PAVEL BUTOLEN

'IZRADIO SAM OKLOPE ZA 'IGRU PRIJESTOLJA'' Pavel Butolen (27) hobi je pretvorio u unosan posao, a otkrili su ga i svjetski poznati producenti

Na fotografiji: Pavel Butolen
 Robert Fajt / CROPIX
 

Ne treba nam limeni oklop na prsima i čelična kaciga na glavi da bi živjeli po načelima viteštva - časno, pošteno, mudro, hrabro, pa kada treba, ponizno i graciozno. Ako ipak takav način života želite začiniti kvalitetnim odijelom koje neće moći povrijediti teška riječ i ljudska zloba, ali bome ni dobra sjekira ili oštar mač, onda se javite u Karlovac, Pavelu Butolenu.

Ovaj mladić svoje zanimanje teško definira, dok u svojoj kovačnici udara po nakovnju definitivno je kovač, modelira i tehnicira dok pravi povijesne scene za film i kulise za kazalište, a dok je za računalom dizajnira, što mu je formalno zanimanje. Međutim, kada se njegovi radovi sagledaju u svojoj ukupnosti, mora se reći da je i umjetnik, i to jako dobar. Iz njegove improvizirane radionice u garaži je u posljednjih desetak godina otišlo više od tisuću pravih viteških odijela - oklopa i nebrojeno mnogo štitova i raznog oružja. Kupci su mu iz svih dijelova svijeta, iz bliže regije, zemalja koje su kolijevke viteštva, poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke, pa sve do Australije, Novog Zelanda, SAD-a i Brazila. Daleko najbolji kupci dolaze iz Rusije i Ukrajine.

Zanimljivo, njegov biznis zapeo je za oko i poznatim producentima. Javili su mu se iz produkcije HRT-a koji su radili na dokumentarno-igranoj seriji o Dubrovniku “Republika”, kaže da je za njih napravio popriličan broj kompleta, a tamo se u jednome od njih i sam okušao kao statist. Nakon toga je uslijedila svojevrsna kruna njegove karijere, poziv iz megapopularne serije “Game of Thrones”.

- Za njih sam odradio oklope za Kingsguard, za treću, četvrtu i dijelom petu sezonu. Bio sam i u Dubrovniku dok se tamo snimalo, pomagao kod oblačenja i uređivao im Red Carpet za fanove - kaže Pavel. Nije smio otkrivati previše detalja jer ga je produkcija popularne serije obvezala ugovorom da ih ne iznosi.

Kompletnu priču i Pavelu Butolenu možete pročitati u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista.

Osim toga, u Nedjeljnom možete pročitati:

- Misterij tragedije na A3

- Tko je tko u Živom zidu

- Razgovor s Robertom Kopalom

- Nepoznata priča o obitelji Filipa Hrgovića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:15