TEŽAK SLUČAJ

KAKO JE JEDNA SNIMKA UNIŠTILA INFLUENCERICU YOVANU Godinama je milijunskoj sljedbi promicala veganski stil prehrane, a onda joj se čitav svijet srušio

Yovana "Rawvana" Mendoza Ayres
 Rawvana English / YOUTUBE
 

Yovana "Rawvana" Mendoza Ayres (29), zvijezda Instagrama i YouTubea koja promovira veganski i sirovi životni stil (neki ga zovu i životnim stilom "baziranom na biljkama"), prije skoro mjesec dana posjetila je Bali.

Kako to obično biva na društvenim mrežama, fotografije s putovanja objavila je na svom Instagram profilu koji prati 1,3 milijuna ljudi.

"Nakon 24 sata putovanja napokon sam stigla na mjesto koje sam oduvijek htjela posjetiti. Možete li pogoditi gdje sam? Natuknut ću vam: riječ je o Raju baziranom na biljkama", napisala je Mendoza Ayres i dodala da je to bio šesti dan vegansko-sirove detoksikacije i yoga izazova kojem se njezini sljedbenici mogu pridružiti.

View this post on Instagram

After 24 hours of traveling I finally arrived to a place I had in my bucket list! Can you guess where I’m at? I’ll give you a hint: it’s a plant Based paradise DAY 6 of the 21 Day Raw Vegan Detox & Yoga Challenge! It’s like taking a retreat from the comfort of your home! The program is all about eating raw living foods, doing yoga, meditating daily and learning how to love yourself even more! DOWNLOAD the program and join us on the challenge Link on my profile —————————————— Después de viajar 24 horas por fin llegue a un lugar en mi lista! Puedes adivinar en donde estoy? Te doy una pista: es un paraíso de frutas y verduras #rawvana _DÍA 6 del Reto de 21 Días Crudivegano Detox y Yoga! Es como tomar un retiro desde tu casa comiendo alimentos vivos, haciendo yoga, medrando diario, aprendiendo de cuidado personal basado en plantas y como tener más amor propio! DESCARGA el programa y únete con nosotros al reto Link en mi perfil #rawvana #rawvanafam #rawvegan

A post shared by YOVANA MENDOZA AYRES (@rawvana) on

Izazov koji je Mendoza Ayers spomenula u objavi zapravo je jelovnik koji ona na svojoj internetskoj stranici prodaje za 49 dolara, a dizajniran je da pomogne ljudima izgubiti neželjene kilograme. Uz Instagram i osobnu stranicu, Mendoza Ayers vodi dva YouTube kanala - jedan na španjolskom koji broji dva milijuna pretplatnika i jedan na engleskom koji ih ima 500 tisuća - na kojima objavljuje videa s veganskim receptima i metodama za njegu kože.

Putovanje Mendoze Ayres po svemu je trebala biti rutinska ekskurzija zvijezde društvenih mreža na egzotični lokalitet. Kulisa za komunikaciju s blizu četiri milijuna ljudi. Ako se pritom proda koji jelovnik, tim bolje.

Umjesto toga, Rawvanu je boravak na Baliju uništio, piše The Washington Post.

Naime, tijekom boravka na Baliju Mendoza Ayers pojavila se u vlogu YouTube zvijezde Paule Galindo u kojem se moglo vidjeti kako je u jednom restoranu u svom tanjuru imala nešto što nije bila biljka. Unatoč pokušajima da pokrije tanjur, gledatelji videa uočili su da je Mendoza Ayers u tanjuru imala ribu.

Kako to obično biva na društvenim mrežama, sljedbenici su Mendozu Ayres zasuli ljutitim komentarima. Tisuće su je nazvale lažljivicom i optužile da 'prlja' veganski način života. Drugi vegani prisutni na društvenim mrežama snimili su vlastite videouratke u kojima su komentirali postupke članice njihove zajednice. Priča o naočigled lažnoj veganki proširila se svijetom. Neki su zbijali šale na njezin račun dok su drugi upozoravali da je ovo samo još jedan dokaz da su društvene mreže rasadnik za prevare.

Osramoćena Rawvana prije šest je dana na oba YouTube kanala objavila gotovo pa identične snimke u kojima je objasnila što se to točno dogodilo na Baliju, odnosno što je dovelo do tog trenutka.

Mendoza Ayres promijenila je dijetu nakon što je godinama imala ozbiljnih zdravstvenih problema, problema koji su kulminirali uputom liječnika da počne jesti više te da jede proteine i jaja. Životni stil vježbanja, gubitka kilograma i wellnessa koji je prodavala svojim sljedbenicima naočigled joj je uništio zdravlje.

"Znam da imate povjerenja u mene i da me slušate te da se sada osjećate iznevjereno. Osjećate se kao da sam vam lagala i to je vaše pravo", rekla je Mendoza Ayers. "Ja sam čovjek i pogriješila sam. Nisam to planirala skrivati od vas već sam vam planirala reći, ali na svoj način."

Mendoza Ayres je potom kontekstualizirala tih nekoliko sekundi videa u kojima ona sjedi pred tanjurom s ribom.

Rawvana je prije šest godina postala veganka koja jede isključivo sirovu hranu na bazi biljaka. Problemi su počeli nakon 25-dnevnog posta kojem se podvrgnula 2014. godine. Izgubila je menstruaciju, a liječnici su joj rekli da su joj se poremetile hormonalne vrijednosti. Premda je bila u srednjim 20-ima, izgledalo je kao da je pred menopauzom. Liječnik joj je rekao da mora jesti više masti pa je ponovno počela jesti kuhanu hranu. Menstruacija joj se vratila, međutim ponovno ju je izgubila 2017. godine. Pet mjeseci je nije dobila. Liječnici su joj ponovno rekli da joj hormonalne vrijednosti nisu dobre.

"Nisam ovulirala. Bila sam anemična i štitnjača mi je slabo radila. Bilo mi je jako loše, ali ne do kraja. Bila sam rubni slučaj", pojasnila je u videu.

Liječnici su joj rekli da se mora udebljati te da mora unositi više proteina i masti, a isto joj je rekao i prijatelj nutricionist. Nakon toga se udebljala šest kilograma i menstruacija joj se u jednom trenutku vratila. No, lani je oboljela od vaginalne gljivične infekcije i počela je imati ozbiljnih probavnih problema. Više se nije osjećala dobro i nije si mogla nikako pomoći. Probala je razna čišćenja i postove, ali ništa joj nije pomagalo.

"Dobro sam se osjećala samo zato što nisam ništa jela. Došlo je do toga da nisam uopće jela jer sam se bojala da ću oboljeti od hrane", rekla je.

Dijetu je promijenila u siječnju ove godine nakon što joj je dijagnosticiran sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva (SIBO) koji može dovesti do pothranjenosti. Mendoza Ayres počela je jesti jaja i ribu jer se brinula da joj se zdravlje toliko pogoršalo da u budućnosti neće moći imati djecu.

"Ovo je bilo jako teško jer sam toliko dugo vjerovala u nešto što sam dugo i zagovarala. Neću vam reći da sam jela jaja i ribu i da je sve u redu. Želim vam reći da se pokušavam snaći", rekla je i dodala da se pokušala vratiti na vegansku dijetu, ali da su joj simptomi bolesti bili još gori.

Rawvana još uvijek nije odustala od veganskog načina života i nada se da će se uskoro moći vratiti na vegansku dijetu.

"Moje srce pripada veganskoj zajednici i želim ponoviti da nisam oboljela zbog moje dijete koja je bila bazirana na biljkama. Svatko može dobiti SIBO. Moja strast za (veganskim) načinom života mi je jako važna", rekla je za The Washington Post.

Mendoza Ayres nije prestala s aktivnostima na društvenim mrežama, međutim sada to radi na novim kanalima koji su posvećeni pametnom življenju, putovanjima i modi.

Slučaj Rawvane ilustrira koliko društvene mreže mogu biti opasne, i to ne samo za korisnike već i za one koji "od njih žive". U bjesomučnoj potjeri za sljedbenicima, pregledima, oglasima i sponzorima osobe lako mogu upasti u vrtlog laži iz kojeg se ne mogu ili ne žele iskobeljati.

Rawvana kaže da nije planirala tajiti to da više nije veganka, odnosno da ima zdravstvenih problema koji joj brane da se drži veganske dijete. No, planirala ili ne, lagala je, što je na društvenim mrežama, koje se temelje na tobožnjoj iskrenosti, često poljubac smrti.

Kako je njezin muž Dorian Ayres rekao za The Washington Post, Mendoza Ayres izgubila je određeni broj pretplatnika na YouTubeu, ali je dobila nove sljedbenike na Instagramu.

Što je s vjerodostojnošću? To tek treba vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:46