PRVI NA SVIJETU

Ivanova hrana od insekata za pse postala hit: ‘Izgleda kao bolonjez, a unutra je crna vojnička muha...‘

 Damir Krajac/Cropix
Pas Kitchen postoji godinu dana u Zagrebu, ali hranu dostavljaju

Prvi je u Hrvatskoj, a vjerojatno i puno šire. Ivan Zovko, kuhar zdravih obroka za pse, jedini je takav u zemlji, a sada uvodi i mini revoluciju- hranu za pse od insekata.

Kao i uvijek u ovakvim pričama, Ivan je na ideju došao nakon što je gledao kako se njegov pas muči s probavljanjem dehidrirane hrane koja se može kupiti u pet shopovima. Ta je hrana, kaže, izmišljena da bi nama ljudima bilo komfornije hraniti ljubimce, ali njima teško sjeda na probavu.

Uzeo je stoga stvari u svoje ruke.

image

Ivan Zovko

Damir Krajac/Cropix

-Moj prvi kupac je tako zapravo bio moj pas Tonči. Imao je probleme s probavom i dlakom, pa sam shvatio da zaslužuje puno zdraviji život. Stavio sam pregaču i krenuo s kuhanjem, tako se rodila i ideja za otvaranje Pas Kitchena, objašnjava Ivan kroz smijeh.

Pas Kitchen je firma koja se bavi proizvodnjom hrane za pse, a otvorena unazad godinu dana. Hrana se prodaje diljem Hrvatske, a svi zainteresirani mogu pronaći informacije na web stranici Pas Kitchen ili pak na Instagram profilu Pas Kitchen Food. Firma je smještena na Malešnici gdje se odvija pripremanje hrane, dok se kupnja iste odvija preko web stranice.

image
Damir Krajac/Cropix

Naime, na samoj web stranici postoji obrazac u koji se opisuju podaci o psima, budućim klijentima, pa se tako između kupaca i Ivana odvija najlakša komunikacija pomoću koje se raspoznaje koja je hrana najbolja za dlakave ljubimice. Prema dogovoru, svaki mjesec se paketi s hranom dostavljaju na kućni prag kupcima.

Malo pomalo Ivan je nakon obroka za Tončija počeo kuhati i za prijatelje koji su imali pse, a kako su se oni oduševili i preporučili ga dalje, Zovko je ubrzo došao na glas kao jedini kuhar pseće hrane, a posao je eksplodirao.

Preporuke su se proširile preko granica pa dio hrane već šalje u Sloveniju. Pas Kitchen bez zadrške raste, i u proizvodnji i prodaji. Ipak, najviše kupaca ima u Hrvatskoj.

image
Damir Krajac/Cropix

Pošto su relativno nova tvrtka Ivanu je, kaže, najvažnije da dobro funkcioniraju u Hrvatskoj, a tek onda proširiti na europsko tržište.

Zovko ima samo dva pravila. Prvo, obroci moraju biti savršeno balansirani, pa se sastojci biraju s pažnjom tako da omjer minerala i vitamina bude idealan.

Drugo, kod pakiranja paze na okoliš pa su ona sva pogodna za recikliranje.

Trenutno ima tri klasična menua: Svetu Kravu, Leteću Kokoš i Gladnog Prasca, ovisno o tome jesu li od piletine, junetine ili svinjetine.

Receptura za Svetu Kravu vrlo je jednostavna. Više od pola obroka je svježa junetina, a u nju se dodaju mahunarke pune vlakana, zatim krumpir, zdrava ulja, puno vitamina i minerala. Ovo jelo ujedno je i prvo jelo koje je Ivan osmislio i njegov je najveći hit kod kupaca.

image
Damir Krajac/Cropix

Gladan Prasac priprema se slično kao i prethodno jelo, osim što se u njega stavlja svježa svinjetina, pa dodaju krumpir, mrkva, grašak, crvena leća, ulje lososa, neutralizirani ocat, bambusova vlakna, minerali i vitamini. U Leteću Kokoš idu svježa piletina, mišići, srce, jetra i želudac najviše, a dodaje se i batat.

-U svaki recept dodajem i dozu ljubavi, naravno, kaže Ivan.

U Ivanovom timu su i veterinarka te nutricionistica koje brinu da psi s obzirom na eventualne alergije ili probleme mogu probaviti sve u obroku.

Ivan je u svojoj kuhinji od 70 metara kvadratnih, bivšoj mesnici, svaki dan, i to od ranih jutarnjih sati, pa sve do kasnog popodneva. Primarno hranu kuha sam, dok je ostatak tima zadužen za prilagodbu recepata za svakog psa. Hranu ne pakira sirovu već ju kuha na pari od 90 stupnjeva Celzijusovih, kako bi bila sigurna, ali i ostala zdrava i u sebi sačuvala sve nutrijente.

image
Damir Krajac/Cropix

Ono što je pravo iznenađenje jest da prepoznatljiv i po tome što radi svoj četvrti menu Super klopa u kojeg stavlja insekte, a obroci su hipoalergenski, dakle ne izazivaju alergije kod pasa. U to jelo stavlja se crna vojnička muha, povrće, zobena kaša te se na kraju dodaju vitamini i minerali. Insekti u ovom slučaju djeluju kao bjelančevine, a dodaju se i ugljikohidrati, masti te vlakna.

-Mi smo jedini u svijetu koji radimo svježu hranu od insekata. Može se kupiti naravno dehidrirana hrana koja se pravi od insekata, međutim naš fokus je na zdravoj prehrani za pse.

Insekte nabavlja iz kompanija u Francuskoj i Mađarskoj koje ih, no nedavno su započeli suradnju s jednom zagrebačkom firmom, koja je tek krenula s radom.

image
Damir Krajac/Cropix

-Svi naši recepti s insektima su zdravi, provjereni i isprobani. Recepture smo smišljali s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu i jednom znanstvenom institucijom u Italiji., kaže Ivan.

U hranu ne stavljaju ništa što sami ne bi pojeli, pa meso nabavljaju na placu kod istog mesara gdje kupuju i meso za obroke koje pripremaju sebi doma. Ovakva hrana, kaže, dobra je za pseće mišiće, zube, kožu i dlaku, srce, živčani sustav i vid. Mnogi naručitelji kažu da su se njihovi psi preporodili kada su počeli koristiti hranu koju Pas Kitchen priprema.

Kod narudžbe hrane, Ivanu je bitno da upozna pse, pa prema njihovoj starosti, težini i aktivnostima se dogovara koja će se hrana pripremati za pse. Oko cijene se dogovaraju s Ivanom, a najniža cijena za 200 grama bilo kojeg obroka je 19,12 kuna.

Za spremanje hrane od insekata, tim koristi crnu vojničku muhu koja se koristi za prehranu, ona je dehidrirana, suha i hrskava, poput čipsa. Kako bi bila što bolje spremljena koristi se larva vojničke muhe, što su zapravo mali suhi crvi koji su najzdraviji što se tiče proteina, a do sada je poznatija kao hrana za krave i ribe.

Takva hrana je suha pa Ivan u svojoj kuhinji samelje kukce kako bi se hrana mogla što lakše probaviti. One imaju miris po kavi i čokoladi, što psi obožavaju, pojašnjava Zovko.

-Sve recepte mi zbilja probamo, i probali smo i taj recept. Mogu je opisati kao kuhanu hranu za ljude, samo bez začina. To je kao kad jedete bolonjez, ali bez soli, Vegete i papra. Zapravo kada se skuha s mrkvom, graškom i ostalim povrćem, vizualno liči bolonjezu. Mi se tako šalimo da ako vlasnicima pasa ponestane hrane, slobodne posole i popare hranu, skuhaju tjesteninu i mogu jesti., našalio se Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 19:18