MRAČNE STRANE GENIJA

JOSEPH PILATES Čovjek čije je ime danas sinonim za popularno vježbanje bio je opsjednut tijelom, a tko je htio vježbati s njim morao se razodjenuti

 Getty

Ideja da napišem biografiju došla mi je tijekom tečaja pilatesa, koji sam upisala nakon rođenja sina kako bih svoje tijelo ponovno dovela u formu. Prije sata trenerica nam je malo pričala o čovjeku koji je osmislio pokrete koje smo mi - više loše nego ispravno - pokušavale ponoviti i tako sam saznala da je metodu osmislio Joseph Pilates. Kada sam došla doma, na internetu sam proučila sve što se o njemu moglo pronaći i htjela sam pročitati neku njegovu biografiju, ali kako je nije bilo, odlučila sam je napisati. Pilates je bio iznimno nadaren čovjek, ali je također posjedovao mračne i nesimpatične strane - kaže Eva Rincke, povjesničarka iz Stuttgarta i autorica prve potpune biografije o čovjeku čije je ime danas sinonim za popularni program vježbanja.

Pilates je rođen u Mönchengladbachu, gradu na samom zapadu Njemačke, koji je ljubiteljima nogometa najpoznatiji kao sjedište kluba Borussia Mönchengladbach. Upravo u tamošnjem gradskom arhivu Eva Rincke počela je svoju potragu te joj je, kaže, vrlo brzo postalo jasno da ono što o njemu piše na internetu nije uvijek točno - npr. njegova obitelj uopće nije bila grčkog podrijetla, nego su generacijama živjeli u okolici grada.

Boksač i pivar

Joseph Pilates rođen je 1883. godine kao drugo dijete u obitelji Friedricha i Helene Pilates. Mönchengladbach je tada bio mali industrijski grad na zapadnom rubu Kraljevine Pruske, nedaleko od belgijske granice. Predionice pamuka i tvornice tekstila koje su se tijekom 19. stoljeća razvijale oko srednjovjekovne jezgre priskrbili su mu naziv “rajnski Manchester”.

U jednoj takvoj tvornici posao je našao i Friedrich Pilates, no on i njegova obitelj samo su djelomično profitirali od ekonomskog rasta regije: radne smjene trajale su u pravilu 10 do 12 sati, plaće su bile niske, a stanovi u kojima su radnici živjeli mračni i vlažni.

Maleni Joseph vrijeme je radije provodio u šumi nego u školi, a najviše je volio promatrati životinje i njihove elegantne, skladne pokrete. Jako je volio i vježbanje, a otac ga je često vodio sa sobom u gimnastički klub. Kada bi mu pokazivao novu vježbu na razboju ili kozliću, vježbao je tako dugo dok je ne bi napravio bez greške. Otac mu je usadio i ljubav prema boksu, a liječnik njegove majke jednom mu je prilikom darovao stari udžbenik anatomije koji je tada 12-godišnji dječak doslovce gutao.

Sa 16 godina napustio je obiteljski dom i počeo zanat kao pivar, no svoju budućnost nije vidio među kotlovima i bačvama, nego u vježbanju. Uskoro se oženio Mariom i dobili su kćer Leni. Joseph bi često legao na pod pokraj bebe i pratio njezine pokrete rukama i nogama, a ravnu dječju kralježnicu smatrao je idealom koji bi i odrasli trebali postići.

Velik utjecaj na njega imao je Eugen Sandow, izumitelj bodybuildinga, kao i liječnica Bess Mensendieck, koja je objavila knjigu u kojoj je razvila tzv. estetsku gimnastiku za žene, čiji je temelj bio jačanje središnjeg dijela tijela, što je smatrala preduvjetom za dobro držanje, tjelesno zdravlje, ljepotu i eleganciju. Djevojke modeli koje su u njezinoj knjizi izvodile vježbe bile su potpuno gole jer je smatrala da se jedino tako može vidjeti izvode li vježbe pravilno. Takvo razmišljanje oduševilo je Pilatesa, koji je i sâm uvijek vježbao samo u kupaćim gaćicama.

Obitelj Pilates odlučila se 1912. odseliti u Ameriku. Na brod su se trebali ukrcati u Hamburgu, gdje su stigli nekoliko dana ranije. Jednoga jutra Maria je užasnuto ustvrdila da je njezin muž nestao, pokupivši usput svu prtljagu i novac namijenjen za putovanje preko oceana.

Neprijateljski stranac

Shrvana, obratila se za pomoć Crvenom križu koji je potom nju i djecu opskrbio najnužnijim stvarima i odveo njezinoj majci. Maria je mjesecima pokušavala naći Josefa, ali od njega nije bilo ni traga ni glasa. Iscrpljena, preminula je od tuge u dobi od 31 godine.

Nikada se nije saznalo gdje je Pilates bio, no njezina majka bila je uvjerena da je otišao u Englesku kako bi zameo svaki trag. Ono što se pouzdano zna jest da je doista otišao u Englesku, ali tek kasnije jer je smatrao je da će tamo najlakše provesti u djelo svoju ideju o kulturi tijela.

U Engleskoj je boravio u Blackpoolu, obalnom mjestu u kojem je cvao turizam i u kojem ga je zatekao Prvi svjetski rat te je, kao tzv. neprijateljski stranac, odveden u internacijski logor na otok Isle of Man.

Tamo je počeo organizirati vježbanje za internirane, kao i tečajeve boksa. Na otoku je živjela i posebna vrsta mačaka bez repa. Joseph Pilates ushićeno ih je promatrao ne zbog anatomskih posebnosti, nego zbog načina na koji su se kretale. Kada je 20 godina kasnije u New Yorku pisao svoju prvu knjigu, upravo je te mačke naveo kao dobar primjer istezanja i opuštanja leđne muskulature. U logoru je također pomagao u improviziranim bolnicama, a opruge poljskih kreveta potaknulei su ga na razmišljanje o prvim spravama za vježbanje. Svoje zamisli isprobavao je na ostalim muškarcima koji su, piše Rincke, na kraju rata bili u boljem stanju nego na početku, a kada je izbila epidemija španjolske gripe koja je pokosila pola Europe, nijedan od njih nije se razbolio.

Joseph Pilates iz logora je otpušten u ožujku 1919. te je nakon nekoliko dana repatriran u Njemačku, u Gelsenkirchen. Ubrzo je otvorio i vlastitu školu boksa, a uz pomoć brata i oca izradio je i prve sprave za vježbanje, te je 1922. u Berlinu predao svoj prvi zahtjev za patent. Zatim se zaposlio u hamburškoj policiji, gdje je vodio tečaj samoobrane za policajce.

Trkač u gaćama

U Hamburgu je proveo dvije godine i tamo je upoznao američkog novinara Nata Fleischera, koji je pratio boks. Fleischer se zainteresirao za njegovu metodu treninga snage i predložio mu da dođe u New York te mu obećao da će mu pomoći ako se odluči na taj korak. Ideja je Pilatesu zvučala primamljivo, tim više što je njegov brat Fritz već dvije godine živio u St. Louisu.

Njemačku je napustio 14. travnja 1926. godine i u nju se nikada više nije vratio. Na brodu Westphalia upoznao je Claru Zeuner i tijekom osmodnevnog putovanja neprestano joj je pričao o svojim idejama i planovima za pokretanje studija za vježbanje. Clara ga je strpljivo slušala i postavljala prava pitanja, Joseph je bio oduševljen i od tog trenutka on i Clara postali su nerazdvojni. U New Yorku su, uz pomoć Nata Fleischera, unajmili stan i studio na Osmoj aveniji, u četvrti Hell’s Kitchen, tipičnom kvartu siromašnih irskih, talijanskih i poljskih useljenika, a četvrt je, zbog blizine Broadwaya, također bila prepuna plesača, glazbenika i ostalih umjetnika. Joseph Pilates brzo je upoznao svoj kvart jer je svako jutro išao trčati, odjeven, naravno, samo u kupaće gaćice.

Prvi klijenti u njegov studio došli su na preporuku Nata Fleischera, a većina je imala neku ozljedu od koje su liječnici digli ruke, dok su drugi htjeli samo snažnije i mišićavije tijelo. U studiju je vrijedilo jedno pravilo: tko je htio vježbati s Josephom Pilatesom, morao se razodjenuti - kupaće gaćice ili gimnastički triko za žene bili su najviše što je tolerirao. Sustav svojih vježbi prozvao je kontrologija jer je smatrao da se radi o načinu vježbanja u kojem um kontrolira mišiće, a od prvog dana svoj je rad dokumentirao fotografijama. Nakon tri godine provedene u New Yorku znao je da je na pravome mjestu.

Alkohol i cigarete

Jednoga dana u njegov studio ušetala je američka plesačka diva i pionirka modernog plesa Ruth St. Denis. Ozlijedila je koljeno i strahovala je da je to kraj njezine karijere. Pilates je s njom radio vježbe na masažnom stolu koji je kasnije dobio ime Cadillac, a zahvaljujući usmenoj predaji među plesačima se proširila vijest o čovjeku koji treningom liječi sve ozljede i njegov studio postao je jedna od najvažnijih adresa za rehabilitaciju u New Yorku.

Novinarka Marie Beynon Ray uskoro je predstavila Pilatesa i njegove vježbe u članku u tiražnom tjedniku Collier’s, pa se krug njegovih klijenata proširio i na poznate i slavne: kod njega su vježbale glumice Katharine Hepburn i Vivien Leigh, skladatelj George Gershwin i pijanistica Elly Ney. Iste godine Pilates je objavio i brošuru pod nazivom “Your Health”, kojom je pokušao doprijeti do odgovornih u američkom zdravstvenom sustavu jer mu je želja bila da se njegova metoda uvede u škole. Bio je uvjeren da bi ljudi mogli živjeti dulje i da bi bili sretniji i zdraviji redovitim vježbanjem.

Osim Josepha u studiju je podučavala i Clara, za koju, kako ističe Rincke, mnogi vježbači tvrde da je čak bila i bolja učiteljica od svoga supruga, a svi se slažu da je bila i strpljivija. “Joe je bio genij, ali da biste naučili više i bolje, odlazili biste Clari”, prisjeća se u knjizi danas 86-godišnja Mary Bowen, koja je bila jedna od najvažnijih sugovornica autorice Eve Rincke.

Idućih nekoliko godina Joseph Pilates podučavao je u ljetnoj školi Jacob’s Pillow u Massachusettsu koju je osnovao plesač Ted Shawn i gdje je, po sjećanju polaznica, često pio alkohol i flertao s dvostruko mlađim balerinama. Alkohol i cigarete tada su se smatrali sredstvima za uživanje, a ne lošim navikama. Za Pilatesa su prije svega bili znak jakog muškarca, a uz taj imidž, kako je sâm izjavio, išlo je i dobro jelo i žene. Kao i većina žena toga doba, Clara je tolerirala ponašanje svoga muža, sve dok je bio diskretan.

Godine 1942. u njegovu se studiju zbog ozlijeđenog gležnja pojavila mlada, 19-godišnja plesačica Romana Kryzanowska, koja će nakon njegove smrti preuzeti studio. No, njezin prvi kontakt s Pilatesom nije joj ostao u najboljem sjećanju: “Nikada prije nisam vidjela znojne muškarce golih torza i dlakavih prsa. Došla sam kući i rekla mami da je to užasno mjesto i da mi se uopće ne sviđa”. No, već nakon trećeg treninga gležanj joj je bio znatno bolje i zaljubila se u Pilatesovu metodu. Nakon samo godinu dana Pilates joj je povjerio i posao asistentice, a nakon dvije godine vodila je i privatne satove.

Pilates je uskoro objavio i knjigu sa 34 izabrane i detaljno opisane vježbe koju je nazvao “Return To Life Through Contrology”, a za koju mu je fotografije snimao poznati modni fotograf francuskog Voguea i njegov stalni klijent u studiju George Hoyningen-Huene. Nakon objave knjige bio je toliko tražen da su ga čak pitali može li učiniti nešto za bolna leđa predsjednika Kennedyja - leđa omiljenog predsjednika bila su, naime, važna tema za medije, a Pilates je susret s predsjednikom htio iskoristiti i kako bi s njim razgovarao o zdravstvenom stanju Amerikanaca, no do susreta, zbog poznatih okolnosti, nikada nije došlo.

Godine 1962. objavljena je velika reportaža o Pilatesu u magazinu Sports Illustrated, a Pilates, koji je tada imao gotovo 80 godina, još je bio u dobroj formi, iako je sve manje vježbao, a sve češće se povlačio u svoju malu sobicu unutar studija gdje je pušio kubanske cigare i pio rakiju. Tri godine kasnije ozbiljno se razbolio: često je imao napadaje kašlja i probleme s disanjem, a svi simptomi ukazivali su na plućni emfizem u uznapredovalom stadiju, što je bila posljedica dugotrajnog pušenja. No Pilates, koji nikada u životu nije bio kod doktora, grozio se odlaska u bolnicu i često se hvalio kako na liječnike nikada nije potrošio ni penny. Nažalost, to je bila i doslovno istina jer on i Clara nisu ni imali zdravstveno osiguranje te su se brojni klijenti ponudili da im financijski pomognu.

Krajem rujna 1967. Pilates je zbog vrlo lošeg stanja morao biti hospitaliziran. Govor mu je tada već predstavljao veliki problem, ali jednome klijentu dva je dana prije smrti rekao kako će cijeli svijet jednoga dana trenirati po njegovoj metodi. Nije to dočekao za vrijeme života - preminuo je u noći 9. listopada 1967. u bolnici Lenox Hill, a njegova skromna i samozatajna supruga nadživjela ga je za deset godina.

Pilatesovo proročanstvo

Nakon njegove smrti studio na Osmoj aveniji preuzela je Romana Kryzanowska. No, 80-ih godina u trendu je bio aerobik koji je popularizirala Jane Fonda i trebalo je proći čitavo desetljeće da se ostvari Pilatesovo proročanstvo. Najistaknutiji Pilatesovi učenici već su neko vrijeme podučavali po njegovoj metodi, a u lipnju 1991. osnovali su Institut za Pilates metodu te su se nazvali učiteljima prve generacije. Četiri mjeseca nakon osnivanja Instituta objavljen je članak u časopisu Elle koji je potaknuo pravu lavinu interesa za ovim oblikom vježbanja, a među zainteresiranima su bile i dvije dame koje su mogle približiti trendove ne samo Americi nego i cijelome svijetu: Madonna i Oprah Winfrey. U međuvremenu, pilates je postao oblik vježbanja koji se nekako automatski povezuje sa ženama, a muškarci koji ga vježbaju u velikoj su manjini. Zašto je to tako?

- To je vjerojatno i opet povezano s načinom na koji je postao popularan - preko Madonne i Oprah te su uglavnom žene bile te koje su se zahvaljujući svojim idolima zakačile za taj oblik vježbanja, što i dandanas rezultira predodžbom da je pilates samo za žene i mnogi muškarci zaziru od njega. No po mom iskustvu, većina njih ni ne zna da je metoda nazvana po njezinu osnivaču Josephu Pilatesu, a možda bi se više muškaraca odvažilo doći na treninge kada bi znali da je vježbe osmislio bivši boksač i pivar i da se zapravo radi o treningu snage - zaključuje Rincke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:01