U RALJAMA POLITIKE

Iza kulisa ‘slučaja Mbappe‘: Kako je Macron ucijenio gazde iz Katara da ipak ostane u Parizu

Kylian Mbappé će po novom ugovoru u PSG-u imati godišnju plaću od sto milijuna eura (poslije poreza), nakićenu cijelom paletom različitih bonusa i privilegija

 Anne-Christine Poujoulat/Afp
Javna je tajna da je francuska diplomacija Kataru izvojevala domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Sad opet izvode duple pasove

Kylian Mbappé ostaje u Parizu do 2025., uz godišnju plaću od sto milijuna eura poslije poreza, nakićenu cijelom paletom različitih bonusa i privilegija, od prava da suflira treneru u crtanju taktike, do arbitriranja prilikom izbora pojačanja.

Na tu vrstu fair-playa su, dakle, ciljale sijede Uefine glave kada su proljetos izglasale novi paket financijskih ograničenja, koji klubove obvezuje na racionalnije trošenje: dok u sezoni 2023./24. mogu potrošiti 90 posto prihoda, u sljedeće dvije kampanje dužni su smanjivati potrošnju na 80, odnosno 70 posto zarađenog novca. Da mu se na koncu nekako poklopi matematika s Mbappéovim, Messijevom i Neymarovom plaćom, PSG-u će u uredu trebati još cijeli jedan šampionski tim na polju kreativnog računovodstva.

Airbusi i skupi brodovi

Sapunica s najboljim mladim nogometašem na svijetu u glavnoj ulozi vrtjela se posljednjih godinu i pol.

Nakon što je desetak godina manje ili više diskretno koketirao s igračem, Real Madrid prošlog je ljeta krenuo u akciju, pokazavši 200 milijuna eura spremljenih na ime odštete, ali su katarski vlasnici PSG-a hladno odbili tu mogućnost i odlučili se kockati cijelu sljedeću sezonu. Na koncu će zadržati pariškog sina koji je nogometno prohodao u Bondyju, predgrađu desetak kilometara udaljenom od Stade de Francea, ali posao će biti tako enormno skup da mora zaboljeti i neizmjerno bogate šeike. Tu, međutim, nema pomoći jer stari dugovi se moraju plaćati.

A ovdje se radi baš o takvoj jednoj jednadžbi, koja pored golemog igračeva potencijala, uključuje i kompliciran razlomak starih dugova. Javna je tajna da je francuska diplomacija Kataru izvojevala domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. Duple pasove su na lobističkom terenu u ključnim trenucima odigravali ex-predsjednik Nicolas Sarkozy i prvi Uefin čovjek Michel Platini. Katarani su, kaže priča, zauzvrat morali kupiti 40 Airbusovih aviona, naručiti gradnju više skupih brodova u francuskim brodogradilištima i povrh svega od Paris St-Germaina učiniti glamurozan, trofejni klub koji će jurišati na Ligu prvaka.

Sarkozyja i Platinija već dugo nema na pozornici, ali niti predsjednik Macron nije imun na nogomet i zna ponešto o kohezivnim društvenim učincima predivne igre. Ako su se i kolebali oko Mbappéa, francuska visoka politika podsjetila je katarske vlasnike da ne bi bilo zgodno tako ponižavajuće kapitulirati pred Realom u predvečerje SP-a. Nasser Al-Khelaifi shvatio je poruku i 23-godišnjaku ponudio dosad neviđen ugovor u svijetu nogometa.

image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i katarski emir Al-Thani često se sastaju

Thomas Samson/Afp

Prije nego što je kao dječak unovačen u Monacovu akademiju, Kylian Mbappé je kao 11-godišnji wunderkind proveo nekoliko dana u Madridu kao Realov gost. Kraljevski klub oduvijek je bio njegov prvi izbor, iznad kreveta je držao poster Cristiana Ronalda u bijelom dresu, ali planovi Florentina Pereza i Mbappéova kampa nisu bili sukladni prilikom prvih pravih pregovora.

Dosad neviđen ugovor

U ljeto 2017. igrač je procijenio da će mu još nekoliko sezona u PSG-u i "le Championnatu" pomoći da stasa i izglanca reputaciju svjetskog golgetera. Toj odluci teško je naći slabu točku, jer Mbappé se razvio u golgeterskog predatora. Prošlu sezonu završio je s 42 gola na računu, sada se zaustavio na 39. Ukupno je za PSG postigao već 171 gol. U nacionalnoj momčadi još se čeka slična eksplozija, Mbappé je stigao do brojke 26. Pet godina nakon nedovršenog čvenka Real Madrid činio se kao logičan iskorak za igrača. Za početak zato što nitko ne može odbiti "kraljevski klub", Mbappé je već na vlastitoj koži osjetio kako čarobne znaju biti europske večeri na stadionu Santiago Bernabeu. Na kraju ili na početku, Florentino Perez posljednjih godina nije rasipao novac i zato je Mbappéu mogao ponuditi astronomski ugovor. Realovi financijski uvjeti, uvjereni su mediji bliski klubu, nimalo ne zaostaju za onim koje su ponudili Katarani.

image

Messi, Neymar i Mbappé: magični trojac zasad ostaje na okupu

Franck Fife/Afp

"Načelno smo dogovorili uvjete i s Realom i s PSG-om, tako da novih razgovora neće biti. Sada je na Kylianu da izabere. Dvije ponude gotovo su identične, u Realu bi moj sin zadržao 'image rights' prihode. Čekamo odluku", pohvalila se početkom tjedna Kylianova majka Fayza Lamari u razgovoru za Kora Plus.

Perez neće odustati

Iz njezine intonacije dalo se naslutiti da je najtraženiji svjetski nogometaš korak bliže Realu, ali nešto krupno je igrača u posljednjem trenutku okrenulo prema klubu iz rodnog grada. Postoji opravdana sumnja da se ne radi o nostalgiji nego o "signing on" bonusu od još sto milijuna eura… U Realu se nakon svega osjećaju prevarenima i izdanima. Šef La Lige Javier Tebas maše ultimatumima i prijeti tužbama. Kako se to PSG - klub opterećen dugom od 350 milijuna eura, napucanim samo tijekom dvije pandemijske sezone - može počastiti ovako basnoslovnim ugovorom?, pita Tebas šefove europske organizacije.

Još nisu zatrpali niti polovicu investicijske rupe iskopane transferima Hakimija i Pereire (u zbroju 100 milijuna eura) te ugovorima slobodnih agenata Messija, Donnarumme i Wijnalduma, a već novčanicama od petsto eura pale kubanske cigare.

"Sin Mbappé, ahora que?", fatalistički lamentira Marca, iako perspektive bez Mbappéa uopće nisu sive. Za početak, Real već sljedeće subote napada novi europski naslov, a svojoj tihoj patnji Florentino Perez stigne se vratiti za godinu ili dvije. Mbappéa ćemo gledati još cijelo desetljeće.

image

Florentino Pérez pokušat će opet dovesti Mbappeá već za godinu ili dvije

Franck Fife/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:25