RARITET

JAGODA, MALINA I PERO SU PRAVI FENOMEN, ZAGORSKO ČUDO! Veterinar ostao u nevjerici kad je shvatio o čemu je riječ: 'Ovo je jako, jako rijetko'

 Zagorje.com
 

U Trstenom u općini Tuhelj dogodilo se 'malo čudo' - 7. lipnja ondje je, na gospodarstvu Milana i Ane Tkalec krava Majda otelila trojke, javlja portal Zagorje.com. To je drugi takav slučaj ove godine, nakon jednoga u mjestu Prišlin, a prije toga nije na ovom području zabilježen gotovo 20 godina.

Da je uistinu riječ o čudu, potvrdio je i dr.vet.med. Zlatko Horvat iz Klanjca.

- Zadnji takav slučaj u Zagorju, do ove godine, zabilježen je prije 19 godina, također u lipnju, u Vića Selima, kada su također rođena tri živa teleka. To je toliko rijetko da se stvarno radi o veterinarsko-medicinskom fenomenu.

Radilo se o prirodnom pripustu, nije bila primijenjena nikakva hormonska stumulacija, jednostavno je priroda tako htjela - ispričao je dr. Horvat.

Zdravi su i vitalni

Telad, dvije cure i jedan dečko, na svijet su došli bez komplikacija, zdravi su i vitalni i dobro napreduju.

- Kada je više teladi, manje su građe i težine, pa krava ima dovoljno mlijeka do njihove starosti od par tjedana. Onda je potrebna prihrana - pojasnio je dr. Horvat, a s obzirom da se gazda Milan nedavno vratio iz bolnice, veterinar se našalio kako mu je ovo bio dar dobrodošlice za povratak kući

.

Zagorje.com

- Nismo ovako nešto očekivali niti u ludilu. Ujutro sam iza krave našla prvog teleka, sama ga je otelila. Vidjela sam da je nekako sitan, pa sam posumnjala da bi mogao na svijet doći još jedan. Zato sam zvala susjeda koji ima iskustva jer se bavi uzgojem krava. Došao je i pogledao i rekao da sam u pravu, da krava ima još jednog. Kada je izašao, veli susjed, 'Znaš kaj, bumo još pogledali, da nije još jedan'. I stvarno, pogledao je u kravu i evo i trećega. Izvukao je tele bez problema, svi su bili živi, zdravi, s kravom također sve u redu. To još nisam doživjela, velika je to rijetkost - ispričala je gospođa Ana.

Bila je sretna, kaže, ali i iznenađena.

- Puno posla imam oko njih. Ujutro u 6 sam već kod njih, no dobro napreduju, hvala Bogu - kaže.

Ana i Milan na svom imanju imaju puno veselja i posla. Osim Majde, tu je još jedna krava i tele, zatim ovce, svinje, kokoši, grlice, zečevi, psi i mačke.

- Pomažu i sin i snaha, koliko stignu, no oni imaju svoj posao. Dvije krave držimo stalno, a telad prodajemo kad je vrijeme. Nek' narastu veliki i nek' sve bude dobro - zaključuje Ana, dodajući da se 'trojčekima' najviše veseli unuka Lorena, koja im je nadjenula i imena - Jagoda, Malina i Pero.

Zagorje.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. prosinac 2022 08:27