MALI HEROJ

Još do prošloga svibnja, Josip je bio posve zdravo dijete, no roditelji su tada primijetili da mu je trbuh neobično napuhan. Uslijedio je šok...

 CROPIX / Facebook
 

U trošnoj iznajmljenoj kućici u slavonskom mjestu Komletinci živi osmeročlana obitelj Marijana Rugaševića, piše Glas Slavonije. Marijan (49) i supruga Ljubica (37) imaju šestero djece, no trenutno je sva pažnja usmjerena na teško bolesnog trogodišnjeg Josipa koji boluje od tumora na nadbubrežnoj žlijezdi i metastaza na plućima i jetri.

Još do prošloga svibnja, Josip je bio posve zdravo dijete, no roditelji su tada primijetili da mu je trbuh neobično napuhan radi čega su ga odveli liječniku. Kad su čuli dijagnozi, ostali su u šoku. Ubrzo je započeo proces liječenja, pa je hrabri Josip dosad prošao osam kemoterapija i jednu složenu operaciju. Srećom, tumor se očigledno smanjuje pa roditelji vjeruju u Josipovo ozdravljenje.

Marijan je sve do Josipove bolesti radio u Njemačkoj, no kad je dječak obolio, zamrznuo je radni odnos i vratio se u Hrvatsku kako bi bio uz sina. Naime, dok je jedan roditelj u Zagrebu s bolesnim Josipom, drugi mora čuvati ostalu djecu u Komletincima.

'Josip je u Zagrebu i netko mora biti s njim u danima kada nema terapiju i kada je smješten u stanu humanitarne udruge Viktorija Sisačko-moslavačke županije jer supruga mora biti s djecom kući. Naišao sam na razumijevanje gazde u Njemačkoj, koji mi je zamrznuo radni odnos i radni staž miruje pa i dalje imam pravo na dječji dodatak, od kojega sada živimo. Uglavnom sam ja s Josipom u Zagrebu jer lakše je meni nositi Josipa od bolnice do stana i natrag, ali trenutno je supruga u Zagrebu i doći će s njim u subotu. Izmjenjujemo se supruga i ja jer uvijek netko mora biti i s Josipom i s djecom kući u Komletincima. Nadamo se da će naš sin ozdraviti jer vidimo da se tumor smanjuje', kaže Marijan.

'U listopadu je operiran, ali potrebno je još bar 30 zračenja i vraćanje matičnih stanica i tamo će morati ostati još najmanje pola godine. On je svjestan svega, komunicira, priča. Sad za Božić će nakratko doći doma, a onda natrag u Zagreb na nastavak liječenja', dodaje Marijan.

Ovoj je obitelji sada potrebna pomoć kako bi mogli nastaviti liječenje malog Josipa.

'Planirali smo prošle godine svi se odseliti u Njemačku, ali Josipova je bolest sve planove promijenila. Potrebno nam je nešto pokućstva. Skupljam sve račune za ono što dobijem od donatora kako bi se vidjelo u što je novac utrošen', kaže Marijan.

Ako netko želi pomoći ovoj brojnoj obitelji, može se obratiti ocu na mob 092/3487316 ili uplatiti novac na broj IBAN HR2924020063103267156 kod Erste banke na ime Josip Rugašević i svaka pomoć bit će primljena sa zahvalnošću, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:32