RU‘O LINEN

Kako je stara slavonska priča dviju sestara osvojila širu publiku, otkrile su nam svoju viziju

 Ru‘o Linen
Šlinga više nije rezervirana samo za nasljedstvo i posebne prilike, nego je na poseban način stavljena u prvi plan i dostupna je tržištu

Obiteljsku poduzetničku priču pod nazivom Ru'o Linen, nastalu iz ljubavi prema ručnome radu koju su naslijedile od majke, na hrvatskom tržištu ponosno predstavljaju dvije sestre - Katarina Bukovac i Ines Klarić. Dvije ekonomistice, jedna specijalizirana za marketing, a druga za računovodstvo, svoju ideju pretvaraju u poduzetničku priliku - u suradnji s majstoricama šlinganog rukotvorstva diljem Slavonije te kroz moderan dizajn i na osnovama ručno rađene kvalitete kreiraju kolekcije koje su bezvremenske i prožete duhom nasljedstva.

Misija sestara je sudjelovanje u očuvanju tradicije šlinganog rukotvorstva te podrška lokalnim obrtnicima u vidu korištenja njihovih usluga za šivanje proizvoda. Na taj se način, osim očuvanja tradicije, nastoji podržati i malo poduzetništvo.

image
Ru‘o Linen
image
Ru‘o Linen

- Vizija nam je staru tradiciju uklopiti u moderan dizajn te novim kanalima i medijima tržištu ponuditi teško dostupne šlingane komade. Savršen spoj bijelog slavonskog veza te modernog dizajna i krojeva zaustavit će na trenutak svakog zaljubljenika u ručni rad te vratiti koju dragu sliku iz prošlosti - kažu Katarina i Ines.

"Ru'o" - ruho ili miraz, taj važan dio slavonske tradicije i priče, sastoji se od ručno rađenih, šlinganih posteljina, spavaćica i ogrtača, a u intimu doma i spavaćih soba unosi eleganciju, kvalitetu i ono najvažnije - udobnost. Šlinga više nije rezervirana samo za nasljedstvo i posebne prilike, nego je na poseban način stavljena u prvi plan i dostupna je tržištu.

image
Ru‘o Linen

Šlinga je ručni rad, najpoznatiji i najrašireniji na području Slavonije; tradicionalna tehnika veza, korištena za urešavanje tekstilnog rukotvorstva. Vez je ime dobio po kardinalu Richelieu, koji ga dovodi u Francusku s ciljem ukrašavanja crkvenog ruha te se tehnika veza širi i na lokalno stanovništvo. Tako je došao i do slavonskih sela, a tradicija šlinganja ondje se njeguje i održava od kraja 19. stoljeća do danas. Šlingeraj se koristi kod izrade narodnih nošnji te kod izrade praktičnih i uporabnih predmeta kao što su posteljine, stolnjaci, zavjese i sl.

image
Ru‘o Linen
image
Ru‘o Linen

Platno korišteno za izradu proizvoda čisti je pamuk, dugovječan, visoke kvalitete tkanja i satenskog izgleda te koži pruža poseban osjećaj. Mustre korištene u dizajnu stare su mustre čuvane u selima županjske Posavine, koje su se davno koristile za ukrašavanje jastuka, lancuna i ostalog ruha. Priprema platna i ocrtavanje mustri također se radi na tradicionalan način koji se izvorno zove "fodrukanje", jedinstvena tehnika precrtavanja iz sela Bošnjaci kod Županje. Proces šlinganja radi se u obručima na mašinama te kao takav danas spada u ručni rad i na tim osnovama izrađeni su svi proizvodi brenda Ru'o Linen.

- Kako je šlinga ili richelieu tradicionalni vez koji je prepoznat u svijetu, tako se u dizajniranju nastoje zadovoljiti kriteriji za publiku diljem svijeta - kažu sestre Bukovac i Klarić pa nastavljaju:

- Iskreno nas veseli svaki dio proizvodnog procesa. Najzahtjevniji i najduži dio je izrada šlinganih motiva, a upravo to daje posebnost našim proizvodima. Dizajni modela često su izazov jer nije uvijek lako naći mustre koje se mogu prilagoditi svakom modelu te često treba dosta vremena za izradu novih kolekcija. Najdraže od svega je ipak onaj kontakt s kupcem, u kojem dobijemo potvrdu za svoj rad. Poduzetništvo je uvijek izazov, ponekad napor, ali nama predstavlja i veliko životno zadovoljstvo. Kao mali tim ulažemo veliki tud i vrijeme u razvoj i održivost brenda, svjesni da je odgovornost samo na nama.

image
Ru‘o Linen
image
Ru‘o Linen

Naučile smo da u radu i poduzetništvu treba biti strpljiv, osobito u počecima. Željele smo što prije izaći na tržište, ali puno pitanja nas je usporavalo, što se na kraju pokazalo jako dobrim. Nakon dvije godine istraživanja i slaganja, došle smo do za nas najboljeg imena pa i starijih i vrjednijih mustri za izradu proizvoda. Na tržištu smo godinu dana i uspjele smo dobiti potvrdu kvalitete i pozitivne emocije od naših kupaca, a to je ono što nas najviše raduje.

U početku često nismo nailazile na dobru podršku, tj. vjeru da se ta naša stara slavonska priča može uklopiti u moderan dizajn i da će biti zanimljiva široj publici. Nastojale smo da nas to ne obeshrabri, usmjerile smo se na dodatno traženje mišljenja i motiva za realizaciju. Iako još povremeno nailazimo na stav kako 'to nije za moderno doba', s tim više nemamo problem niti bojazan, jer tržište pokazuje drugačije - zaključuju Katarina i Ines.

Ru'o Linen proizvodi izrađuju se i po narudžbi, s odmakom od standardnih konfekcijskih brojeva. Posebna ponuda je za hotele te ostale tipove smještajnih jedinica, koje svojim prostorima i gostima žele dati poseban osjećaj ili jednostavno žele personalizirane posteljine i ogrtače. Kriju se tu i ubrusi, miljetići i stolnjaci, a sve se može vidjeti i u Ru'o Linen Showroomu u Novoj cesti 124 u Zagrebu.

image
Ru‘o Linen
image
Ru‘o Linen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:58