JEDINSTVENE VJEŠTINE

Kako sam osmislio Crobran, hrvatsku borilačku tehniku: ‘Našim sustavom je moguće brzo savladati jače napadače‘

 Mario Barać/mojportal.hr; Privatni Album
‘U treningu koristimo sva moguća oruđa pa tako treniramo borbe s čekićima, lopatama, motikama, srpovima, noževima ili kamenjem, batovima... To nema ni jedna druga borilačka vještina‘, kaže Krajačić

Vjerojatno znate ili ste čuli za kineski ili šaolinski kung fu, za japanski ninjutsu, aikido ili jujitsu, no jeste li znali da i Hrvatska ima svoju inačicu ratničkih borilačkih vještina?

image

Gordan Krajačić je utemeljitelj i osnivač Crobran hrvatskih ratničkih vještina

Mario Barać/mojportal.hr

Ona je sadržana pod imenom Crobran kojeg je izmislio, osmislio i u praksi oživio 50-godišnji Pakračanin Gordan Krajačić, piše Mario Barać za MojPortal.hr.

"Croatum Bransk Poved"

Crobran je vrlo praktička borilačka vještina koja za cilj ima osposobiti čovjeka za preživljavanje raznih stresnih situacija. Crobran je skraćenica od starohrvatskih riječi "Croatum Bransk Poved", što ima više značenja i može se prevesti kao hrvatske ratničke vještine, hrvatska borbena učenja ili hrvatska obrambena učenja. To je moderan sustav samoobrane i ratničkih vještina u kojem se proučava i u praksi upotrebljava hrvatska povijest, kulturna baština, hrvatsko ratništvo, mudrost, duhovnost, arheologija, antropologija, genetika, kineziologija i druge discipline.

image

Crobran se temelji na usavršavanju jednostavnih instinktivnih pokreta

Mario Barać/mojportal.hr

- Naše tehnike ne sliče niti jednoj od brojnih stranih borilačkih vještina iako su srodne. Naš je sustav zasnovan na instinktivnim ljudskim pokretima koji se treniraju pomoću određenih drilova. Razvijanjem tih tehnika stvarno je moguće brzo i efikasno savladati veće i jače napadače ili se neokrznut izvući iz neke škakljive situacija. No, za postizanje te razine potrebna je sveukupnost vještina koje razvija Crobran.

image

Cilj Crobrana je vježbače učiniti boljim ljudima

Privatni Album

Osim fizičkog treninga te učenja modernih i drevnih vještina, tu su i vježbe disanja i opuštanja, istezanje, ali je potrebno i stalno treniranje mentalnih stavova kao i duhovni trening, mudrost, osjećanje energije, umne vježbe, vježbe za poboljšanje pamćenja, za bolju koncentraciju, vježbe usklađivanja s okolinom i sa samim sobom. Za sve to imamo konkretne vježbe i primjere u praksi, objašnjava Gordan koji se, kao uostalom i većina klinaca, borilačkim vještinama počeo baviti još prije polaska u školu i to uz filmove Brucea Leeja.

Crobran - cjeloživotni projekt

Gordan pojašnjava da je Crobran u stvari cjeloživotni projekt koji je više od same borilačke vještine. Kao sustav vještina ustanovljen je 2003. godine iako se pod drugim imenima i varijantama razvija puno ranije. S obzirom na to da je kao sustav Crobran u stvari „živi organizam“ on se neprekidno razvija, a danas je u osnovi podijeljen na tri segmenta. Moderni Crobran koji se bazira na modernim tehnikama samoobrane, zatim Tradicionalni Crobran koji proučava vještine kroz hrvatsku povijest i Sportski Crobran kroz MMA (Mixed martial arts) zahvaljujući Gordanovom sinu Leonu koji uspješno gradi MMA karijeru o čemu smo već pisali na našem portalu.

image

Gordan, Ian i Leon Krajačić

Privatni Album

- Konkretan primjer kako Crobran trening može pomoći u praksi nedavno je doživio Leon u jednom od svojih mečeva. Protivnika je pobijedio podizanjem i bacanjem na pod, a upravo tako smo vježbali hvatanje, podizanje i bacanje balvana, pojašnjava Gogi.

Hrvatska povijest kao inspiracija

Gordan naglašava da se sve radi na izvorni hrvatski način.

- Svaka vještina ima slične poveznice, sistem poluge je isti i u Crobranu i drugim vještinama, ali mi imamo svoju bazu tehnika koje su izvorni moj izum, odnosno izum Crobrana. Baziraju se na instinktivnim pokretima preživljavanja koji se kroz treninge borbeno usmjeravaju i usavršavaju. Naše tehnike inspiraciju crpe iz naše prebogate hrvatske povijesti, iz priča o primjerice Nikoli Šubiću Zrinskom ili Matiji Gupcu. U treningu koristimo sva moguća oruđa koja svakodnevno susrećemo u životu pa tako treniramo borbe s čekićima, lopatama, motikama, srpovima, noževima ili kamenjem, toljagama, mačevima, batovima i takvu vrstu treninga nema ni jedna druga borilačka vještina.

image

Gordan je 2011. bio u mirovnoj misiji u Afganistanu

Privatni Album

Gordan je porijeklom iz Duge Rese, a u Pakracu živi od 2012. godine. Po zanimanju je profesor kineziologije, proveo je 17 godina u policiji kao instruktor, ali i inspektor u organiziranom kriminalitetu, kasnije instruktor i zapovjednik satnije u internetnoj policiji. S interventnom policijom je 2011. godine više od pola godine bio u vojno-policijskoj misiji u Afganistanu.

Security stručnjak

Paralelno je radio i privatno i to u poslovnim vodama osiguranja i securitya, a danas je profesionalni savjetnik za sigurnost u jednoj francuskoj tvrtki, piše Mario Barać za MojPortal.hr.

image

Crobran obitelj Krajačić s lijeva na desno: Ian, Gordan i Leon

Mario Barać/mojportal.hr

Crobran u Pakracu trenira više od 20 polaznika različitih uzrasta, a podružnica kluba postoji u Zagrebu gdje se po potrebi također organiziraju treninzi. Definitivno se može reći da je Crobran usađen u obitelj Krajačić obzirom da su oba Gordanova sina, već spomenuti Leon (22 godine) i Ian (16) instruktori Crobrana i aktivni u treninzima, a uz njih često trenira i sestra Ema (10). Uz Leona i Iana, instruktorice Crobrana su i Pakračanke Melanija Svjetličić i Gea Zandona.

Crobran enciklopedija

Svi koji vježbaju Crobran i koji su za njega zainteresirani puno mogu naučiti i iz Crobran Enciklopedije koju je Gordan u osnovi napisao 2012., ali se dorađuje i danas.

image

Crobran instruktorice Gea i Melanija u akciji

Privatni Album

Enciklopedija sadrži pet tematskih knjiga i to: „Crobran povijest i nastanak“, „Hrvatski ratnici i duhovnici“, „Hrvatske ratnice i duhovnice“, „Crobran mudrost“ i „Duhovni Crobran“. Sastavni dio enciklopedije su i neke osnove Crobran učenja poput „Viteškog koda“ koji sadrži 16 stavki kojih se Crobran ratnik treba pridržavati ili „Crobran put“ s 24 važne životne poruke.

image

Gordan i Leon u akciji

Mario Barać/mojportal.hr

- Kroz tradicionalni Crobran i proučavanje povijesnih vještina, polaznici Crobrana istovremeno uče o našoj povijesti, o važnim ličnostima kroz našu povijest, ali i o njihovim vojnicima i vojskama s kojima se puno lakše možemo poistovjetiti. Uz hrvatske ratnike, proučavamo i učimo o hrvatskim duhovnici i njihovim djelima kao što je primjerice Luka Ibrašimović, svećenik iz Požege koji je sa svojom narodnom vojskom pobijedio Turke. On je ujedno i duhovnik i ratnik kakav je u Lici bio i Marko Mesić. U enciklopediji su obrađene i hrvatske ratnice iz prošlosti koje nam mogu i trebaju biti uzor poput Kate Delimanić-Delimanović, borkinja protiv Turaka iz Sisaka, zatim ratnice Mare Margetićeve ili hrvatske duhovnice poput Slave Raškaj, Marije Jurić Zagorke, Jelene Zrinski. Naravno da su tu i naši branitelji, ali i moderni vrhunski sportaši, svi oni su utkani u srž svakog Crobran pokreta i tehnike i daju nepobjedivu snagu svakome tko ozbiljno počne i ostane na Crobran putu, kaže Gordan koji je i sam dragovoljac Domovinskog rata.

Ispred svog vremena

Kada sa za potrebe enciklopedije 2012. godine radio jedno istraživanje utvrdio sam da mi moderni ljudi u sebi imamo određeni postotak neandertalskih gena. To mi je bila baza da u Crobran uključim i vještine drevnih neandertalaca. Nedavno su jedne dnevne novine izdale specijal u kojem navode da su novi znanstveni radovi utvrdili postojanje neandertal gena kod ljudi. To pokazuje da smo mi u Crobranu u svemu što radimo ispred svog vremena i da je ona moja tvrdnja iz 2012. bila napredna i točna.

image

Trenira se uvijek i svugdje pa čak i na snijegu

Privatni Album

Tako je i sa fizičkom pripremom gdje sada radimo određene treninge koji će iskoristiti taj neandertal potencijal snage u čovjeku jer su prema najnovijim znanstvenim saznanjima neandertalci bili dva puta snažniji od današnjih modernih ljudi. Mi u Crobranu istražujemo, provodimo eksperimente, zaključujemo i dokazujemo naše tvrdnje, ta metoda je u Crobranu u upotrebi već 30 godina i savršeno djeluje, tvrdi Gordan čija je želja izradi i replike 20-ak primjeraka povijesnog oružja, mačeva, kopalja, toljaga, štitova i slično koje će služiti u proučavanju i treniranju tradicionalnih vještina.

Pisanje velika strast

Uz borilačke vještine, Gordanova velika strast je pisanje što potvrđuje pet knjiga već spomenute enciklopedije. Dodaje da još od 1985. godine piše tekstove na temu borilačkih vještina, a autor je dviju stručnih knjiga; „Instinktivna samoobrana“ i „Vrhunsko zagrijavanje u sportu, fitnessu i rekreaciji“.

Ove godine je otišao i korak dalje pa je izdao i svoj prvi autorski roman „Smetlar“. Priča je to o mladom smetlaru, pravedniku koji u New Yorku, u četvrti Bronx uzima zakon u svoje ruke i započinje borbu protiv organiziranog kriminala. I u borbi koristi Crobran hrvatske ratničke vještine, naravno.

- Želja mi je u budućnosti potpuno se posvetiti pisanju knjiga i romana jer u tome stvarno uživam, ali naravno da imam još dosta planova oko razvoja Crobrana.

Crobran olakšava život

Meni kao osnivaču najvažnije je da svatko tko se bavi Crobranom postaje što više samostalni istraživač, student, učenjak i osoba otvorenog uma, nikako slijepi sljedbenik. Crobran ima za cilj pomoći ljudima da lakše prođu kroz život, da se razvijaju i napreduju, ne samo fizički nego i duhovno, kroz mudrost i da u konačnici svi postanu i budu što bolji ljudi, zaključuje Gordan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 10:25