ISPOVIJEST PULJANKE

‘Ja sam plod silovanja i ovo što Škoro i drugi govore je strašno. Ispričat ću vam svoju priču...‘

Danijela Đorđević (desno)
 Profimedia, Privatni Album
Bijesna je jer je na svojoj koži iskusila što znači biti dijete koje je rođeno pod takvim okolnostima

Njezina je majka Mirela s 13,5 godina silovana. Bilo je to na doček Nove godine prije 47 godina u Štinjanu u podstanarskom stanu. Mlada Mirela je odnijela podstanaru Davoru iz Zagreba, građevinaru koji je radio kao kooperant za Uljanik, peglu da ispegla hlače. - Na kraju je on ispeglao nju - pričala je Danijelina baka priču o njezinoj majci kad je odrasla.

Puljanka Danijela Đorđević dijete je koje je rođeno kao plod silovanja, i to joj je više puta učinilo život nemogućim i strašnim. Posebno dok je bila dijete, a i kasnije, kada se borila sa svojim demonima. Zato joj je priča o tome kako se pojedini političari u predizbornoj kampanji miješaju u to što bi žene trebale ili ne bi trebale napraviti kada su silovane i ostanu trudne strašna.

- Žalosno je što se političari bave nečime što nije njihova stvar, a kad bi se trebali baviti nečime što je njihov teren, onda ih nema nigdje. Valjda neće govoriti ženama koje su silovane što bi trebale napraviti. Najbolje je da odu u džunglu s bebom kad ostanu trudne nakon silovanja. A tamo ima više reda nego u Hrvatskoj - komentirala je Danijela istup Miroslava Škore.

Bijesna je jer je na svojoj koži iskusila što znači biti dijete koje je rođeno pod takvim okolnostima.

- Moja pokojna mama Mirela poslije toga nikad više nije bila normalna. Odala se alkoholu, drogi, bila je u zatvoru, potucala se po Puli. Znala bi gola hodati po gradu, policajci su imali njenu sliku i svi su znali tko je ona. Bila je jako problematična zbog svega što joj se dogodilo. Znam da sam kao djevojka izlazila van, pa smo ju ja i moje prijateljice znale vidjeti kod Arene kako se pijana i drogirana tuče s nekim radnicima. Sramota me je toga se prisjećati - priča nam Danijela, inače supruga pulskog bubnjara Zorana Đorđevića, koji je Puljanima poznat kao Đole Macola.

Majka joj se skrivala od roditelja po šumama da ne saznaju da je trudna dok u četvrtom mjesecu trudnoće nije na ulici pala u nesvijest. Tada su je doveli kući, a Danijelini baka i djed saznali su što se dogodilo. Njezin je djed išao u Zagreb potražiti silovatelja i doveo ga je u Pulu na sud kako bi priznao dijete i plaćao alimentaciju. Iako je DNK analizom dokazano da je otac, nikad ništa nije plaćao, priznaje nam Danijela.

- Nitko ga nije sankcionirao za to što je napravio mojoj majci. Nije ništa ni plaćao. S 27 godina sam ga sama potražila u Zagrebu. Vrata mi je otvorila njegova supruga. To je prvi i zadnji put da sam ga vidjela. Znam da s te strane imam i polusestru - veli nam ona.

Kaže da je za činjenicu da joj je majka silovana saznala kad je imala 15 godina.

- Do tada sam jako zamjerala mojoj majci njeno ponašanje i sve što se događa. Nisam to mogla razumjeti. I tada mi je baka sve ispričala. Sada bih drugačije postupila. I sama sam zbog toga imala problema te sam bila na brojnim terapijama. I ja sam se jedva nekako izvukla iz svega - priznaje nam Danijela, koja je s 18 godina upoznala supruga i zasnovala obitelj. Sretna je, veli danas. Ima dvije predivne kćeri koje su već mlade žene, a svoju će priču jednoga dana objaviti u knjizi.

Na pitanje što je bilo s njezinom majkom i je li ikad zasnovala obitelj, Danijela kaže da se nikada nije uspjela oporaviti i srediti.

- Ona je poslije toga još dva puta rodila, tako da imam polusestru i polubrata. Polubrat je mlađi od mene 7 godina i ja sam ga odgojila nakon što je baka umrla. I jedno i drugo dijete, nakon što su se rodili, majka je ostavila u košari na pragu kuće moje bake. Oba djeteta imaju drugog oca. Sestra se zove Bojana i živi u Srbiji. Njezin ju je otac odveo kad je bila mala. Prije epidemije smo dogovarale susret nakon 36 godina. Vjerujem da će se to brzo dogoditi - zaključuje svoju nevjerojatnu priču Puljanka Danijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:28