnju tramvajem po glavnom gradu u trajanju od mjesec dana, studenti moraju izdvojiti 13,27 eura, dok je redovna cijena za istu uslugu 47,78 eura. Osim mjesečnog studentskog pokaza, moguće je kupiti i godišnji kojem je cijena 127,32 eura što je 334,56 eura povoljnije u odnosu na redovnu cijenu od 461,88 eura.

Studentima koji cijelu godinu borave u Zagrebu, najisplativije je uzeti upravo taj godišnji pokaz za koji će morati izdvojiti 10,61 eura mjesečno tijekom 12 mjeseci. Zagrebačka žičara i uspinjača, koje su u vlasništvu ZET-a, za studente nemaju nikakve pogodnosti.

Arriva, FlixBus i GetByBus

Zbog velikog broja linija i čestih polazaka, studenti se često odlučuju putovati Arrivom. Za razliku od svog prethodnika Autotransa, Arriva je ukinula prijašnje studentske popuste, ali popust od 10 posto može se ostvariti kuponom sa stranice Kolegio.hr. Na istom mjestu mogu se pronaći i kuponi za 15 posto povoljnije putovanje FlixBusom.

Za razliku od prethodna dva autoprijevoznika, GetByBus je internetska stranica na kojoj je moguće kupovati karte raznih prijevoznika, a za studente su osigurali povoljnije cijene. Na svojoj stranici naveli su da studentske karte ne moraju uvijek biti i najpovoljnije jer drugi popusti mogu više sniziti cijenu karte. Pri ulasku u autobus, vozač je dužan provjeriti studentsku iskaznicu.

image
Jozef Polc/Alamy/Alamy/Profimedia/Jozef Polc/alamy/alamy/profimedia

Taxi

Iz izlaska je kući najbrže doći taksijem, a da su studenti najčešći korisnici usluga shvatili su Gradski Taxi Šibenik i Student Taxi Osijek koji studentima sve gradske vožnje od 0 do 5 kilometara naplaćuju po sniženoj cijeni od 4 eura.

Studenti koji od svojih obaveza ne pobjegnu u druge gradove, distrakciju mogu pronaći i u svojoj blizini. Neki se odmaraju kroz sportske aktivnosti, drugi kroz kulturu ili umjetnost.

Teretana

Cijene teretana u glavnom gradu za studentsku populaciju variraju od 22,50 do 35 eura mjesečno, iznos najčešće ovisi o tome je li se student spreman obvezati ugovorom na pola godine ili godinu dana ili plaćati mjesec za mjesec. Najpovoljnija opcija ipak je ona u sklopu studentskih domova u kojima se neograničeno korištenje teretane plaća samo 13,27 eura (SD Ante Starčević) do 16,59 eura (SD Cvjetno naselje i Stjepan Radić), a teretana u kombinaciji s grupnim treningom 19,91 euro.

Zbog odlazaka kući u vrijeme blagdana, studentskih praznika ili pauze između dva semestra, sportske aktivnosti u sklopu domova mogu se uplatiti i na samo pola mjeseca. Studenti koji ne stanuju u blizini domova, najjeftinijom navode teretanu Gyms4you u kojoj potpisivanjem ugovora na godinu dana i automatskim plaćanjem, mjesečni trošak ispadne 22,50 eura.

Kino

Studenti koji slobodno vrijeme vole provoditi u kinima, također mogu uštedjeti korištenjem studentske iskaznice. Dva najpoznatija kina, Cinestar i Cineplexx, osigurala su studentima popuste. U Cineplexxu je dovoljno pokazati studentsku iskaznicu na blagajni, dok u Cinestaru treba napraviti studentsku karticu kojim je onda moguće povoljnije kupiti kinoulaznice i studentski meni.

Na stranici Cinestara navode da se popusti mogu iskoristiti na kupnju dvije ulaznice, a uključuju 4DX i 2D projekcije.

Kazalište

Kazališne ulaznice skuplje su od onih za kino projekcije, ali na sreću studenta, i popusti su veći. ZKM, kazalište Kerempuh, Gavella i HNK za studente imaju 50 posto umanjene cijene, dok je ulaz u riječki HNK svim studentima odlikašima, odnosno onima s prosjekom većim od 4,5, potpuno besplatan, a ostali plaćaju 40 posto nižu cijenu.

Popusti se ostvaruju uz predočenje iksice na blagajni kazališta, a odlikaši koji žele besplatan ulaz sa sobom moraju donijeti ispis ocjena kao dokaz.

Muzeji

Manje popularan način za provođenje slobodnog vremena kod studenata, posjećivanje je muzeja. No, odlaskom na izlet u susjedni grad ili državu, muzeji odmah postanu zanimljiviji. Dobra je stvar za znati da gotovo svi hrvatski muzeji imaju u svojoj ponudi studentske popuste, a u većini slučajeva nižu cijenu ulaznice za muzeje moguće je ostvariti i u inozemstvu.

U Hrvatskoj je zadnjih godina popularna manifestacija Noć muzeja tijekom koje je ulaz u većinu muzeja besplatan, studenti sve češće koriste tu priliku za odlazak u popularne muzeje bez trošenja novca.

image
Wavebreak Media Ltd/Wavebreak/Profimedia/Wavebreak Media Ltd/wavebreak/profimedia

Banka

Na ovom popisu pogodnosti i usluga koje studenti ostvaruju na temelju svog studentskog statusa, našlo se i bankarstvo. Ako student prima stipendiju ili radi, potreban mu je žiro račun. Zagrebačka banka, PBZ i Erste banka nude studentske pakete koji su besplatni ili dostupni uz minimalnu naknadu.

Ugovaranje Paketa za mlade u Zagrebačkoj banci do 25. godine potpuno je besplatno, a nakon toga do 29. rođendana cijena je 93 centa mjesečno. U paketu dolazi tekući račun, žiroračun i on-line bankarstvo, moguća je i dodatna aktivacija Mastercard Student kartice s limitom do 250 eura.

U PBZ-u Indeks plus studentski paket mogu ugovoriti svi redovni studenti s prebivalištem u RH do 27 godina starosti. U paketu su tekući i žiro račun.

Erste banka još je dodatno olakšala cijeli proces pa se račun može otvoriti i online, a do 26. godine usluge su potpuno besplatne. Studentski paket u Erste banci uključuje žiro račun i tekući račun, internetsko i mobilno bankarstvo te beskontaktnu karticu.

Nacionalni parkovi

Ulaznice u nacionalne parkove ovise o sezoni posjeta, no za studente su uvijek povoljnije. Predočenjem iksice studenti će ulaznicu u najstariji hrvatski nacionalni park, Plitvička jezera, platiti 6,50 eura izvan sezone umjesto pune cijene od 10 eura. Ako ih se skupi grupa od 20 osoba, onda je ulaznica još jedan euro povoljnija.

Popusti koji se kreću oko 30-40 posto nude se i u ostalim nacionalnim parkovima kao što su Risnjak, Paklenica ili Mljet.

image
Kacey Klonsky/Imagesource/Profimedia/Kacey Klonsky/imagesource/profimedia

Kopiraone, knjižnice i knjižare

Iskusni kopiraoci skripti, Fotokopiraonu Vrbik proglasili su najjeftinijom u Zagrebu i okolici. Cijena kopiranja po stranici u ovoj kopiraoni, nakon prelaska u eure, iznosi 0,015 eura. Oni kojima Vrbik nije u radijusu kretanja, navode povoljne kopiraone u kojima se cijena po stranici ne penje preko 0,04 eura: Žuta kopiraona u Masarykovoj, Zebra copy u blizini Cvjetnog naselja, Kopirus na Maksimirskoj kod Agronomskog fakulteta, Kopija promet na Sveticama, a u blizini Studentskog doma Stjepa Radić izdvojili su Copy Zomu gdje se skupljaju žigovi pa je svako osmo kopiranje besplatno.

Jedno od omiljenih mjesta za učenje, Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK), za studente nudi povoljniju članarinu koja iznosi 13,27 eura godišnje za razliku od one za akademsko ili znanstveno osoblje, znanstvenike i djelatnike u kulturi i obrazovanju koja iznosi 26,54 eura.

U Školskoj knjizi studenti mogu ostvariti 20 posto popusta na sveučilišna izdanja Školske knjige i 10 posto na potreban pribor, a popust se ostvaruje predočenjem indeksa ili iksice.

Spotify

Pretplata na Spotify Premium, koja omogućuje slušanje glazbe bez oglasa, neograničeno preskakanje pjesama i preuzimanje glazbe na uređaj, za studente je 50 posto jeftinija. Da bi dobili pretplatu od 2,99 eura mjesečno, studenti moraju potvrditi svoj studentski status i studiranje na akreditiranoj visokoškolskoj ustanovi. Također, moraju imati 18 ili više godina.

Svakih godinu dana potrebno je priložiti novi dokument kojim se dokazuje studentski status za idućih 12 mjeseci.

Kolegio

Kolegio.hr je internetska platforma sa studentskim popustima na koju se mogu prijaviti svi redovni i izvanredni studenti javnih i privatnih hrvatskih fakulteta. Na stranicama se mogu pronaći popusti koji se mogu iskoristiti online ili u fizičkoj trgovini, a provjera statusa studenta vrši se prijavom pomoću AAI identiteta, koji se koristi i za prijavu ispita na fakultetima.

Kad se preuzme kod, potrebno ga je zalijepiti u prostor za promo kodove prilikom internetske kupnje, dok se za kupnju u trgovini treba preuzeti kupon koji se predoči na prodajnom mjestu. Popusti se mogu ostvariti za: Asos (10%), Converse (10%), Arrivu (10%), Flixbus (15%), Zaful (18%) i brojne druge trgovine odjećom, modnim dodacima i tehnologijom.

image

Ilustracija

Tetra Images/Tetra Images/Profimedia/Tetra Images/tetra Images/profimedia

Studentska zlatna karta

Brošura s popustima koja se dva puta godišnje dijeli na fakultetima i u studentskim domovima, poznatija kao studentska zlatna karta, sadrži brojne popuste za razne aktivnosti. Namijenjena je studentima i mladima od 18 do 29 godina, a određene popuste mogu koristiti samo studenti.

Za korištenje popusta, uz zlatnu kartu, potrebno je imati iksicu ili indeks. Popust iz karte izrezuje ili poništava osoba koja uslužuje na prodajnom mjestu. Neki od popusta iz prošlogodišnje karte su: Optika Kraljević (20%), Domino‘s Pizza (20%), Amazinga (gratis osoba za rođendan i povoljniji laser tag), Gablaona (20%), Činkeraj (15% i gratis kava), Synlab (20%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:00