SLATKA OSVETA

Kako je gospođa Scott bivšeg muža bacila na koljena: ‘Prestani, zbog tebe ispadam grozan čovjek!‘

Mackenzie Scott, Jeff Bezos i Lauren Sanchez
 Profimedia
Dok je Scott bez imalo grižnje savjesti uplaćivala milijarde, Bezos je svojim zaposlenicima dijelio vaučere od 10 dolara

MacKenzie Scott (50) postala je jedna od najbogatijih žena u svijetu nakon što se 2019. i službeno razvela od osnivača Amazona Jeffa Bezosa - par je bio u braku 26 godina, a njihov prekid najskuplji je u povijesti - MacKenzie je, naime, nakon okončanja brakorazvodne parnice pripalo 38 milijardi američkih dolara - a s obzirom da je ona spomenuti novac uglavnom dala u humanitarne svrhe, bivšeg supruga definitivno je pobijedila u tzv. PR ratu, dok je njegova reputacija ostala nepovratno narušena.

Majka četvero djece u svibnju 2019., samo mjesec dana nakon razvoda, priključila se kampanji Giving Pledge, koju su osnovali milijarderi Warren Buffett i Bill Gates, a koja potiče najbogatije ljude u svijetu da većinu svog novca ulože u ciljeve za dobrobit planete i čovječanstva. Tako je MacKenzie u srpnju ove godine i formalno napustila prezime Bezos te vratila svoje srednje Scott koje je koristila dok je odrasla, a nedugo poslije objavila je i kako je već donirala 1,7 milijardi dolara za 116 neprofitnih organizacija.

Čak 586 milijuna američkih dolara proslijedila je udrugama posvećenima rasnoj pravednosti, 399 milijuna otišlo je u ruke organizacijama koje se bave ekonomskom mobilnošću, 133 milijuna dobile su udruge za rodnu ravnopravnost, 130 milijuna uplatila je za globalni razvoj, 128 milijuna za javno zdravstvo, 125 milijuna za klimatske promjene, 72 milijuna za funkcionalnu demokraciju, 55 milijuna dobile su organizacije koje promiču empatiju i bore se za premošćivanje podjela u svijetu, a 46 milijuna dobili su LGBTQ+ aktivisti.

image
Jeff Bezos
EMMANUEL DUNAND/AFP

No Scott tu nije stala - četiri mjeseca kasnije donirala je još 5,6 milijardi dolara za 384 dobrotvorne organizacije u Americi - među njima su brojne banke hrane te fondovi za pomoć u hitnim slučajevima i usluge potpore "za one najugroženije". Nedavno je najavila i nove donacije, a u istupu za medije obrušila se na svjetske bogataše te još jednom suptilno "pokopala" bivšeg supruga Bezosa optuživši ga za beskrupulozno akumuliranje bogatstva.

- Ova pandemija uništila je živote Amerikanaca koji su se borili i prije nje. Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi zabrinjavaju, krizom su osobito pogođene žene i sve više ljudi živi u siromaštvu dok se istodobno značajno povećava bogatstvo milijardera - upozorila je Scott.

I dok njezinu velikodušnost hvale svi, od vodećih svjetskih medija do "malih, običnih ljudi", na udaru kritičara našao se notorno bogat Jeff Bezos kojemu mnogi zamjeraju upravo kroničan nedostatak te iste velikodušnosti.

image
Kena Betancur/AFP

Za razliku od njegove bivše žene, koja je zahvaljujući svojim potezima postala vodeća svjetska filantropkinja, Bezos je tijekom 2020. pao prilično nisko - podsjetimo, Amazonovi radnici prosvjedovali su ispred njegove vile na Manhattanu tražeći bolje standarde i sigurnosne uvjete na radnom mjestu tijekom ove covid krize, piše News.com.au.

Samo za usporedbu, dok je Scott bez imalo grižnje savjesti uplaćivala milijarde, Bezos je svojim zaposlenicima dijelio vaučere od 10 dolara da si nabave purice za Božić.

Naravno, donacije bivše supruge nisu najbolje sjele Bezosu koji je i sam svjestan da u očima svijeta ispada veliki škrtac. Tako je Times u nedjeljnom izdanju objavio veliki tekst pod naslovom: "Prestani davati novac, zbog tebe ispadam grozan čovjek".

Inače, Jeff Bezos, koji je već neko vrijeme u vezi s bivšom TV voditeljicom Lauren Sanchez, u koju se zaljubio dok je još bio u braku sa Scott, i dalje je najbogatija osoba u svijetu s više od 185 milijardi američkih dolara, a svojoj neto vrijednosti 2020. godine dodao je još 70 milijardi američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:46