SHOPPING PATROLA

Kad imate klince perilica rublja radi svaki dan. No, gdje i kako sušiti svu tu silnu robu?

 Shutterstock
Naša Jelena Cvetko savjetuje "dva u jedan" uređaj s perilicom i sušilicom koji, kaže, štedi živce

Kod nas doma perilica rublja radi svaki ili barem svaki drugi dan. Doslovno. Ako kojim slučajem, iz bilo kojeg razloga, preskočim jedno pranje, naredni dan me dočeka još veća količina prljave odjeće, i to najčešće sa skorenim ostacima hrane i blata.

Najveći krivci su - najlakše bi bilo reći - dvije male djevojčice, no i sama snosim veliku krivicu jer ih ustrajno puštam da same jedu (moraju kad-tad naučiti), trče po livadama, igraju se u pješčanicima... Pritom često u pomoć zovem baku, da riješi ovu ili onu mrlju koja se toliko uvukla u neki komad robice, da je ne uspijevam ukloniti ni utrljavanjem "posebnih" sapuna.

No, možda to i ne bi bio problem da imam gdje sušiti svu tu silnu robu.

Tijekom ljeta sve stavim na vanjsku sušilicu ili štrik i suho je za čas. No, ovi zimski mjeseci me izluđuju. Sušenje duže traje, a roba se gomila... Uz to, znam da nije poželjno sušiti rublje pored radijatora zbog vlage koja nastaje.

Najbolja prijateljica baš je nedavno kupila sušilicu i, kaže, oduševljena je. Nagovara me, ali jednostavno ju nemam gdje smjestiti. No, kad trenutna perilica otkaže suradnju (što bi mogla uskoro jer smo već nekoliko puta, još i za vrijeme garancije, zvali servis) bez razmišljanja kupujem 2u1 uređaj s perilicom i sušilicom, iako mnogi ističu da to nije najsretnije rješenje.

Da, troši puno više struje i vode, ali štedi prostor i uvelike bi mi olakšala svakodnevicu. Kod kombiniranog modela u obzir treba uzeti preporuku da se ne kupuje uređaj prevelikog kapaciteta jer nema isti kapacitet pranja i sušenja. Kapacitet sušilice je manji, što može dovesti do toga da se oprana odjeća mora sušiti u dva dijela.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Prilikom odabira 2u1 uređaja treba obratiti pažnju na dimenzije, energetski razred, broj okretaja centrifuge te način otvaranja vrata (s prednjim ili gornjim punjenjem). Preporučuju se modeli s opcijom odgođenog starta, sa senzorom za ravnomjerno raspodijeljeno rublje u bubnju, s mogućnošću sušenja na različitim temperaturama, ovisno o materijalu, te dodatnih programa zaglađivanja.

CENTAR TEHNIKE

Perilica sušilica Gorenje WD10514

Cijena: 4832,22 kn

Uređaj ima senzor raspodjele rublja prepozna neravnotežu: zaustavit će vrtnju bubnja i tako iznova omogućiti ravnomjerno raspoređivanje rublja.

Energetski razred: A

Kapacitet punjenja: pranje 10 kg, sušenje 7 kg

Broj okretaja: 1400 o/min

www.centar-tehnike.hr

HARVEY NORMAN

Perilica sušilica Electrolux EW8W261B

Cijena: 5999 kn (na popustu)

Kombinirani model sa sustavom koji automatski prilagođava cikluse vrstama tkanine i težini punjenja.

Energetski razred: A

Kapacitet punjenja: pranje 10 kg, sušenje 6 kg

Broj okretaja: 1600 o/min

www.harveynorman.hr

ELUX SHOP

AEG perilica i sušilica L9WBA61B

Cijena: 10.449,05 - 10.999 kn

Uređaj s toplinskom pumpom koja omogućuje da se rublje suši na nižim temperaturama, što dovodi do značajnih ušteda.

Energetski razred: A

Kapacitet punjenja: pranje 10 kg, sušenje 6 kg

Broj okretaja: 1600 o/min

www.eluxshop.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:24