NASTAVLJA SE BORBA

Iz Jabuke odgovorili Bandiću: ‘Pretpostavljamo da je gradonačelnik Jabuku namijenio svom rođi‘

 Tomislav Kristo/Cropix
‘Kulturna djelatnost se u Jabuci odvija već 52 godine, ali je očito da se ne odvija onako kako si je to zamislio gradonačelnik‘, kažu

Nakon službenog priopćenja iz ureda gradonačelnika Milana Bandića koje je danas stiglo u medijske redakcije, u kojemu se poručuje da Grad ne gasi Jabuku, već traži nove ljude koji će ju voditi po zakonu, stiglo je i priopćenje iz Jabuke.

Kako nam je ranije rekao voditelj kluba, Marin Viduka Stiv, koji posljednjih 19 godina vodi Jabuku, normalne komunikacije s Gradom nema već godinama, posebice otkad se u kvart doselio ruski veleposlanik, stoga je ova napeta komunikacija putem medija i priopćenja jedina mogućnost budući da ni oni sada više ne žele razgovarati s gradskim vlastima.

image
Milan Bandić i Marin Viduka
Cropix

- Kako bi javnost upoznali s osnovnim činjenicama vezanim na iseljenje Jabuke, povodom današnjeg medijskog priopćenja Grada Zagreba, u nastavku iznosimo kratka pojašnjenja – započinje se priopćenje iz Jabuke za koju su se i Zagrepčani spremni boriti, budući da su samoinicijativno već organizirali prosvjed pod nazivom "Ne damo Jabuku - posljednji ples?", koji se treba održati ove subote u 17 sati ispred kluba u ulici Jabukovac.

- Istina da je GSK Jabuka potpisala s Gradom Zagrebom 2001.g. ugovor o korištenju poslovnog prostora što smo napravili zato, jer smo jedino tako od Grada Zagreba mogli dobiti minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koja je ishođena na tvrtku Glazbeni klub Jabuka d.o.o., čiji je udruga GSK Jabuka jedan od osnivača i prema tom ugovoru cijelo vrijeme se Gradu Zagrebu plaća najamnina, tako da Jabuka nema nikakva dugovanja – odgovaraju iz Jabuke na tvrdnje Grada da “njihov dug na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnovom korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se ovim putem, iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru”.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Međutim, Grad Zagreb koji se u svojoj današnjoj izjavi poziva na nezakonitosti, nikada nije bio zakoniti vlasnik prostora kluba Jabuka. Naime, Osnovna škola Jabukovac je Ugovorom o prijenosu prava vlasništva tek 28. veljače 2017.g., nezakonito, bez ikakve naknade, prenijela na Grad Zagreb vlasništvo nad prostorom Jabuke. Već prije tog datuma, Grad Zagreb je podigao sudske postupke za našim iseljenjem, na što nisu imali pravo.

Također nam je poznato da se Grad Zagreb i prije pokušao upisati kao vlasnik prostora Jabuke, ali je njihov zahtjev odbijen od strane Ministarstva znanosti pa se pribjeglo ovakvom nezakonitom Ugovoru o prijenosu vlasništva, čime je oštećena Jabuka, Osnovna škola Jabukovac, a prije svega građani grada Zagreba.

Time, sve postupke koje je Grad Zagreb pokrenuo protiv Jabuke smatramo nezakonitima – objašnjavaju iz Jabuke.

image
Ekipa kluba Jabuka
Gsk Jabuka

Iz gradonačelnikovog ureda tvrdi se da “do stečaja nije došlo zbog radnji trećih osoba, već isključivo iz razloga jer udruga nije poslovala u skladu sa zakonom, nije održavala godišnje skupštine, nikada nije imala niti jedan otvoren račun, niti je plaćala preuzete obveze”, ekipa iz Jabuke to negira.

- Likvidaciju Jabuke je predložio Grad Zagreb, koji je sam nezakonito imenovao odvjetničko društvo „Krsnik i partneri“, bez našeg znanja i koji sve postupke zapravo vodi u interesu Grada Zagreba, a protiv Jabuke. Tako je i Gradu Zagrebu od strane nezakonitog likvidatora priznat nepostojeći dug u iznosu od kako kažu, pola milijuna kuna i pokrenut stečaj – objašnjavaju.

image
Zagreb, 141113.
Jabuka, Jabukovac.
Stiv Viduka u klubu Jabuka koji uskoro slavi cetrdeset godina postojanja.
Na fotografiji: Stiv Viduka - voditelj kluba Jabuka.
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Tomislav Kristo/Cropix

Gradske vlasti ističu kako “nemaju namjeru zatvarati Jabuku, već iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnost”, u Jabuci to komentiraju s čuđenjem.

- Presmiješni su i precinični navodi iz priopćenja Grada Zagreba da nas se izbacuje kako bi se u Jabuci osigurao nastavak kulturne djelatnosti, jer kulturna djelatnost se u Jabuci odvija već 52 godine, ali je očito da se ne odvija onako kako si je to zamislio gradonačelnik. Dakle, možemo samo pretpostaviti da je gradonačelnik Jabuku namijenio nekom od svojih poslušnika, mi ih iz milja zovemo „Rođo“ - zaključuje ekipa iz Jabuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:09