SHOPPING PATROLA

Južina otapa snijeg i vraća se sezona blata. Nemojte ribati gojzerice i hlače, zaštitite ih

 Gaspr13
Kako se s izleta ne biste vratili blatni do nosa ili barem koljena, naša Lana Mindoljević otkriva jedan koristan dodatak opremi

Još u studenome postala je nemoguća misija naći planinu na kojoj ćete hodati po suhom terenu. Krenule su kiše i tlo se pretvorilo u blato, a potom je na mnogim mjestima pao snijeg. S južinom, koja je ovih dana zavladala većim dijelom Hrvatske, čini se da opet ulazimo u sezonu blata.

A kako se s izleta ne biste vratili blatni do nosa ili barem koljena, tu je dodatak opremi zbog kojeg će vam gojzerice i hlače biti zahvalne (a možda i automobil u koji ulazite na povratku).

Gamaše ili gležnjaci, ljudi ih različito zovu, no namjena je ista. Stavljaju se na potkoljenice, pričvrste ispod obuće te štite gornji dio gojzerice i donji dio hlača od visokog snijega, blata, vode, ugriza...

Iako ih imam, osobno sam ih dugo izbjegavala jer nisam u blatu vidjela nekog neprijatelja, to je sastavni dio prirode, poslije sve dobro opereš i što sad? Ili možda ipak ne? Kad sam s jednog izleta donijela hrpu blata na gojzericama, koje se uvuklo i u njihovu unutrašnjost, prihvatila sam da nema smisla pametovati i da očito postoje s razlogom. Koliko god blatni teren bio, ako ste nosili gamaše, opremu ćete puno lakše oprati, a odlične su i na neraskrčenim stazama kad vam po potkoljenicama lupaju nisko raslinje i često oštre grane.

Postoje visoke i niske gamaše, pri čemu ove druge nisu prikladne, primjerice, za duboki snijeg. Rade se od različitih materijala, i to je ključni faktor koji utječe na cijenu, ali i izdržljivost.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Gamaše drže svi dućani sa sportskom i planinarskom opremom. Materijal može biti neki od naprednijih, poput Gore-Texa, a one jeftinije se obično rade od umjetnih materijala poput poliestera. Isprobajte gamaše i pazite da vam dobro prianjaju uz nogu te da odgovaraju veličini gojzerice. Važno je da vam odgovara i sustav otvaranja i zatvaranja te osiguranja na potplatu gojzerice.

DECATHLON

Quechua Trek 500

Cijena: 119 kn

Gamaše s vodonepropusnom i prozračnom membranom koje se jednostavno otvaraju i zatvaraju.

Materijal: poliester

Pričvršćivanje: podesivi remen

www.dechatlon.hr

INTERSPORT

McKinley Gaiter Trekking High Cut

Cijena: 111,97 kn (na akciji)

Visoke trekking gamaše imaju elastičan pojas i petlju s prednje strane za dobro prianjanje.

Materijal: poliester

Pričvršćivanje: elastične trake

Težina: 160 g

www.intersport.hr

IGLU SPORT

Black Diamond Apex

Cijena: 499 kn

Robusne gamaše za alpinizam i planinarenje, s pojačanim trakama ispod cipela.

Materijal: Gore-Tex

Pričvršćivanje: čičak+metalna kopča

Težina: 230 g

www.iglusport.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:42